Startbaan vliegbasis Volkel tot op de draad versleten

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 01/05/2014 | 16:12 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Vijf oude bommen gevonden op basis Volkel

12 mei 2014

VOLKEL - Vlak bij de startbaan van vliegbasis Volkel liggen al zo'n 70 jaar vijf niet-ontplofte vliegtuigbommen. De vijfhonderd- en duizendponders zijn maandag ontdekt tijdens renovatiewerkzaamheden.

De bommen worden woensdag 14 mei onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Dat heeft de vliegbasis maandag afgesproken met de gemeente Uden. Omwonenden zijn geïnformeerd en lopen tijdens de klus geen enkel gevaar, aldus defensie. Op de vliegbasis zelf moeten tijdens de ruiming andere werkzaamheden op afstand blijven.

Vliegbasis Volkel werd in het begin van de bezetting als 'Fliegerhorst' aangelegd door de Duitsers. Geallieerden bombardeerden het vliegveld gedurende de oorlogsjaren regelmatig, met name in de zomer van 1944. Een deel van de afgeworpen bommen kwam niet tot ontploffing. De nu aangetroffen projectielen zijn 2 vijfhonderdponders van Britse makelij en 3 duizendponders van Amerikaanse komaf.

De bommen zijn gevonden tijdens herstelwerkzaamheden aan de hoofdbaan.

Bij het onschadelijk maken van de bommen wordt gebruikgemaakt van zogenaamde bomterpen. Dit is een werkwijze waarbij rondom het gevonden explosief een beschermingsconstructie van containers en zand wordt geplaatst.

http://www.bndestem.nl/regio/brabant/vijf-oude-bommen-gevonden-op-basis-volkel-1.4356912

Lex

Het vliegverkeer zal gewoon doorgang vinden via de parallelbaan.
Einde van de werkzaamheden is voorzien op 01 oktober 2014.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Startbaan vliegbasis Volkel tot op de draad versleten

donderdag 1 mei 2014  |  Auteur: Jan de Vries

VOLKEL - De startbaan van de militaire vliegbasis Volkel is tot op de draad versleten. Daarom wordt de ruim twee kilometer lange asfaltstrook vervangen. Dat is geen kwestie van oud asfalt weghalen en nieuw asfalt storten, want vermoedelijk liggen er een paar niet ontplofte bommen onder.

Een eerste onderzoek heeft al aangetoond dat er metaal onder het asfalt ligt. Het is niet onlogisch dat dit explosieven zijn, want boven militaire vliegbases als Volkel werden in de Tweede Wereldoorlog nogal eens vrachtjes bommen gelost.

Daarom zullen medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie eerst de weg vrijmaken voordat de stoomwals de vliegbasis opdraait.

Extra vrachtverkeer
Het voorbereidende werk voor deze operatie begint donderdag. De vliegtuigen zullen tijdens het werk gebruikmaken van een tweede startbaan. De traumahelikopter en de politieheli kunnen gewoon blijven vliegen.

Omwonenden van het vliegveld zullen de komende tijd rekening moeten houden met extra verkeer. Niet in de lucht dit keer, maar op de weg want het oude asfalt en de grond worden met vrachtwagens afgevoerd.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/210470552/Startbaan+vliegbasis+Volkel+tot+op+de+draad+versleten.aspx