Nicaragua koopt duur Russisch oorlogsmateriaal

Gestart door Lex, 18/03/2015 | 18:09 uur

Elzenga

Beginnen blijkbaar alvast met geld uitgeven voor ze gaan verdienen aan hun variant op het Suez-kanaal. Zal vast op basis zijn van kredieten die ze van Rusland krijgen. En anders zal China ook vast wel belangstelling hebben.

Lex

MANAGUA — Nicaragua heeft zijn al uitgeputte schatkist aangeboord om nieuwe Russische gevechtsvliegtuigen aan te kopen. De buurlanden van het op één na armste land van Zuid-Amerika maken zich zorgen, zo meldt IPS.

De dure upgrade van de verouderde militaire vloot werd officieel al goedgekeurd op 10 februari door de Nicaraguaanse legerleider generaal Adolfo Zepada.

Geruchten in de internationale pers over de zoektocht van het land naar zes tot twaalf nieuwe MiG-29 gevechtsvliegtuigen werden door Zepada erkend maar voorgesteld als een onderdeel van verdedigingsacties om drugsvluchten van kartels te onderscheppen.

Armoede hoog

De aankondiging kreeg veel kritiek in Nicaragua en verschillende andere landen in Centraal-Amerika. Vooral de kostprijs van het wapentuig, 29 miljoen dollar per gevechtsvliegtuig, ging over de tongen. Nicaragua is na Haïti immers het armste land van Zuid-Amerika. Volgens cijfers van de Wereldbank uit 2009, leeft 42,5 procent van de bevolking van 6,1 miljoen mensen er in armoede.

Sommige critici zien in de aankoop van het oorlogstuig eerder een manier van de linkse president Daniel Ortega om in te spelen op de geopolitiek van Rusland in zijn machtsstrijd met de Verenigde Staten (VS), dan dat het onderdeel zou zijn van een strategisch drugsplan.

Onder Ortega werd het Kremlin al vaker gesteund in zijn geopolitieke aanpassingen van de invloedssfeer, zo ook in het recente conflict met Oekraïne en de aanhechting van de Krim.

Deze steun werd door Rusland beloond met donaties en leningen voor technologie, geneeskunde, mobiliteit en voedsel.

Buurlanden bezorgd

Ondertussen meren Russische oorlogsschepen aan in de havens van Nicaragua en landen straaljagers op de vlieghaven van hoofdstad Managua. Schepen van de beide landen patrouilleren in de wateren van het Caribisch gebied en in Managua wordt met Russisch geld en de ondersteuning van Russische experts een groot opleidingscentrum gebouwd in de strijd tegen drugs.

Tegenstanders vrezen echter dat die strijd niet wordt geholpen met de aankoop van nog meer dure wapens.

De recent goedgekeurde aankoop baart ook de buurlanden grote zorgen.

De regeringen en politici van Costa Rica, Honduras en Colombia vrezen net de toename van geweld en de stimulering van een wapenwedloop. Elk van deze landen heeft maritieme grensgeschillen met Nicaragua.

Amigoe, dinsdag, 17 maart 2015 09:16