Instroom F-35/JSF bij de NL-KLu

Gestart door Ros, 08/04/2015 | 22:15 uur

Huzaar1

Citaat van: Elzenga op 19/01/2016 | 19:38 uur
Als het defensiebudget..zoals toegezegd..in 10 jaar naar 2% BBP groeit is het..binnen alle redelijkheid!..goed op te vangen. Wel kwalijk vind ik dat Defensie geen compensatie krijgt voor de slechtere wisselkoers zoals wel bij andere projecten gebeurt. Dat bevestigt mij wederom dat de keuze voor de F35/JSF een doel op zich was en er hoe dan ook doorheen gedrukt moest worden.

Nee, het bevestigt dat Defensie gewoon genaaid wordt als ministerie en het nog steeds onderaan de trap staat.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: ANP Vandaag om 06:46
De aanschaf van het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF kan door schommelingen in de wisselkoers tussen euro en dollar veel duurder uitvallen.  


Of veel goedkoper...

Elzenga

Als het defensiebudget..zoals toegezegd..in 10 jaar naar 2% BBP groeit is het..binnen alle redelijkheid!..goed op te vangen. Wel kwalijk vind ik dat Defensie geen compensatie krijgt voor de slechtere wisselkoers zoals wel bij andere projecten gebeurt. Dat bevestigt mij wederom dat de keuze voor de F35/JSF een doel op zich was en er hoe dan ook doorheen gedrukt moest worden.

Lex

Risico's dollarkoers bij verwerving JSF

Nieuwsbericht | 19-01-2016

In een brief aan de Tweede Kamer van 19 januari 2016 gaat de Algemene Rekenkamer in op het risico van de gestegen euro-dollarkoers voor het project JSF(F-35)

Het is onmogelijk om met zekerheid te voorspellen hoe de euro-dollarkoers zich de komende jaren zal ontwikkelen.
Wel is zeker dat binnen de huidige kabinetsperiode al verplichtingen moeten worden aangegaan en planmatige bestelreeksen omgezet moeten worden in contractuele verplichtingen.  De Algemene Rekenkamer gaat onder meer in op dit dollarrisico en instrumentarium om dit dollarrisico het hoofd te bieden.

Brief Algemene Rekenkamer, 19-01-2016

Lex

Rekenkamer wil meer inzicht in kosten JSF van Hennis

De aanschaf van het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF kan door schommelingen in de wisselkoers tussen euro en dollar veel duurder uitvallen. 

Daarom vindt de Algemene Rekenkamer dat minister Jeanine Hennis van Defensie de Tweede Kamer meer inzicht moet geven in hoe zij deze risico's het hoofd wil bieden. Dat schrijft de Rekenkamer dinsdag in een brief aan de Kamer.

De Joint Strike Fighter (JSF) ofwel F-35 wordt de opvolger van de F-16 bij de luchtmacht. In haar begroting schreef Hennis in september al dat de aanschaf van 37 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen door de duurdere dollar mogelijk een half miljard euro meer gaat kosten.

Ze wilde toen haar budget nog niet aanpassen aan de nieuwe schatting, omdat dat ingrijpende maatregelen zou vergen terwijl het onzeker is of die nodig zijn.

De Rekenkamer mist die verantwoording. Ze wijst erop dat in deze kabinetsperiode ons land al wel verplichtingen moet aangaan voor de aankoop van 24 en mogelijk zelfs 32 F-35's.

Geen compensatie

Defensie krijgt geen compensatie voor de slechtere wisselkoers zoals wel bij andere projecten gebeurt. Het kabinet heeft afgesproken niet meer dan 4,5 miljard voor het project uit te trekken.

Hennis stelt in een reactie dat een volgend kabinet moet beslissen hoe wordt omgegaan met de schommelende wisselkoersen. Ze sluit ook niet uit dat uiteindelijk een potje van ruim 250 miljoen, dat nu alleen mag worden gebruikt als de ontwikkeling van het toestel hoger uitvalt, toch nog zal worden ingezet om de koersverschillen te compenseren.

ANP, 19 januari 2016 18:38

Ace1

#768
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 13/01/2016 | 20:11 uur
Arbeidsvoorwaarden verlichten veel... maar ja.

Technici, ict'ers en verkopers gewild op arbeidsmarkt

door Paola van de Velde

AMSTERDAM -
Het tekort aan ict'ers loop snel op. Steeds moeilijker zijn vacatures voor ict-professionals bij overheidsdiensten, financiële instellingen en bij ict-bedrijven in te vullen.

Driekwart van de personeelsmanagers zegt moeite te hebben bij het werven van met name hbo-geschoolde ict'ers.

Verkoopmedewerkers

Behalve ict-specialisten zijn ook technici binnen de industrie en bouwnijverheid schaars en zijn goede verkoopmedewerkers gevraagd. Ook de vraag naar productiepersoneel in de bouw loopt weer op.

Dit blijkt uit een onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim achthonderd Nederlandse personeelsmanagers, dat jaarlijks wordt uitgevoerd.

'Moeite om krachten vast te houden'

De onderzoekers zien de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt oplopen. Hoewel de werkloosheid relatief hoog is, blijven bepaalde moeilijk in te vullen vacatures langdurig openstaan.

Dit zal voorlopig zo blijven, verwachten de onderzoekers. ,,Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt nog maar beperkt in beweging is gekomen. De ondervraagde HR-professials denken dat zij in 2016 ook meer moeite zullen krijgen om goede arbeidskrachten vast te houden."

Op dit moment is het vinden van goed gekwalificeerd personeel voor juridische zaken, binnen de inkoop & logistiek en HR-afdelingen geen probleem.

Top 10 moeilijkst vervulbare vacatures:
1. Ict'er in openbaar bestuur, overheidsdiensten en verplichte sociale verzekeringen
2. Ict'er in informatie- en communicatiesector
3. Ict'er bij financiële instellingen
4. Technicus industrie
5. Ict'er in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening
6. Technicus in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening
7. Productie en operations in bouwnijverheid
8. Verkoper in groot- en detailhandel
9. Technicus bouwnijverheid
10. Ict'er in vervoer en opslag

http://www.telegraaf.nl/dft/geld/werk-inkomen/24268356/__Technici__ict_ers_en_verkopers_gewild_op_arbeidsmarkt__.html

Ace1

#767
Citaat van: Lex op 13/01/2016 | 21:52 uur
Is dat te boekstaven aan de hand van gegevens/statistieken?

Dat is een paar jaar geleden in de media geweest dat zal vast wel ergens terug te vinden zijn in  gegevens of statistieken.

Techniekpact weet (v)mbo'er nog niet te verleiden tot techniek

Vmbo-scholieren en mbo-studenten kiezen nog niet massaal voor de techniek. Dat blijkt uit de zogenoemde monitor en de bijbehorende voortgangsrapportage van het Techniekpact, die maandag is overhandigd aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. In het hoger onderwijs is de populariteit van techniek de laatste jaren wel toegenomen. Volgens de monitor kiezen meisjes nog steeds slechts mondjesmaat voor een technische studie en blijft er een groot tekort aan techniekdocenten.

Kamp is desondanks blij met de uitkomsten van de monitor: 'Voor bedrijven zijn vakbekwame technici onmisbaar. Zeker nu de economie aantrekt, blijft het van belang dat mensen vaker kiezen voor techniek. Met het Techniekpact slagen we er samen met het onderwijs en het bedrijfsleven steeds beter in om mensen op te leiden voor technische beroepen. Er blijft desalniettemin werk aan de winkel.'

Zestig partijen

De werkloosheid loopt al jaren op, maar niet in de technische branche; daar is een groot tekort aan goed opgeleid personeel. Daarom is twee jaar geleden door zestig partijen uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven een zogenoemd Techniekpact ondertekend. Het doel is om via concrete afspraken en samenwerking het onderwijs beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt en om jongeren al vroeg enthousiast te maken voor een baan in de techniek.

Rolf de Wit, woordvoerder van de Vereniging Hogescholen (voorheen HBO Raad): 'In het Techniekpact is onder andere afgesproken de huidige techniekopleidingen te verbreden en onder te brengen in zes domeinen die ook binnen de technieksector herkenbaar zijn. Per 1 september gaat het aantal bacheloropleidingen in de techniek omlaag van 65 naar 36. De opleidingen worden door 18 verschillende hogescholen, verspreid over het gehele land, aangeboden en zijn onderverdeeld in zes domeinen: Engineering, Bouw & Ruimte, Applied Science, ICT, Creative Technologies en Maritime Operations.'

Slimmere manieren

Roderik Potjer, woordvoerder van werkgeversorganisatie voor de technische sector FME, is positief over het Techniekpact, maar is ook realistisch. 'We zien dat de belangstelling voor techniek toeneemt. Het Techniekpact heeft daar zeker aan bijgedragen. Er blijven alleen nog steeds veel openstaande vacatures, met name in de elektrotechniek en de werktuigbouwkunde.'

Anne Wil Lucas, Kamerlid voor de VVD: 'Het techniekonderwijs staat bij scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo hoog op de agenda. Ze zijn daar techniek op slimmere manieren gaan aanbieden, bijvoorbeeld door keuzedelen voor technologie aan te bieden, zoals technologie in de zorg.' Lucas' grootste punt van zorg is het basisonderwijs. 'In het primair onderwijs blijft het hangen op een handjevol enthousiastelingen die in de weer gaan met 3D-printers. Dat zijn de echte pioniers, maar veel verder komt het helaas nog niet.'

http://fd.nl/economie-politiek/1107752/techniekpact-weet-v-mbo-er-nog-niet-te-verleiden-voor-techniek

Mourning

Citaat van: Thomasen op 15/01/2016 | 13:32 uur
Op papier was de aanschafsom gegroeid naar eerst iets van 6 en toen 8 miljard, teneinde een redelijk aantal toestellen aan te kunnen schaffen. Echter, er is voor dit bedrag nooit ruimte geweest, was altijd al virtueel dus. En toen het puntje bij paaltje kwam, is ipv dat geld te zoeken, er besloten om het virtuele budget weer in lijn te brengen met wat er in de boeken stond. Er dus ook nooit geld mee bespaard, alleen hoefde er toen niet 4 miljard bespaard te worden op de andere krijgsmachtdelen.

Het aanbod van SAAB was tegen de initiele begroting.

I stand corrected als dat klopt... waar ik bij jouw altijd wel van kan uitgaan.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

dudge

Citaat van: Mourning op 15/01/2016 | 13:14 uur
Ik meen dat er in Rutte-I o.a. ook bezuinigd is op de aanschafsom voor het nieuwe jachtvliegtuig, dus het waren ook significant minder Gripen NG's geweest als we daar voor hadden gekozen  OF meer F35A's als die bezuiniging niet was doorgegaan...

Ben geen warm voorstander van de F35A, maar volgens mij is die bezuiniging er wel degelijk geweest en dan is het m.i. misleidend om dan met aanbiedingen te komen van voor die tijd en niet te vemelden dat we voor de gereserveerde bedragen van voor die bezuiniging ook meer JSF's zouden hebben gehad.

Op papier was de aanschafsom gegroeid naar eerst iets van 6 en toen 8 miljard, teneinde een redelijk aantal toestellen aan te kunnen schaffen. Echter, er is voor dit bedrag nooit ruimte geweest, was altijd al virtueel dus. En toen het puntje bij paaltje kwam, is ipv dat geld te zoeken, er besloten om het virtuele budget weer in lijn te brengen met wat er in de boeken stond. Er dus ook nooit geld mee bespaard, alleen hoefde er toen niet 4 miljard bespaard te worden op de andere krijgsmachtdelen.

Het aanbod van SAAB was tegen de initiele begroting.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#764
Citaat van: Mourning op 15/01/2016 | 13:14 uur
Ik meen dat er in Rutte-I o.a. ook bezuinigd is op de aanschafsom voor het nieuwe jachtvliegtuig, dus het waren ook significant minder Gripen NG's geweest als we daar voor hadden gekozen  OF meer F35A's als die bezuiniging niet was doorgegaan...

Ben geen warm voorstander van de F35A, maar volgens mij is die bezuiniging er wel degelijk geweest en dan is het m.i. misleidend om dan met aanbiedingen te komen van voor die tijd en niet te vemelden dat we voor de gereserveerde bedragen van voor die bezuiniging ook meer JSF's zouden hebben gehad.



Het budget is gedaald naar +/- 4,5 mjd (als ik het goed heb onthouden) = 54/55 Gripen E.

Daarnaast kan ik mij, met de huidige politiek, niet voorstellen dat het aantal hoger zou zijn geweest dan het aantal (op papier)in gebruik zijnde F16's.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Thomasen op 15/01/2016 | 13:13 uur
De Scorpion is geen echte multirole kist, de Gripen wel. Die twee kun je dus niet vergelijken.

Zeker niet... echter zo gemakkelijk gaat men mee in het aantal als het gaat om budget versus kwantiteit.

Mourning

#762
Citaat van: Thomasen op 15/01/2016 | 11:31 uur
SAAB bied wel industriële participatie. Iets waar we bij de F35 apart voor moesten afrekenen.
5,7 miljard / 82.5 miljoen = 69 toestellen.
Daarbij moet je niet vergeten dat er tussen het NL offer en het Zwitserse offer nog aardig wat jaren inflatie zit.
De specifics zullen we nooit weten, maar dat het significant meer toestellen had opgeleverd was wel vrij zeker geweest.

Ik meen dat er in Rutte-I o.a. ook bezuinigd is op de aanschafsom voor het nieuwe jachtvliegtuig, dus het waren ook significant minder Gripen NG's geweest als we daar voor hadden gekozen  OF meer F35A's als die bezuiniging niet was doorgegaan...

Ben geen warm voorstander van de F35A, maar volgens mij is die bezuiniging er wel degelijk geweest en dan is het m.i. misleidend om dan met aanbiedingen te komen van voor die tijd en niet te vemelden dat we voor de gereserveerde bedragen van voor die bezuiniging ook meer JSF's zouden hebben gehad.

"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

dudge

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 15/01/2016 | 13:07 uur
Vanuit deze redenering worden het 100 gezamenlijke Scorpions.

De Scorpion is geen echte multirole kist, de Gripen wel. Die twee kun je dus niet vergelijken.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ros op 15/01/2016 | 12:39 uur
Dus kappen met de armlastige 24 (?) stuks F-35's en gaan voor voor een stuk of 40 Gripen toestellen. Als de Belgen het ook doen kan je samen 80 kisten inzetten. Laat niet los dat het een politieke keuze betreft en de Yanks voor de schenen schoppen is politiek en diplomatiek een slechte set.

Vanuit deze redenering worden het 100 gezamenlijke Scorpions.

Ros

Dus kappen met de armlastige 24 (?) stuks F-35's en gaan voor voor een stuk of 40 Gripen toestellen. Als de Belgen het ook doen kan je samen 80 kisten inzetten. Laat niet los dat het een politieke keuze betreft en de Yanks voor de schenen schoppen is politiek en diplomatiek een slechte set.