Alternatief defensiebeleid door Strata

Gestart door StrataNL, 30/06/2014 | 13:56 uur

StrataNL

Het "grote" aantal ST's is te verklaren omdat ik een vierslag van 4 kisten aanhoud, zodat je een missie voor langere tijd kunt volhouden. Je zou ook een drieslag van 4 kisten kunnen doen, of een vierslag van 3 kisten. De ideale COIN vloot bestaat namelijk uit een vierslag van minimaal, 4 kisten + reserves.

PC-21 zie eerdere bericht.

Wat betreft de Gripens ga ik uit van 3 sqn x 15 toestellen +1 testkist. 46 Gripens zijn in de exploitatie nog altijd een stuk goedkoper dan 37 F35A's.

Willen we nog minder Gripens dan is wordt een drieslag van 4 toestellen ook problematisch, laat staan een vierslag.

Voor zowel de Gripen, ST als Diamond zijn veel minder technici nodig dan F16, F35A of Apache.

Voor de KM is het realiseerbaar lijkt mij, er komen alleen twee X-fregatten bij, zodat we 4x4x4 overhouden, het JLSS 2 stroomt pas na 2025 in, en vervangt vooral de RDam. Ik vermoed dat België zich gaat specialiseren op MCM gebied. Dus vandaar maar twee tot 4 opvolgers voor NL. De OPV's gaan eruit. Ik pleit voor een zelfstandige kustwacht Carib, welke de beschikking krijgt over één of twee OPV's. De taak voor stationsschip vervalt dan lijkt mij.

De 44 CV90's staan nu in de verkoop, de aanpassing naar 22 PRTL en 22 AMOS lijken mij realiseerbaar.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Mourning

Verder vraag ik me af, als we het over meer specialiseren hebben voor de KL, of het niet een idee is om alle zware manoeuvre eenheden te bundelen (a la wat Strata hierboven bepleit en waarvan ik zelf ook sterk voorstander van ben) in een enkele grotere brigade en deze wat samenstelling en taakstelling betreft te laten lijken op de vroegere Amerikaanse ACR's?

Uiteraard niet in een volledig identieke samenstelling, want dit waren bij de Amerikanen praktisch kleine divisies, maar wel met als idee een focus op verkenningscapaciteit met de middelen om ook op te schalen (d.m.v. pantser-infanterie, MBT's en SPA's) en in staat te zijn voor veel grotere verbanden (divisies en legerkorps) zelfstandig en met stootkracht de verkennings- en observatie en (flank en achterland) beveiliging te kunnen uitvoeren.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Mourning

#28
Ziet er netjes uit, Strata. Het is duidelijk dat je er uitgebreid mee bezig bent geweest, er over hebt nagedacht en bewuste keuzes hebt gemaakt.

Hoe ik de KL zie ziet er voor het overgrote deel identiek uit. I.p.v. twee impotente mini-gemechaniseerde infanterie "brigades" kies jij eveneens voor een enkele gemechaniseerde brigade met massa waardoor je voor bepaalde ondersteunende eenheden niet in tweevoud maar in enkelvoud nodig hebt, hetgeen in de verhouding manoeuvre vs. ondersteuning zorgt voor een betere verhouding m.i..

Ik verwacht dat bijv. de staf-staf compagnie wel iets zal moeten worden vergroot in deze nieuwe zware brigade omdat het aantal aan te sturen eenheden ook exponentieel groter is dan in onze brigades momenteel het geval is, maar het zal niet zo zijn dat deze compagnie dan even groot wordt als de huidige twee compagnien (dus dat is winst in budget termen). Dat zal voor meerdere ondersteunende eenheden gelden.

Dat is slecht nieuws voor de mensen die aldaar werkzaam zijn, maar het is m.i. absoluut noodzakelijk omdat de verhouding van het aantal troepen welke ondersteunende werkzaamheden en taken verrichten t.o.v. de troepen welke deel uitmaken van de manoeuvre eenheden al tijden flink is verziekt en flinke verbetering behoeft.

Ik vraag me overigens wel af of we voldoende (gemotoriseerde/gemechaniseerde) verkenningseenheden overhouden in deze opzet, maar ik geef toe dat ik daar nog niet heel diep op ben ingegaan voor wat betreft je ideen/plannen.

Verder vraag ik me af of we met het huidige budget (of een kleine toename) en met vervolgens het uitgangspunt dat het budget in percentage van het BNP gelijk blijft, hetgeen op zich al onzeker is (gezien de afgelopen twee decennia), we dit hele plan voor de gehele krijgsmacht kunnen uitvoeren. Ik zou denk ik bijvoorbeeld dan de plannen m.b.t. het LUA-bataljon dan terugschroeven en tevens de AMOS (hoezeer ik er ook van gecharmeerd ben) of niet aanschaffen of in (veel) kleinere aantallen.

de balans van 3 pantser-infanterie en 1 gemotoriseerd-infanterie bataljon is de mix welke ik ook al een tijd ondersteun. Je kan op deze wijze een gemotoriseerde-infanterie compagnie sturen op missies naar bijv. Afrika en deze 1-op-3 kunnen laten rouleren of als je dat te veel vindt heb je de tijd om 1 of 2 gemechaniseerde-infanterie compagnies te laten omschakelen op gemotoriseerd materiaal. Verder houdt je dezelfde verhouding over voor uitzending van een gemechaniseerde-infanterie eenheid maar dan op bataljonsniveau en voor inzetgebieden met wat meer risico.

Of ik de MBT's direct volledig zou integreren in de Mech bataljons twijfel ik al een hele lange tijd over. Ben er nog niet over uit eerlijk gezegd. Het heeft absoluut grote voordelen.

Ik denk verder dat je ondanks het afzien van de aanschaf van de F35 en de MALE U(C)AV's je nog redelijk flink wat aankopen doet. Ik vraag me af of een dermate groot aantal Super Tucano's nodig is voor een COIN-taak. Verder vraag ik me af of we niet beter hetzelfde toestel voor de taak van trainer en COIN kunnen aanschaffen c.q. een aantal PC-21's extra aankopen i.p.v. de Super Tucano's en deze aanpassen.

Verder kosten al die extra toestellen (meer Gripen's dan F35's, de COIN- en ISR- toestellen t.o.v. de MALE's) natuurlijk ook extra personeel om ze te vliegen en te onderhouden. Ik heb daar niet echt zicht op, maar ik kan me voorstellen dat een deel van de winst in lagere onderhoudskosten e.d. weer verloren gaan door de grotere aantallen van eigenlijk alles welke benodigd zijn. Make no mistake ik sta achter de aanschaf van een (beperkt) aantal COIN-toestellen om te voorkomen dat F35's op zoek gaan naar low-tech tegenstanders waar Super Tucano's of PC-21's ook meer dan goed genoeg zouden zijn, maar een fractie aan inzet kosten vergeleken met de F35, maar ik vraag me af of de mix en aantallen goed (genoeg) zijn.

Ook voor de KM denk ik dat het budget een verhoging vraagt t.o.v. wat er thans naar toe gaat.

Mocht het budget van Defensie worden verhoogd zonder dat we het meteen over 3-8 miljard structureel hebben dan zit er in jouw ideeen en plannen veel waarvan ik gecharmeerd zou zijn en me goed in zou kunnen vinden, maar met het huidige budget kunnen we dit denk ik niet doen, helaas, en dat is eigenlijk gewoon een schande.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

StrataNL

Wat betreft de PC-21 / ST. Ik heb voor de trainers voor de PC-21 gekozen door zijn uitgebreide simulatie systemen en de mogelijkheid voor Gripen cockpit. De ST heeft zo'n simulatie systeem (nog?) niet, hoewel de avionica van Elbit ook uitstekend is. Een PC-21 kan dan ook de basis vlieger opleiding en Lead-In fighter training doen. Als de ST ook z'n dergelijk geavanceerd simulatie systeem krijgt, prima!
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Flyguy

Citaat van: Strata op 09/07/2014 | 00:16 uur
Voor zover ik weet is er nog geen contract getekend.
Laten we hopen van niet dan maar, het gonsde nogal van de geruchten.

Harald

Goede basis !

1) Omtrent de voertuigen voor het Korps Commando Troepen en ook bij de "Rangers" (Lucht Mobiel) zou ik beide uitrusten met de nieuwe ATTV van Defenture en geen MB's meer. Bij beide dezelfde voertuigen, meer standaardisatie en ATTV is via de lucht te vervoeren en ook in een Chinook.

Je zou nog zover kunnen gaan en ook het Korps Mariniers de mogelijkheid geven voor gebruik van de ATTV.

2) De PC-7 lestoestellen vervangen door A-29A Super Tucano's en niet door PC-21.
Zo heb je meer standaardisatie en tevens lessen de piloten dan op het zelfde type toestel als voor het Light Attack toestel (A-29A)

De Super Tucano's hebben ook een high tech digitale uitgevoerde cockpit met all-glass.






StrataNL

Citaat van: Jellington op 09/07/2014 | 00:56 uur
1 Ranger bataljon en 1 Air assault lijkt mij ook wat realistischer. Ik doelde trouwens meer op dat het anders gewoon te veel SOC lui zijn, waar willen wij als Nederland hen allemaal voor gaan gebruiken?

De SOC lui zijn in principe ook gewoon in te zetten voor hun organieke operaties, maar zijn nu ook geschikt om operaties van het KCT of MARSOF te ondersteunen.

Dit was nog een twijfelpuntje, zie de vorige berichten. Had het volgende in mijn hoofd: Korps Mariniers SOC met Marsof of KCT focus op operaties op water en grens van water/land - onherbergzame gebieden, jungle, woestijn, bergen, sneeuw etc. En de Ranger SOC bataljons met KCT of Paracommando's meer gericht op Urban en Sub-urban oorlogsvoering.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Jellington

#23
Citaat van: Strata op 09/07/2014 | 00:52 uur
Of het allemaal mogelijk is weet ik nog niet, ben nog met de financiële verantwoording bezig. Heb nu er 1 LMB/Rangerbataljon afgehaald met tegenover SOC. 1 Ranger bataljon en 1 Air assault zou ook een optie kunnen zijn.

Stel het is financieel niet mogelijk dan moeten we nog meer ledematen gaan afhakken, want de kaasschaaf optie is allang verleden tijd. Dan denk ik aan de Patriots, Apache's, een LPD, minder Gripen Squadrons (bijvoorbeeld), maar ik hoop dat dat niet hoeft want dit is toch echt het minimale vind ik...

1 Ranger bataljon en 1 Air assault lijkt mij ook wat realistischer. Ik doelde trouwens meer op dat het anders gewoon te veel SOC lui zijn, waar willen wij als Nederland hen allemaal voor gaan gebruiken?

StrataNL

Citaat van: Jellington op 09/07/2014 | 00:39 uur
Ziet er goed uit, ook wel interessant om te zien wat er allemaal mogelijk is met een wat lager budget.
Is het trouwens nodig om de gehele Luchtmobiele Brigade of Ranger Brigade SOC te maken? Dat lijkt mij persoonlijk een beetje over de top.

Of het allemaal mogelijk is weet ik nog niet, ben nog met de financiële verantwoording bezig. Heb nu er 1 LMB/Rangerbataljon afgehaald met tegenover SOC. 1 Ranger bataljon en 1 Air assault zou ook een optie kunnen zijn.

Stel het is financieel niet mogelijk dan moeten we nog meer ledematen gaan afhakken, want de kaasschaaf optie is allang verleden tijd. Dan denk ik aan de Patriots, Apache's, een LPD, minder Gripen Squadrons (bijvoorbeeld), maar ik hoop dat dat niet hoeft want dit is toch echt het minimale vind ik...
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Jellington

Ziet er goed uit, ook wel interessant om te zien wat er allemaal mogelijk is met een wat lager budget.
Is het trouwens nodig om de gehele Luchtmobiele Brigade of Ranger Brigade SOC te maken? Dat lijkt mij persoonlijk een beetje over de top.

StrataNL

Citaat van: Flyguy op 08/07/2014 | 23:17 uur
Zijn de cv90s niet richting Estland?

Voor zover ik weet is er nog geen contract getekend.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Flyguy

Zijn de cv90s niet richting Estland?

StrataNL

Citaat van: Zander op 08/07/2014 | 19:21 uur
Ziet er strak uit.
Je spreekt van een combined arms brig.
In je fire support bat spreek je over een zware brig.  Bedoel je hier de combined arms brig mee?

Dank :)
Klopt.

Citaat
Bij de kmarnr, welke status krijgt het personeel?
Opsporingsambtenaar of het zelfde als de huidige bewaking van het koninklijk huis?

De KMAR nationale reserve zijn eigenlijk de huidige reservisten. Een klein aantal blijft actief bij de krijgsmachtdelen in ondersteunende functies wanneer er onvoldoende beroeps beschikbaar zijn (bijvoorbeeld op uitzending). Voor de rest assisteert de NR bij grootschalige incidenten wanneer er een tekort is aan professionele hulpverleners, gaat dan vooral om bewaking en beveiligingstaken.

Citaat van: DvdW op 08/07/2014 | 22:26 uur
Mooi werk! Ziet er scherp en weldoordacht uit, hulde. Een paar opmerkingen/vragen van mijn kant:

- CV90 AMOS 120mm vuursteun: Welke meerwaarde heeft dit voertuig? Is het puur ter vervanging van de 120mm mortier?

- Leo2: Welke type Leo bedoel je hier? Nieuw of tweedehands? En welke aantallen had je in gedachte? En hoe zit het met de financiering (deze vraag geldt ook voor de CV90 AMOS en PRTL)?

- Luchtmobiele Brigade: Ik zie hier (nog) niet de 120mm mortieren staan?

Thanks.

1- de 120mm mortieren gaan weer naar de lichte eenheden. De CV90 AMOS vervult het gat tussen pzh2000  / 81mm en deels leo 2.
2- Tweedehands. Das waar ook, deel 7 (lijst met materiaal) staat nog niet openbaar/nog niet compleet. Voorlopig zijn het 48 stuks.
CV90AMOS en Pruttel zijn de 44 van het vierde mechbat. Financiering komt aan de orde in deel 6, nog niet klaar. Er worden in ieder geval geen nieuwe CV90's of boxers aangeschaft.
3-klopt, zal ik toevoegen.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

DvdW

Citaat van: Elzenga op 08/07/2014 | 22:11 uur
Interessant!!..ga er rustig naar kijken. Is nu nogal hectisch in de wereld..dus veel activiteit op Twitter nu...
Je bedoelt #BraDui of #BraGer ?  :angel:
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

DvdW

#16
Mooi werk! Ziet er scherp en weldoordacht uit, hulde. Een paar opmerkingen/vragen van mijn kant:

- CV90 AMOS 120mm vuursteun: Welke meerwaarde heeft dit voertuig? Is het puur ter vervanging van de 120mm mortier?

- Leo2: Welke type Leo bedoel je hier? Nieuw of tweedehands? En welke aantallen had je in gedachte? En hoe zit het met de financiering (deze vraag geldt ook voor de CV90 AMOS en PRTL)?

- Luchtmobiele Brigade: Ik zie hier (nog) niet de 120mm mortieren staan?


The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל