Seven NATO allies (incl. Nederland) to create new rapid reaction force - report

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 30/08/2014 | 11:11 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Ik mis in alle berichtgeving de LPD's en het JSS, zeker als ik dit op termijn bekijk, bedenk de Brits-Nederlandse amphibisch samenwerking, voeg hier de fregatten (NL+NO+DK) en één of meerdere subs aan toe gevolgd door een van de Britse carriers na 2020 en we hebben het maar zo over een EU carrier strike/battle group.

Iets wat wel indruk maakt.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Nederland moet belangrijke rol spelen in flitsmacht

Geplaatst door Michael van der Galien op 1 september, 2014

Er is zowaar een belangrijke rol weggelegd voor Nederland.

Als het idee voor een nieuwe NAVO-flitsmacht in de praktijk wordt gebracht zal Nederland daar volgens De Telegraaf een bijzonder belangrijke rol in spelen.

Gespecialiseerde Nederlandse krijgsmachtonderdelen gaan een cruciale rol spelen in de nieuwe NAVO-flitsmacht die razendsnel op bijvoorbeeld Russische dreiging moet reageren. Die interventie-eenheid zal vooral bestaan uit luchtlandingstroepen, transport- en gevechtshelikopters, special forces, onbemande vliegtuigen en conventionele onderzeeërs. Parlementariërs van de deelnemende landen verwachten vandaag tijdens de NAVO-assemblee in Londen te worden bijgepraat over het Britse plan.

Hoewel er de afgelopen jaren - en eigenlijk decennia! - bijzonder veel is bezuinigd op defensie is Nederland wat speciale teams betreft nog altijd één van de sterkste landen van Europa. We kunnen onszelf niet verdedigen als we worden aangevallen, maar bij internationale avonturen kunnen we wel degelijk een rol van formaat spelen.

Nederland heeft in dat opzicht nog steeds flink wat te bieden: 11 Luchtmobiele Brigade, luchtverdedigings- en commandofregatten, Chinook- en Apachehelikopters en zelfs vier onderzeeërs van de Walrus-klasse. Als je het moederland ermee wilt verdedigen heb je een probleem, maar als deel van een speciale flitseenheid die snel moet kunnen ingrijpen bij internationale problemen zijn dit soort wapens buitengewoon handig en effectief.

Godzijdank dat we op deze manier nog steeds iets van een belangrijke internationale rol kunnen spelen - en dan ook nog eens met behulp van onze krijgsmacht. Misschien dat dit het respect voor het leger zal vergroten en direct dan wel indirect tot een hoger budget zal leiden. Want ja, dat kan defensie nog altijd bijzonder goed gebruiken.

Tegelijkertijd zal een flitsmacht Nederland en andere Europese landen ook minder afhankelijk maken van de VS, wat alleen maar is toe te juichen. Europa had dat jaren geleden al moeten doen. Het is heel mooi dat Amerika Europa tegen zichzelf beschermde, maar op een gegeven moment moet het oude continent dat toch echt zelf durven doen. We kunnen er niet elke keer op vertrouwen dat de Amerikanen ons komen redden als, zeg, Rusland landjepik speelt. We moeten dat toch ook echt zelf durven en kunnen doen.

Door deze flitsmacht wordt West-Europa sterker en is het in staat om snel militair in actie te komen als de nood daar om vraagt. Dat is op zich al een prima ontwikkeling, maar het is nog mooier omdat Nederland er zowaar een belangrijke rol in kan spelen. Opzetten dus - het liefst vandaag nog.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/09/nederland-moet-belangrijke-rol-spelen-in-flitsmacht

A.J.

Citaat van: Mourning op 01/09/2014 | 10:18 uur
Verder maak ik me m.b.t. deze very high readiness eenheden zorgen dat een flink deel elders actief is of ingezet zal worden door capaciteitstekorten. Denk bijv. aan anti-piraterijmissies e.d.. Dan heb ik nog twijfels of we onze eenheden snel genoeg kunnen bevoorraden, bemannen en op weg kunnen sturen voor een dergelijke eenheid, maar het meest maak ik me dan nog zorgen, en dat lijkt mij het grootste probleem, over de politiek welke in ons land vaak stroperig optreedt. Zeker als het om potentieel optreden in risico situaties gaat...


Precies, alsof ze nu niets te doen hebben... Het is weer een papieren tijger waar in de praktijk niets van terecht gaat komen.

Mourning

Citaat van: jurrien visser op 01/09/2014 | 07:38 uur

Oud-MIVD-chef Pieter Cobelens pleitte in deze krant voor een leger met als ruggengraat JSF's, onbemande MQ-9 Reapers, special forces, onderzeeërs en LCF-fregatten. Precies de eenheden die nodig zijn voor de flitsmacht.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/23027896/__Nederland_spil_in_flitsmacht__.html

Goh, precies de eenheden die deel uitmaken van de 'vliegende interventiemacht'-optie van Clingendael en waar ik al min of meer op rekende gezien de zielig beperkte investeringen die er de afgelopen jaren nog zijn gedaan. Maar dat is echt toppie met 37 jachtbommenwerpers, incl. toestellen voor training, luchtverdediging van het eigen verantwoordelijksheidgebied in en om Nederland en vredesverliezen... dat gaat echt opschieten...

Verder maak ik me m.b.t. deze very high readiness eenheden zorgen dat een flink deel elders actief is of ingezet zal worden door capaciteitstekorten. Denk bijv. aan anti-piraterijmissies e.d.. Dan heb ik nog twijfels of we onze eenheden snel genoeg kunnen bevoorraden, bemannen en op weg kunnen sturen voor een dergelijke eenheid, maar het meest maak ik me dan nog zorgen, en dat lijkt mij het grootste probleem, over de politiek welke in ons land vaak stroperig optreedt. Zeker als het om potentieel optreden in risico situaties gaat... en dat is wat je m.i. juist NIET moet hebben bij eenheden waarbij een zeer snelle en krachtdadige besluitvorming om tot inzet c.q. verplaatsing over te kunnen gaan van CRUCIAAL belang is...
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

jurrien visser (JuVi op Twitter)

ma 01 sep 2014

Nederland spil in flitsmacht 
door Charles Sanders

AMSTERDAM, maandag - Gespecialiseerde Nederlandse krijgsmachtonderdelen gaan een cruciale rol spelen in de nieuwe NAVO-flitsmacht die razendsnel op bijvoorbeeld Russische dreiging moet reageren.
 
Die interventie-eenheid zal vooral bestaan uit luchtlandingstroepen, transport- en gevechtshelikopters, special forces, onbemande vliegtuigen en conventionele onderzeeërs. Parlementariërs van de deelnemende landen verwachten vandaag tijdens de NAVO-assemblee in Londen te worden bijgepraat over het Britse plan.

Ondanks jaren van miljardenbezuinigingen op defensie heeft ons land in die nichemarkt veel te bieden. Het gaat om 11 Luchtmobiele Brigade, Chinook- en Apachehelikopters, vier onderzeeërs van de Walrus-klasse, vier luchtverdedigings- en commandofregatten van De Zeven Provinciën-klasse en special forces van het Korps Commandotroepen (KCT) en het Korps Mariniers.

De flitsmacht is uit pure nood geboren en moet een einde maken aan de West-Europese afhankelijkheid van de VS. Want hoewel er op papier al twaalf jaar een NAVO Response Force (NRF) bestaat van 25.000 snel oproepbare militairen, is die eenheid nooit van de grond gekomen.

Verouderd

Europese NAVO-lidstaten hadden bij conflicten in Bosnië, Kosovo, Irak en Afghanistan door verouderde apparatuur en gebrek aan goed opgeleid personeel problemen om samen te werken met moderne Amerikaanse spionage- en verkenningssystemen.

De nieuwe flitsmacht – met naast Engeland en Nederland ook Noorwegen, Denemarken, de Baltische staten en mogelijk Canada – moet een einde aan die afhankelijkheid maken. Het initiatief is verder nodig omdat de VS zich steeds meer op de Chinese dreiging in de Stille Oceaan richten.

De generaals Dick Berlijn en Steve Netto waarschuwen al langer voor een vleugellamme Europese NAVO. Netto wijst daarbij op het stijgende aantal infiltraties van Russische atoombommenwerpers in ons luchtruim. ,,Hun Soekhois, Migs en Tupolevs vliegen rondjes om onze F-16's."

Oud-MIVD-chef Pieter Cobelens pleitte in deze krant voor een leger met als ruggengraat JSF's, onbemande MQ-9 Reapers, special forces, onderzeeërs en LCF-fregatten. Precies de eenheden die nodig zijn voor de flitsmacht.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/23027896/__Nederland_spil_in_flitsmacht__.html


dudge

Citaat van: Ton de Zwart op 31/08/2014 | 16:15 uur
Ik ben er vrij zeker van, dat bij een echte militaire agressie op een NAVO partner er vrijwel onmiddellijk een antwoord komt wat in lijn is met art. 5. Kortom oorlog. En dan gaan alle registers open. De NAVO kan niet anders dan zo reageren. Het is hun bestaansbasis.Putin weet dat heel goed en zal zeker geen NAVO lid aanvallen. Nooit niet. Het zou de ondergang van de complete wereld betekenen, het einde van alles. De Aarde zou een dorre onbewoonde planeet blijven tot hij opgenomen wordt door de uitdijende Zon, over 6 miljard jaar....

Dat is dus de vraag. Verklaren vanuit een rationeel actor model is vaak wel aardig, maar nooit compleet. En dat is wat ik bedoelde.
Ik doelde inderdaad op de gebeurtenissen in sep. 1939. De diplomatieke, politieke en inlichtingen diensten van de nazi's verwachtten allen dat er geen oorlog zou komen om Polen. En zoals Laurens aangaf, hadden ze grotendeels gelijk. Toch was het de start van ww2 in Europa.
Een dergelijke misrekening is ook niet uniek. De Argentijnen dachten,ook dat de Britten nooit de oorlog zouden verklaren om de Falklands. O.a. Omdat de Britten, zoals Ros dat zegt, niet meer om de kerk reden en met vlaggetjes wapperden. En als er toch strijd kwam zouden de Amerikanen er wel een stokje voor steken. Bijna gebeurd.
Milosovich dacht met Kosovo ook wel weg te komen. Die wilde echt geen oorlog met de NATO.

Wat als in de beruchte 13 dagen niet Kennedy in de NSC plaatshad, maar een minder diplomatieke president? Wat als de achterdeurtjes dicht waren gegaan.

Die logische beslissingen en gebeurtenissen, die zijn misschien wel helemaal niet zo logisch. Een paar keer geluk gehad, een paar keer niet. Maar gok er niet op dat je het altijd hebt.


Nikehercules

Citaat van: colourmaster2010 op 31/08/2014 | 17:31 uur
Dat is waar maar de tijd is veranderd, duidelijk in het voordeel van de Russen, met een super aanvalsleger, nog even en dan is alles ge-update, wat willen we hier tegen inbrengen? Als men in staat is om binnen 2 dagen aan de Noordzee te staan?

Hou op met die bangmakerij en lees je in.

Mourning

Citaat van: colourmaster2010 op 31/08/2014 | 17:31 uur
Dat is waar maar de tijd is veranderd, duidelijk in het voordeel van de Russen, met een super aanvalsleger, nog even en dan is alles ge-update, wat willen we hier tegen inbrengen? Als men in staat is om binnen 2 dagen aan de Noordzee te staan? Nee, dit is niet raar, kijk naar IS die in een mum van tijd een gebied bezet met een samengeraapt leger, willen we dan Atoombommen gooien op onze eigen Europese bevolking? Als we overlopen zijn? En wie moet dat doen als je overlopen bent?
Wat een onzin geklets in de huidige situatie, een aanval op een enkel land zal zeker niet gebeuren, mocht er een aanval plaats vinden dan betreft het een grootschalige die alles overrompeld zonder te kunnen reageren, waar zich overigens het tijdsbeeld nu zich uitstekend voor zou lenen....een perfect momentum...men krijgt de tijd niet eens om alles paraat te stellen.
Het zal wel niet gebeuren maar niets is een zekerheid, wat we wel hebben gedacht, is dat de Beer getemd was maar die heeft een lange winterslaap gehouden, is gegroeid en heeft zich geladen met nieuwe kracht en motivatie, zijn tanden gescherpt om te gaan jagen....

Sorry, maar dit is m.i. echt ZWAAR overdreven. Ja, de Russische federatie is bezig met een grootschalige moderniseringsoperatie, die hard nodig was gezien de oude rotzooi die ze nog in grote aantallen hadden en voor een deel nog hebben, die haar capaciteiten zonder meer flink verbeterd, maar je doet de NATO capaciteiten, hoewel zwaar verminderd de laatste 2 decennia, hier zwaar tekort.

Ik snap ook niet waarom de wil van de NATO om haar verdragsgebied te willen en kunnen verdedigen ineens helemaal betwijfeld wordt. Mocht Rusland zo dom zijn, en dat zijn ze m.i. zeker niet, om een dergelijk geintje uit te halen a la Georgie of de Ukraine (zowel een de Krim-scenario of een Oost Oekraine-scenario) dan twijfel ik er niet aan dat er eerst zal worden getracht om er diplomatiek uit te komen, maar een waarbij de Russen de kans wordt geboden om zich terug te trekken. Dat is ook logisch vanuit NATO oogpunt omdat er dan meer tijd wordt gecreerd om meer eenheden op te roepen en het militair quantitieve overwicht nog groter te maken en eenheden gecoordineerd daarheen te dirigeren waar ze nodig zijn.

dat neemt niet weg dat er in de krijgsmachten van de Europese bondgenoten investeringen noodzakelijk zijn om op qualitatief vlak bij te blijven en in ieder geval de bestaande eenheden op goed niveau te brengen. Uitbreiding op een aantal key areas zou ook erg fijn zijn.


"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

colourmaster2010

Citaat van: Ton de Zwart op 31/08/2014 | 16:15 uur
Ik ben er vrij zeker van, dat bij een echte militaire agressie op een NAVO partner er vrijwel onmiddellijk een antwoord komt wat in lijn is met art. 5. Kortom oorlog. En dan gaan alle registers open. De NAVO kan niet anders dan zo reageren. Het is hun bestaansbasis.Putin weet dat heel goed en zal zeker geen NAVO lid aanvallen. Nooit niet. Het zou de ondergang van de complete wereld betekenen, het einde van alles. De Aarde zou een dorre onbewoonde planeet blijven tot hij opgenomen wordt door de uitdijende Zon, over 6 miljard jaar....
Dat is waar maar de tijd is veranderd, duidelijk in het voordeel van de Russen, met een super aanvalsleger, nog even en dan is alles ge-update, wat willen we hier tegen inbrengen? Als men in staat is om binnen 2 dagen aan de Noordzee te staan? Nee, dit is niet raar, kijk naar IS die in een mum van tijd een gebied bezet met een samengeraapt leger, willen we dan Atoombommen gooien op onze eigen Europese bevolking? Als we overlopen zijn? En wie moet dat doen als je overlopen bent?
Wat een onzin geklets in de huidige situatie, een aanval op een enkel land zal zeker niet gebeuren, mocht er een aanval plaats vinden dan betreft het een grootschalige die alles overrompeld zonder te kunnen reageren, waar zich overigens het tijdsbeeld nu zich uitstekend voor zou lenen....een perfect momentum...men krijgt de tijd niet eens om alles paraat te stellen.
Het zal wel niet gebeuren maar niets is een zekerheid, wat we wel hebben gedacht, is dat de Beer getemd was maar die heeft een lange winterslaap gehouden, is gegroeid en heeft zich geladen met nieuwe kracht en motivatie, zijn tanden gescherpt om te gaan jagen....


Ros

De NAVO gokt er, denk ik, stilletjes op dat een Artikel 5 scenario nooit voor zal komen en zal er ook alles aan doen om dit te vermijden. Dit is niet alleen van nu maar volgens mij als sinds de oprichting. De Russen zitten met dezelfde kans op een wereldconflict in de maag. Poetin komt dan wel over als een alleenheerser en beslisser maar zou het lijken uit  te draaien op een rechtstreekse militair conflict met de NAVO zullen er vast wel mensen zijn die er een stokje voor steken.  Dat de Russen de grenzen opzoeken is duidelijk en zullen dat zeker blijven doen. Maar zeker niet gericht op een NAVO lid.




Poleme

Feit is en blijft dat het huidige politieke klimaat op deze planeet NIET stabiel is.
Het wespennest in Syria & Irak kan gemakkelijk uitlopen op een regionaal Sunni vs Shi 'ite, of zelfs een globaal conflict.
Een eventuele Israelische aanval op Iran, idem dito.
De compleet verziekte relatie tussen Rusland en NAVO kan ongewild leiden tot een grote oorlog.
We hebben een Libisch 'Wildfire' waar het gematigde moslims vs fundamentalisten a la Moslimbroeders is.  Dat inmiddels overgeslagen is naar Mali.
Maar in Libya speelt nog een groter proxy conflict: pro Moslimbroeders Turkije & Qatar vs Egypte en Saudi Arabie.
En dan hebben nog de erf afscheiding problemen in Oost Azie met tot de tanden bewapende landen, zoals China, Japan, Zuid-Korea en Noord-Korea.

Speak softly, but carry a big stick.
De NAVO heeft de afgelopen 23 jaar haar conventionele militaire opties voor meer dan de helft gesloopt en het restant uitgewoond.
Dan kunnen we nog zo diplomatiek zijn, maar zonder grote stok achter de deur, is ook deze optie uitgehold.
Onze nuke-leaire wapens die in de Koude Oorlog zo effectief waren als puur afschrikking wapen, zijn of worden stilletjes veranderd in gebruikswapens.  Die zo nauwkeurig zijn, dat ze binnen hun eigen te veroorzaken krater kunnen worden afgeworpen.


Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

DvdW

Citaat van: Ton de Zwart op 31/08/2014 | 16:15 uur
Ik ben er vrij zeker van, dat bij een echte militaire agressie op een NAVO partner er vrijwel onmiddellijk een antwoord komt wat in lijn is met art. 5. Kortom oorlog. En dan gaan alle registers open. De NAVO kan niet anders dan zo reageren. Het is hun bestaansbasis.Putin weet dat heel goed en zal zeker geen NAVO lid aanvallen. Nooit niet. Het zou de ondergang van de complete wereld betekenen, het einde van alles. De Aarde zou een dorre onbewoonde planeet blijven tot hij opgenomen wordt door de uitdijende Zon, over 6 miljard jaar....
Yeah right... Ik moet dat allemaal nog maar eens zien. De NAVO is hopeloos verdeeld en wordt langzaamaan tandeloos gemaakt door incompetente politici... Ik geloof er niets van dan die sterfhuisconstructie die NAVO heet ooit nog iets als een grootschalig gewapend conflict aan gaat, laat staan het gebruik van nucleaire wapens hierbij... Nee, het zal blijven bij 'topoverleg', economische sancties en geschuif met papieren eenheden...
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Ton de Zwart

Ik ben er vrij zeker van, dat bij een echte militaire agressie op een NAVO partner er vrijwel onmiddellijk een antwoord komt wat in lijn is met art. 5. Kortom oorlog. En dan gaan alle registers open. De NAVO kan niet anders dan zo reageren. Het is hun bestaansbasis.Putin weet dat heel goed en zal zeker geen NAVO lid aanvallen. Nooit niet. Het zou de ondergang van de complete wereld betekenen, het einde van alles. De Aarde zou een dorre onbewoonde planeet blijven tot hij opgenomen wordt door de uitdijende Zon, over 6 miljard jaar....