Gedragscode leger zwaar onder vuur

Gestart door Lex, 10/04/2014 | 08:40 uur

Ros

Gelet op de ervaringen met de bonden zal het bij kritisch kijken blijven.....

A.J.

Goedzo, er mag best even kritisch naar die krampachtige regelgeving gekeken worden.

Lex

Vakbonden en advocaten klagen over strenge regels

door Roy Klopper


DEN HAAG, donderdag -
De sinds 2007 voor alle militairen geldende gedragscode binnen Defensie ligt zwaar onder vuur.
 
Militaire vakbonden en advocaten klagen dat de strenge regels leiden tot draconische maatregelen tegen prima functionerende leden van de krijgsmacht. ,,Carrières worden gebroken vanwege futiliteiten", aldus voorzitter Erik Jurriëns van de Onafhankelijke Defensiebond (ODB). ,,Defensie schiet geregeld met een kanon op een mug", constateert advocaat Sébas Diekstra.

Jurriëns ziet tot zijn leedwezen militairen de laan uitvliegen na overtreding van de strikte regels in de gedragscode, die zelfs een jointje in de vrije tijd verbiedt. Na de afgelopen week uitgelekte repatriëring van vier bemanningsleden van het marineschip Zr. Ms. Evertsen is voor de voorzitter de maat vol. Twee mariniers en vlootvrouwen zouden zich te buiten zijn gegaan aan drankgebruik en intiem verblijf in elkaars hut, zo bevestigde Defensie.

Reputatieschade

,,De vork zit volgens betrokkenen anders in de steel. Maar intussen lopen ze grote reputatieschade op. Het wordt hoog tijd de gedragscode tegen het licht te houden", stelt Jurriëns. Hij constateert ook onder commandanten onvrede over de code. ,,Zij staan immers in strijd met de regels drank aan boord toe. Onduidelijkheid viert hoogtij en als er dan iets uitlekt, worden de bemanningsleden geslachtofferd", verzucht de ODB-voorzitter.

Dit onderschrijft advocaat Diekstra, die een matroos bijstaat die in 2012 ontslag kreeg aangezegd na alcoholgebruik aan boord van de mijnenveger Hr. Ms. Willemstad. ,,Hij nam een biertje tijdens een met medeweten van de commandant aan boord georganiseerd feestje, waarbij de drank rijkelijk vloeide. De volgende dag moest hij op het matje komen omdat hij niet uitgeslapen zou zijn. Er heerst volstrekte willekeur", aldus de raadsman.

Voorzitter Anne-Marie Snels van de vakbond AFMP bepleit een minder rigide scheiding van mannen en vrouwen. ,,Bij de Noorse krijgsmacht slapen ze zelfs probleemloos gemengd. In ons land bestaat nog altijd een vreemde tweedeling: zo moeten vrouwen op de militaire academie KMA na het douchen in een badjas over de gang, terwijl deze verplichting niet geldt voor mannen."

Onmisbaar

Defensie laat bij monde van Klaas Meijer weten de gedragscode onmisbaar te achten voor een integere organisatie. ,,Van militairen wordt op dat gebied meer verwacht. In complexe situaties beslissen zij over goed en fout. Op dit moment is er geen reden tot aanpassing, maar signalen over zaken die niet goed gaan, zullen we serieus bekijken", aldus de zegsman.

Telegraaf, do 10 apr 2014, 08:21