Aanslag Manchester

Gestart door dudge, 23/05/2017 | 17:24 uur

Reinier

Citaat van: Thomasen op 23/05/2017 | 21:01 uur
En ja, zoiets als dit kan ook in Nederland gebeuren, sterker nog, het zal wel gaan gebeuren. En dan roept iedereen 'waarom doet niemand hier iets aan'.
Roepen is makkelijk.
Er wordt heel veel aan gedaan, vandaar dat er hoogstwaarschijnlijk ook al tig malloten zijn aangehouden en tig aanslagen voorkomen in Nederland.

Grote kans dat er ooit iets gaat gebeuren in Nederland; zo moeilijk is dat nu ook weer niet.
Stouw een bestelbusje vol met explosieven, rij daarmee op de veerboot naar Texel op een drukke zomerse dag, halverwege laat je het ontploffen. "Succes" verzekerd!

100% veiligheid bestaat er niet.

A.J.

Citaat
Over de identiteit van de zelfmoordterrorist is niets bekendgemaakt.

Och, heel verrassend is de uitkomst niet...

Ace1

Vorige week trad  de Amerikaanse popster Ariana Grande in Ziggo Dome op, het had ook in Amsterdam kunnen gebeuren.

dudge

22 doden bij zelfmoordaanslag bij popconcert Manchester

In Manchester zijn bij een zelfmoordaanslag 22 doden en zeker 59 gewonden gevallen. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op bij de Manchester Arena, waar een concert van de Amerikaanse popster Ariana Grande aan de gang was, heeft de politie bevestigd. Onder de doden zijn ook kinderen.

Volgens ooggetuigen was er net na 23.30 uur (lokaal 22.30 uur) één harde klap, in de buurt van de loketten. Een woordvoerder van de concertzaal zegt dat de explosie niet in de Manchester Arena zelf heeft plaatsgevonden, maar in een hal die in verbinding staat met een trein- en tramstation.

De dader blies zichzelf op met een zelfgemaakt explosief, verklaarde een politiechef. Over de identiteit van de zelfmoordterrorist is niets bekendgemaakt. De politie onderzoekt of hij alleen handelde.

Bij het optreden waren veel jonge mensen aanwezig. Op het moment van de ontploffing was het concert nog niet helemaal afgelopen, maar er waren al wel mensen aan het vertrekken. Op videobeelden op Twitter is te zien dat er honderden mensen de concertzaal ontvluchten via de hal. Veel ouders en kinderen raakten elkaar kwijt.

"Sommigen hebben hun geliefden nog steeds niet gevonden", zegt correspondent Suse van Kleef in het NOS Radio 1 Journaal.

Treinstation gesloten

De Manchester Arena ligt in het noorden van de stad. In de concertzaal passen ongeveer 21.000 mensen. Na de explosie werd een groot gebied rond het gebouw ontruimd en het treinstation werd uit voorzorg gesloten. Bij het nabijgelegen stadion van Manchester City is een noodlocatie ingericht.

Het is de zwaarste aanslag in Groot-Brittannië sinds juli 2005. Toen bliezen vier zelfmoordterroristen zichzelf op in metro's en een bus in Londen. Bij die explosies kwamen 52 mensen om het leven.

Korte tijd na de aanslag in de concertzaal was in het noorden van Manchester opnieuw een knal te horen, volgens de politie was dat omdat er een verdacht voorwerp gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht. Na de ontploffing bleek het om achtergelaten kleding te gaan, niet om een explosief.

Een woordvoerder van de gemeente Manchester noemt bij de BBC de concerthal een makkelijk doelwit. "Iedereen is natuurlijk in shock nu ze gezien hebben hoe jong sommige slachtoffers zijn." De gemeente laat ook weten dat de winkels in Manchester vandaag gewoon opengaan. "Mensen die angst willen zaaien, zullen daar niet in slagen."

Andy Burham, de burgemeester van Manchester, noemde de dader "een extremist die geen enkele gemeenschap vertegenwoordigt". Hij zei dat Manchester een stad is die nooit zal worden verslagen. Vanavond om 19.00 uur Nederlandse tijd is er een wake voor de slachtoffers.

De Britse premier May heeft in een reactie haar medeleven met de nabestaanden uitgesproken. Amber Rudd, de Britse minister van Binnenlandse Zaken spreekt van een "barbaarse aanslag". Ze roept het Britse volk op alert te zijn en verdachte zaken te melden bij de politie.

Vanochtend is er een extra vergadering van het kabinet om over de aanslag te overleggen. May heeft haar verkiezingscampagne voor de Conservatieve partij voorlopig opgeschort. Ook andere partijen voeren voorlopig geen campagne voor de verkiezingen op 8 juni.

'Geen woorden'
Enkele uren na de aanslag heeft de 23-jarige Ariana Grande via Twitter gereageerd. "Gebroken. Vanuit het diepste van mijn hart, ik vind het zo erg. Ik heb er geen woorden voor", schrijft de popster. Grande heeft haar wereldtour Dangerous Woman voorlopig stopgezet. Ze zou morgen en overmorgen optreden in Londen en daarna doorreizen naar België.

Ook andere artiesten reageren geschokt op de aanslag. Verder geven politiek leiders van over de hele wereld blijk van hun medeleven, onder wie premier Rutte. "Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar een mooie avond eindigt in een drama", schrijft hij op Twitter.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Er zijn geen telefoontjes binnengekomen over Nederlanders die worden vermist.

Manchester ligt in het noordwesten van Engeland en is de vierde stad van het land. Er wonen ruim 500.000 mensen. Door de hele stad is vandaag extra politie op de been.

http://nos.nl/artikel/2174519-22-doden-bij-zelfmoordaanslag-bij-popconcert-manchester.html