Aanslagen in Brussel 22-03-2016

Gestart door Mourning, 22/03/2016 | 10:02 uur

Ace1

Duitse politie pakt twee mannen op: één man kreeg erg verdachte sms'en vlak voor aanslag in Brussel

In de buurt van Giessen (Hessen) en Düsseldorf (Noordrijn-Westfalen) zijn twee mannen opgepakt in verband met de aanslagen in Brussel. Dat meldt Der Spiegel op haar website. Een van hen had "verdachte sms'en" op zijn gsm, meldt het tijdschrift.

In de buurt van Düsseldorf zou donderdagnamiddag Samir E. opgepakt zijn. Die man zou volgens de autoriteiten horen bij de salafistische groeperingen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Der Spiegel vernam ook dat hij, net als Ibrahim El Bakraoui, in de zomer van 2015 door de Turkse autoriteiten in het grensgebied met Syrië opgepakt werd. De twee keerden in hetzelfde vliegtuig terug naar Amsterdam. Het Duitse gerecht gaat nu na of de twee elkaar kenden en samen onderweg waren.

In de buurt van Giessen werd woensdagavond al een man opgepakt die twee verdachte sms'en vanop de dag van de aanslagen in Brussel op zijn gsm had. In de ene stond de naam van Khalid El Bakrauoui, in de andere het Franse woord "fin". Dat bericht zou om 9.08 uur gestuurd zijn, rond het tijdstip van de aanslag in het metrostation Maalbeek, waar Khalid El Bakraoui omkwam.

http://www.demorgen.be/buitenland/duitse-politie-pakt-twee-mannen-op-een-man-kreeg-erg-verdachte-sms-en-vlak-voor-aanslag-in-brussel-b6f3b5f1/

Ace1

Amerikaanse frustratie om Belgische aanpak van terreurdreiging

Informatie niet krijgen omdat je van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Of een antiterreurexpert afwimpelen na de aanslagen van Parijs. De Amerikaanse veiligheidsdiensten getuigen aan persagentschap Reuters dat de samenwerking met ons land soms erg stroef verloopt.

Een Amerikaanse antiterreurexpert reisde na de aanslagen in Parijs naar ons land om meer te weten te komen over het lopende onderzoek. Wanneer de expert afspraken probeerde vast te leggen, werd hij van het kastje naar de muur gestuurd, zo beschrijft hij aan Reuters. De Belgische diensten hadden het over slechte timing en zeiden te druk aan het werk te zijn met het onderzoek.

Het is een van de voorbeelden die de Amerikaanse inlichtingendiensten aanhalen. Hun Belgische collega's willen voorlopig niet reageren tegenover Reuters.

De moeizame samenwerking met België frustreert de Amerikaanse diensten. Verschillende medewerkers vinden dat de coördinatie en het delen van informatie in ons land volledig spaak loopt, ook naar andere landen toe. Zo getuigt ook een Amerikaanse bron binnen de overheid dat Amerikaanse speurders steeds enorm veel moeite hebben om de juiste instantie of afdeling te contacteren wanneer ze informatie zoeken.

Afstand tussen gevaar en respons

Dat België sinds de aanslagen van Parijs meer geld vrijmaakt en extra personeel aanneemt juichen de Amerikanen toe. Maar dan nog vrezen ze dat de Belgische veiligheidsdiensten simpelweg in de minderheid zijn wanneer het op teruggekeerde Syriëstrijders aankomt. "Ze hollen ver achter de feiten aan, en ze betalen er een grote prijs voor", aldus Adam Schiff, een Democraat uit het House Intelligence Committee.

België is een lappendeken met verschillende machtsniveaus, zo schrijft Reuters. "Voeg daar nog eens het probleem van twee talen (Frans en Nederlands), het gebrek aan Arabischsprekenden en een zwakke coördinatie tussen het nationale en lokale niveau aan toe. En je hebt een grote afstand tussen dreigend gevaar en een effectieve respons", zegt Bruce Riedel, een ex-CIA-topman die ook als adviseur voor het Witte Huis werkte.

http://www.demorgen.be/buitenland/amerikaanse-frustratie-om-belgische-aanpak-van-terreurdreiging-b34ed49b/

Ace1

#31
John Kerry: "Kritiek op België is ongepast"

"Je suis Bruxellois, ik ben Brussels"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in ons land om zijn steun te betuigen na de aanslagen van dinsdag. Kerry noemde de kritiek op België "een klein beetje hectisch en ongepast", zo meldt persagentschap Reuters.

Kerry is voor een kort bezoek in Brussel, drie dagen na de bloedige aanslagen op Brussels Airport en in de metro. De Verenigde Staten staan aan de zijde van België en Europa in de strijd tegen het terrorisme, zei hij tijdens een persconferentie, waarop hij zichzelf "een beetje Brussels" verklaarde. "Na de aanslagen van 9/11 klonken stemmen uit heel Europa: 'Je suis Américain'. Vandaag zeggen wij: 'Je suis Bruxellois, ik ben Brussels'", zei hij in het Frans en het Nederlands.

Zijn boodschap doet denken aan oud-premier Guy Verhofstadt, die na de aanslagen van 11 september 2001 zei zich Amerikaan te voelen. In naam van de VS drukte Kerry zijn medeleven uit met alle Belgen. De aanslagen maakten op zijn minst 31 doden en meer dan 250 gewonden.

Ongepast

SHARE
'Na 9/11 toonden de Belgen zich solidair, vandaag zijn we allemaal een beetje Brussel'
JOHN KERRY
De kritiek op de manier waarop de Belgische overheid terrorisme bestrijdt is "ongepast", zo zei Kerry. "Deze regering zit er nu een jaar en heeft sterke stappen ondernomen om terrorisme tegen te gaan."

"Teken van vriendschap"

Tijdens zijn blitzbezoek aan Brussel ontmoet Kerry ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en koning Filip. Daarna neemt hij op de luchthaven van Zaventem deel aan een "moment van reflectie", voor hij weer naar Washington vertrekt.

Volgens premier Michel is het bezoek "een veelzeggend teken van de vriendschap tussen de Verenigde Staten en België". Hij bevestigde op de gemeenschappelijke persconferentie ook dat België binnenkort opnieuw F-16'S zal inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat in Irak en dat de operatie mogelijk uitgebreid zal worden naar Syrië.

http://www.demorgen.be/binnenland/john-kerry-kritiek-op-belgie-is-ongepast-ba4abb3f/

Ace1

Ook vanochtend nog een arrestatie in Vorst

Na de huiszoekingen en arrestaties die gisterenavond plaatsvonden in Brussel, Jette en Schaarbeek, heeft er vanochtend in Vorst nog een huiszoeking plaatsgevonden waarbij één persoon is opgepakt. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd door het federaal parket. Dat federaal parket geeft in de loop van de dag meer uitleg in en persbericht. "Daarin zal de nuttige en correcte informatie staan", klinkt het.

Donderdagavond waren bij huiszoekingen en politieacties in Brussel, Schaarbeek en Jette al zes personen opgepakt. Drie van die mensen werden voor het gebouw van het federaal parket uit hun wagen gesleurd en opgepakt. Het is nog niet duidelijk wat ze daar deden. Twee anderen werden dan weer in de boeien geslagen bij een huiszoeking in Jette en één bij een huiszoeking in Brussel. Ook in Schaarbeek vond minstens één huiszoeking plaats, maar daarbij werd niemand gearresteerd.

De huiszoekingen werden uitgevoerd met de steun van de DSU, de speciale eenheden van de federale politie. In Schaarbeek kreeg de politie ook de steun van militairen.

http://www.demorgen.be/binnenland/ook-vanochtend-nog-een-arrestatie-in-vorst-b993c9c9/

Ace1

Zes arrestaties bij acties van politie in Brussel, Jette en Schaarbeek

Bij huiszoekingen en politieacties in Brussel, Schaarbeek en Jette zijn zes personen opgepakt. De actie is om 1 uur afgelopen. Drie van die mensen werden voor het gebouw van het federaal parket uit hun wagen gesleurd en opgepakt. Het is nog niet duidelijk wat ze daar deden. Twee anderen werden dan weer in de boeien geslagen bij een huiszoeking in Jette en één bij een huiszoeking in Brussel. Ook in Schaarbeek vond minstens één huiszoeking plaats maar daarbij werd niemand gearresteerd.

In Schaarbeek begonnen de operaties, die werden uitgevoerd door de speciale eenheden van de federale politie, rond 21.00 uur. Verschillende getuigen verklaarden dat ze een ontploffing hoorden, maar die informatie werd nog niet bevestigd.

Rond 23.00 uur was er een veiligheidsperimeter ingesteld, dat zich uitstrekte van de Paviljoenplaats tot de spoorweg, die geleidelijk aan werd beperkt. Rond 01.00 uur was er enkel nog een veiligheidsperimeter aan huisnummer 20 van de Paviljoenstraat, zo heeft Belga ter plaatse vastgesteld. Een dertigtal toeschouwers was toen nog aanwezig, enkele van hen konden tot dan niet terugkeren naar huis.

Ook de ontmijningsdienst van het leger DOVO was aanwezig in Schaarbeek, en er werd een Mercedes weggesleept.

Bij de politieactie werden drie mensen opgepakt voor het gebouw van het federaal parket in Brussel, twee personen in Jette en één elders in
Brussel. In Schaarbeek werd niemand opgepakt. Het federaal parket geeft vrijdag meer informatie over de resultaten van de politieactie.

http://www.demorgen.be/binnenland/zes-arrestaties-bij-acties-van-politie-in-brussel-jette-en-schaarbeek-b36daf59/

Ace1

Is dit de terreurverdachte die een aanslag aan het plannen was in Frankrijk?

De man die gisteren bij een grote terreuractie in Frankrijk werd opgepakt, maakte volgens Frans minister Bernard Cazeneuve deel uit van een netwerk dat een aanslag aan het beramen was. Wellicht gaat het om de Fransman Reda Kriket (34), die geen onbekende is voor het Belgische gerecht. Dat hebben twee anonieme Franse regeringsbronnen bevestigd aan het persagentschap AP.

Reda Kriket werd in juli 2015 op een groot terreurproces in Brussel veroordeeld tot 10 jaar cel. Op dat proces stonden 32 Syriëstrijders en ronselaars terecht. Eén van de opvallendste namen is Abdelhamid Abaaoud, bedenker van de aanslagen in Parijs in november, die veroordeeld werd tot 20 jaar cel. Wellicht waren Abaaoud en Kriket geen onbekenden voor elkaar. Beiden maakten deel uit van een netwerk dat geleid werd door Khalid Zerkani, een 41-jarige Brusselaar. Zerkani zelf werd veroordeeld tot 12 jaar.

Kriket is een 34-jarige Fransman, afkomstig van Courbevoie in Hauts de Seine, die nu in Elsene woont. Hij werd vorig jaar bij verstek veroordeeld tot 10 jaar cel.

Volgens het vonnis maakte Kriket sinds juli 2013 deel uit van het netwerk rond Zerkani. Daarin speelde hij een belangrijke rol bij de financiering en het verlenen van materiële hulp. Hij was gespecialiseerd in het verzamelen van middelen door geweld te plegen op niet-moslims, of 'ghanima'.

Toen de man gearresteerd werd, bleek hij in het bezit van tientallen juwelen en andere gestolen goederen, die allemaal moesten dienen om het vertrek van jihadisten en de strijd in Syrië te sponsoren. In het derde trimester van 2014 zou Kriket zelf naar Syrië vertrokken zijn.

Op het moment dat het vonnis werd uitgesproken, zou Kriket in Syrië hebben gezeten. Volgens France Info keerde hij eind vorig jaar terug naar Frankrijk. Daar werd hij gisterochtend opgepakt, in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt. Bij een huiszoeking die nadien werd uitgevoerd in zijn woning in Argenteuil werden aanvalswapens en explosieven gevonden. Behalve een kleine hoeveelheid gebruiksklare TATP werd, volgens politiebronnen, ook aceton en waterstofperoxide aangetroffen. Die twee laatste worden gebruikt om springstof te vervaardigen.

De man wordt ervan verdacht op een hoog niveau betrokken te zijn bij een mogelijke nieuwe aanslag in Frankrijk, zei Frans minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve afgelopen nacht. "Hij maakt deel uit van een terroristische organisatie die van plan was aanslagen te plegen in ons land." Opvallend is wel dat de politie-actie van gisteren volgens Cazeneuve niets te maken had met de aanslagen in Brussel en Parijs. Hij noemde ook de naam Kriket niet.

Opmerkelijk is ook dat Kriket in 2005 wegens betrokkenheid bij terroristische activiteiten ook al eens tot vijf jaar cel veroordeeld werd in Frankrijk. De voorbije maanden werd hij actief gezocht. Begin dit jaar verspreidde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken een opsporingsbericht. Daarin wordt de man beschreven als "gevaarlijk" en luidt het dat hij zich vermoedelijk gewapend verplaatst.

Sinds januari 2015, toen de eerste aanslagen op Franse doelwitten plaatsvonden, werden volgens de Franse autoriteiten al een half dozijn terreurdaden verijdeld in het land.

http://www.demorgen.be/buitenland/is-dit-de-terreurverdachte-die-een-aanslag-aan-het-plannen-was-in-frankrijk-bb8f2ed8/

Ace1

Een persoon opgepakt bij huiszoeking in Schaarbeek

Bij een huiszoeking in een woning in Schaarbeek is één persoon opgepakt. Ook ontmijningsdienst Dovo is ter plaatse. Het is nog niet duidelijk of er een verdacht pakket of explosieven gevonden zijn.

Bij het begin van de huiszoeking is één persoon opgepakt. Over die man of vrouw is voorlopig niets geweten.
     
De politie heeft het hele Meiserplein afgesloten. Pers en publiek worden op afstand gehouden en het verkeer kan niet door. Ook een aantal trams van de MIVB staan geblokkeerd. De politie vraagt het personeel van de nabijgelegen VRT om binnen te blijven.

http://www.demorgen.be/binnenland/een-persoon-opgepakt-bij-huiszoeking-in-schaarbeek-b41389ef/

Ace1

Mechelse korpschef: "Niet bewust" informatie over schuiladres achtergehouden

De Mechelse politie heeft wel degelijk een fout gemaakt door informatie over een getipt adres niet door te geven. Dat heeft korpschef Yves Bogaerts gezegd op een persconferentie.

De lokale politie van Mechelen beschikte begin december 2015 al over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam vorige week werd gearresteerd. Het rapport dat daarover werd opgesteld, zou maandenlang zijn tegengehouden door de korpsleiding. Het Comité P onderzoekt de zaak.

Volgens Bogaerts heeft de Mechelse politie geen informatie bewust achtergehouden. "De bron van de informatie was onduidelijk." Bogaerts sloeg wel een kleine mea culpa. "Helaas is er intern binnen mijn korps een fout gebeurd. Een collega met een voortreffelijke staat van dienst vergat de informatie van het dossier door te geven."

De korpschef voegde eraan toe dat hij en zijn korps in alle transparantie zullen meewerken aan het onderzoek van Comité P.

Drie weken na Parijs

De Mechelse politie kreeg eind november vanuit Molenbeek een tip over Abid Aberkan, een neef van Salah Abdeslam, die aan het radicaliseren zou zijn. Dat schrijven Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Op 7 december 2015 maakte de vreemdelingenpolitie van Mechelen daarover een informatierapport op.

Volgens Bogaerts wist de politie op het moment dat ze de informatie over het schuiladres kregen enkel dat daar een geradicaliseerde neef van Abdeslam woonde. Wel waren er toen ook vermoedens dat die neef contact zou hebben gehad met Abdeslam. Dat alles speelde zich af drie weken na de aanslagen van Parijs.

De cel radicalisering van de politie stelde zich op 11 december 2015 de vraag wat ze met die info moest doen en er werd beslist alle info over te maken aan het Antwerpse parket en de federale politie Antwerpen. Dit gebeurde op 17 december, en op 30 december ontving de korpsleiding het bericht dat ze intern moest oordelen hoe, in welke vorm en met welke spelregels deze info werd overgemaakt.

Hoewel er onduidelijkheden bleven bestaan besloot de korpschef toch de info door te spelen aan de Algemene Nationale Gegevensbank, en dit op 31 december 2015. Volgens de korpschef werd toen intern een fout gemaakt, want de info werd nooit doorgegeven aan de ANG.

"Ik herhaal dat er geen enkele aanwijzing was dat wij cruciale informatie hadden en dat er dus zeker niet bewust informatie werd achtergehouden", aldus Bogaerts. "Ik behoud het vertrouwen in mijn medewerkers en betreur dat de cel radicalisering van ons korps door deze berichtgeving foutief en negatief in beeld kwam".

Burgemeesters blijven korpschef steunen

De burgemeesters van Mechelen en Willebroek, Bart Somers en Eddy Bevers, blijven hun korpschef en het voltallige politiekorps intussen steunen. Dat laten ze weten in een gezamenlijke persmededeling.

"Burgemeesters Bart Somers (Mechelen) en Eddy Bevers (Willebroek) hebben deze morgen aan korpschef Yves Bogaerts gevraagd om toelichting te geven bij de artikels die vandaag in de pers verschenen", luidt het in de persmededeling. "Korpschef Yves Bogaerts heeft duidelijk onderlijnd dat zijn korps geen informatie heeft achtergehouden. (...) De politie Mechelen kreeg zelfs van hogere instanties het advies om deze info als 'onbetrouwbaar' te beschouwen. De korpschef heeft - na overleg met het parket - einde december intern opdracht gegeven deze informatie met kwalificatie 'onbetrouwbaar' in te geven in de nationale informatiebank. Hier heeft betrokken medewerker een fout gemaakt door dit niet te doen. Er is geen enkele indicatie van een kwaadwillig opzet. Betrokken rechercheur werkt al vele jaren bij de Mechelse politie en heeft een uitstekende staat van dienst."

Burgemeesters Somers en Bevers vragen dat - samen met comité P - deze fout wordt onderzocht en dat, indien nodig, daar de gepaste conclusies aan worden verbonden. Ook al is het niet opzettelijk of kwaadwillig en gaat het blijkbaar niet om cruciale informatie, dan nog mogen zulke professionele fouten niet gebeuren.

Somers en Bevers behouden hun volste vertrouwen in hun korps en de korpsleiding. "De politie van Mechelen-Willebroek en de korpschef hebben altijd succesvol gewerkt in de strijd tegen radicalisering en terrorisme. Ze doen dat met 350 gedreven en geëngageerde politiemensen die ons respect en steun verdienen."

http://www.demorgen.be/binnenland/mechelse-korpschef-niet-bewust-informatie-over-schuiladres-achtergehouden-b90a1a45/


Ace1

Philippe Moureaux: "Mogelijk ben ik te voorzichtig geweest rond sociale mix"

De vroegere burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux (PS) is "misschien wel te voorzichtig geweest rond de sociale mix". Dat heeft hij donderdagavond gezegd aan de Franse zender France 2.

Moureaux was te gast in de aflevering van "Des paroles et des actes", die draaide rond de terreurdreiging. Hij verwees in het begin van het gesprek naar het boek dat hij na de aanslagen in Parijs had gepubliceerd over de gemeente Molenbeek.

"Ik leg in het boek uit dat ik na het einde van mijn mandaat (2012, red.) vormen van extremisme heb zien opkomen die ik ervoor nooit had gezien", zei hij. Op de vraag of hij spijt heeft van bepaalde zaken van tijdens zijn burgemeesterschap antwoordde hij dat hij "misschien te voorzichtig is geweest rond de sociale mix" in zijn gemeente.

De socialist werd er daarop door een andere gast, de voorzitster van de Franse vereniging "Brigade des Mères", van beschuldigd dat hij zou "geflirt hebben met de salafisten". "U hebt alle kaarten gespeeld, het racisme, de discriminatie. U hebt uw spel gespeeld en u hebt zich verbrand. En vandaag zijn het de moeders die de prijs betalen", zei Nadia Remadna.

"Het is waar dat ik goede banden had met de moskeeën, maar het was niet in die moskeeën dat mensen als Salah Abdeslam zijn geradicaliseerd", zei hij. "Ik heb me altijd sterk gekant tegen de idee van de verwerping van het andere", benadrukte Moureaux nog.


http://www.demorgen.be/binnenland/philippe-moureaux-mogelijk-ben-ik-te-voorzichtig-geweest-rond-sociale-mix-bc1e785e/

Ace1

Brit stuurde nog dat hij oké was na explosie Zaventem, maar kwam om in metro

De Britse autoriteiten hebben vandaag de dood bevestigd van een landgenoot die sinds de aanslagen in Brussel als vermist was opgegeven. Het gaat om de 53-jarige David Dixon uit Hartlepool, die samen met zijn partner en hun zoon in Brussel woont. Dat melden verschillende Britse media via Twitter.

De Brit stuurde na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem nog een sms naar zijn vrouw met de boodschap dat hij oké was, maar gaf sindsdien geen teken van leven meer. De Britse autoriteiten en de familie van de man hebben nu gemeld dat Dixon bij de aanslag in het metrostation Maalbeek is omgekomen.

Frans slachtoffer

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag via Twitter gemeld dat bij de aanslagen in Brussel dinsdag één Fransman is omgekomen. Twaalf Fransen raakten gewond, van wie drie ernstig, aldus de nieuwe slachtofferbalans.

Chinees slachtoffer

De Chinese ambassade in België heeft op haar beurt gemeld dat ook een Chinese staatsburger het leven liet. Volgens de Chinese staatskrant The People's Daily gaat het om een persoon met de familienaam Deng die als vermist was opgegeven.

http://www.demorgen.be/binnenland/brit-stuurde-nog-dat-hij-oke-was-na-explosie-zaventem-maar-kwam-om-in-metro-b75dfd11/

Ace1

Duitser ontsnapte eerst aan aanslag op luchthaven, daarna aan die in metro

De Duitse advocaat Marc Schreiner heeft ongelooflijk veel geluk gehad dinsdag. Schreiner was eerst op de luchthaven van Zaventem, toen terroristen daar twee bommen lieten ontploffen. Daarna dropte de taxi hem pal voor metrostation Maalbeek, net op het ogenblik dat ook daar een dodelijke explosie plaatsvond.

Schreiner, die uit Berlijn komt, was erbij toen de bommen ontploften op Brussels Airport. "Het was totale paniek. Mensen schreeuwden en liepen in alle richtingen. Choquerend. De vertrekhal was compleet verwoest", vertelt Schreiner in de video van 20Minutes.

Hij bleef zelf ongedeerd en slaagde erin om in het tumult weg te geraken van de luchthaven. Schreiner nam vervolgens de taxi voor een zakenafspraak in het centrum van Brussel. "Ik kreeg intussen telefoontjes van dierbaren en collega's om mij te zeggen dat ik voorzichtig moest zijn. Ik zei hen dat ik veilig was."

Lampje gsm
Maar toen de taxi hem afzette, hoorde hij een nieuwe ontploffing. Schreiner bevond zich pal voor het metrostation Maalbeek, waar een zelfmoordterrorist zich net op dat moment opblies. "Ik was de eerste ter plaatse. Ik heb het zaklampje van mijn smartphone aangezet en ben naar beneden gegaan om mensen te helpen ontkomen. 'Volg het licht, dat is de uitgang', riep ik. Het was verschrikkelijk. Overal zag ik rook en gewonden, bebloed of verbrand."

Woensdag reisde Marc Schreiner terug naar Berlijn. Hij leeft nog, maar ook hij heeft ongetwijfeld veel tijd nodig om dit te verwerken: twee keer ontsnapte hij nipt aan de afschuwelijke tragedie waar tientallen anderen helaas niet aan konden ontsnappen.

http://www.demorgen.be/binnenland/duitser-ontsnapte-eerst-aan-aanslag-op-luchthaven-daarna-aan-die-in-metro-bf1645d8/

andré herc

25-3-2016
Bij de aanslag op het vliegveld van Zaventem zijn drie Nederlanders omgekomen: een broer en een zus uit Maastricht en een vrouw uit Deventer. Dat meldt minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij brengt een bezoek aan Indonesië.

Koenders zegt dat zijn gedachten uitgaan naar de familie en vrienden. "Ik wens hen veel sterkte met dit verschrikkelijke verlies. Het is afschuwelijk dat deze mensen door de willekeur van terreur zijn gedood".

De families zijn vannacht ingelicht. De slachtoffers waren de 41-jarige Elita Weah uit Deventer en een broer en zus uit een Maastrichts gezin: Sascha en Alexander Pinczowski, beiden in de 20.

Identificatie in stroomversnelling

De Belgische autoriteiten zijn op dit moment nog bezig met de identificatie van de overige slachtoffers van de aanslagen op het vliegveld en die op metrostation Maalbeek. Er zijn zeker twee Amerikanen bij de aanslag om het leven gekomen. Ook de namen van drie Belgen circuleren, evenals die van een vrouw uit Peru.

De identificatie verloopt moeizaam, maar gaat nu wel opeens snel, zegt correspondent Gwen ter Horst. "Het is een ingewikkeld proces, maar het lijkt nu in stroomversnelling te komen. Ook hier in België hebben nabestaanden bericht gekregen."

Bij de aanslagen kwamen ten minste 31 mensen om het leven.
nos.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Poleme

Blunder op blunder op blunder ... en nog een blunder.

'U kunt veilig gaan slapen.'
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Ace1

Het spoor van Ibrahim El Bakraoui

Hoe kon zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui nog vrij rondlopen? Dat is de vraag die in België én Nederland de politiek beheerst.

De veroordeelde roofovervaller had eigenlijk achter de tralies moeten zitten. Maar in plaats daarvan blies hij zichzelf deze week op.

En dat terwijl El Bakraoui afgelopen zomer door de Turken tot twee keer toe werd opgepakt omdat ze vreesden dat hij naar Syrië zou reizen. En in België sinds augustus eigenlijk in de cel had moeten zitten.

Twee Belgische ministers boden donderdag hun ontslag aan vanwege gemaakte fouten, maar blijven zitten omdat premier Michel hen niet wil laten gaan. Het Belgische parlement eist een onderzoekscommissie naar de wandel van El Bakraoui.

Wat weten we tot nu toe over het spoor van Ibrahim El Bakraoui?

30 JANUARI 2010
Ibrahim El Bakraoui, dan 23 jaar oud, onderneemt samen met twee vrienden een mislukte roofoverval op een Brussels wisselkantoor. Tijdens de vlucht schieten de drie met kalasjnikovs op de politie, een agent raakt daarbij zwaargewond. Uiteindelijk worden ze door zwaarbewapende speciale eenheden ingerekend.

SEPTEMBER 2010
El Bakraoui wordt veroordeeld tot 10 jaar cel.

OKTOBER 2014
Na ruim vier jaar achter de tralies komt El Bakraoui op vrije voeten. Hij wordt voorwaardelijk vrijgelaten en mag onder andere het land niet langer dan dertig dagen achterelkaar verlaten.

JUNI 2015
In juni 2015 wordt El Bakraoui in de Turkse stad Gaziantep, vlakbij de grens met Syrië, opgepakt. De Turken vermoeden dat hij naar Syrië wil en houden hem een maand lang vast.

JULI 2015
El Bakraoui kan niet worden uitgeleverd aan België omdat er niet genoeg bewijs is om hem in verband te brengen met terrorisme.

Wel heeft hij de voorwaarden voor zijn vrijlating geschonden door naar Turkije te reizen. Maar de procedure om hem weer achter de tralies te zetten, duurt langer dan de Turken hem vasthouden.

El Bakraoui wordt daarom op 15 juli Turkije uitgezet en vertrekt, op eigen verzoek, naar Nederland.

Volgens de Turken brengen zij de Belgische en Nederlandse ambassade op de hoogte van het vertrek van El Bakraoui. Onduidelijk is wanneer dit precies is gebeurd en wat er met die informatie is gedaan.

AUGUSTUS 2015
In augustus duikt El Bakraoui weer op in Turkije, en weer wordt hij het land uitgezet. Waar hij dan naartoe reist, is door de Turken niet bekendgemaakt.

In dezelfde maand bepaalt een Belgische rechter dat El Bakraoui weer terug de gevangenis in moet. Maar dan is hij al spoorloos verdwenen.

22 MAART 2016
Op 22 maart brengt Ibrahim El Bakraoui zijn bomgordel tot ontploffing op het Brusselse vliegveld Zaventem.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/03/het-spoor-van-ibrahim-el-bakraoui

Ace1

Had België de aanslagen kunnen voorkomen?

Een dag na de aanslagen in Brussel wordt er steeds meer duidelijk over de daders. Naar verluidt waren de drie hoofdverdachten al langer bekend bij de politie. Hoe kan het dat zij toch een aanslag wisten te plegen?

Even na 08.00 uur 's ochtends blies Ibrahim El Bakraoui zichzelf op in de vertrekhal van vliegveld Zaventem. Een uur later deed zijn broer Khalid hetzelfde bij metrostation Maalbeek. Ibrahim was kort voor de aanslag vastgelegd door bewakingscamera's op het vliegveld, in gezelschap van medeverdachte Najim Laachraoui en een derde persoon. De 25-jarige Najim sloeg na de aanslagen op de vlucht, de politie is nog steeds naar hem op zoek.

CRIMINELEN
Volgens verschillende media waren de drie verdachten al langer in beeld bij de Brusselse politie. De 27-jarige Khalid El Bakraoui huurde regelmatig appartementen onder een valse naam. In een van die appartementen, in de Driesstraat in Vorst, vond vorige week een schietpartij tussen politie en terroristen plaats. In de flat werden onder meer een IS-vlag en ontstekingsmechanismen gevonden. Daarnaast zaten zowel Khalid als Ibrahim jaren vast voor uiteenlopende vergrijpen. De voortvluchtige Najim was ook al langer in beeld bij de autoriteiten: hij zou een Syriëganger zijn en had nauwe banden met de vorige week gearresteerde Salah Abdeslam, de hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs.

RADICALISERING
Hoe konden deze mannen uitgroeien van criminelen tot zelfmoordterroristen en waarom greep de politie niet eerder in? Volgens Bibi van Ginkel, terrorisme-expert bij het Clingendael Instituut, lopen de Belgische autoriteiten enorm achter de feiten aan in de aanpak van radicaliserende jongeren. ,,Wat het lastig maakt is dat deze mannen steeds sneller radicaliseren", vertelt Van Ginkel. ,,Het ene moment staan ze drugs te dealen in het café en twee maanden later blazen ze zichzelf op in een vertrekhal."

MOLENBEEK
Bovendien is het volgens Van Ginkel niet simpelweg een kwestie van arresteren, wanneer je iemand verdenkt van terroristische activiteiten. ,,Je kunt wel weten wie de daders zijn, maar dit soort mensen weet heel goed hoe het onder de radar moet blijven." Ze noemt als voorbeeld de Brusselse wijk Molenbeek, waar terreurverdachte Salah Abdeslam maanden ondergedoken zat voordat hij vorige week werd gearresteerd. ,,Het is net als bij een normale crimineel: de identiteit weten is een ding, hem vinden is een tweede."

COMMUNICATIE
Je zou dus zeggen dat de Belgische autoriteiten niets aangerekend kan worden, maar daar is Van Ginkel het niet mee eens. Volgens haar ligt het probleem bij de vele lagen van bestuur die apart opereren en slecht met elkaar communiceren. ,,Er zijn zoveel verschillende besturen die niet goed met elkaar samenwerken. Er is een taalbarrière en de verhoudingen onderling zijn slecht. Daarnaast is de relatie tussen politie en inwoners van wijken als Molenbeek slecht. Je kunt problemen alleen oplossen als er vertrouwen is, daar had België al veel eerder aan moeten bouwen."

PIJNLIJK
De slechte samenwerking tussen verschillende autoriteiten leidt ertoe dat andere landen zich genoodzaakt voelen in te grijpen. Na de aanslagen van dinsdag, waarbij twee Amerikanen gewond raakten, boden de Verenigde Staten hun hulp aan bij het onderzoek naar de verdachten. ,,Dat klinkt als een vriendelijk aanbod, maar de Belgen kunnen het niet weigeren. Hun samenwerking met Frankrijk, na de aanslagen in Parijs, verliep ook al niet soepel. Het is heel pijnlijk, maar ze moeten de hulp wel accepteren."

ALERT
Ook in Nederland is het dreigingsniveau nog steeds substantieel. Toch hebben we hier kunnen leren van de aanslagen in Frankrijk en België, waardoor de autoriteiten beter voorbereid zijn. ,,De Koninklijke Mareschaussee is beter voorbereid dan die in België en heeft een heldere geweldsinstructie gekregen, mede omdat er hier sprake was van een geleidelijke opschaling van het terreurniveau", meent Van Ginkel. Toch waarschuwt ze dat we ook in ons land alert moeten blijven. ,,We mogen van geluk spreken, want het had ook hier kunnen gebeuren."

http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/03/had-belgie-de-aanslagen-kunnen-voorkomen