Internationale ontwikkelingen maritiem

Gestart door Parera, 17/04/2018 | 18:32 uur

ARM-WAP

Citaat van: Parera op 17/08/2022 | 11:10 uur
Chaos rond bouw nieuwe fregatten Maleisië nog groter dan gedacht
...Daarnaast was Damen aanvankelijk aangewezen als winnaar door de marine, maar werd die keuze door de werf BNS gewijzigd in Naval Group.
Dat Damen telkenmale uit de boot valt bij RfQ's - Requests for Quotations van verschillende landen doet zeker wenkbrouwen fronsen.
Des te meer daar het iedere keer Naval Group is die met de contracten te gaan lopen.
Dat het stinkt lijkt wel zeer duidelijk in dit geval.
"Corruptie" lijkt me het toverwoord te zijn... mensen op de juiste plek zullen benaderd geweest zijn en een koffertje met bankbiljetten ontvangen hebben. Of een royale storting op een rekening bekomen hebben, al dan niet in het buitenland...

Wat SETIS betreft... net als TACTICOS een CMS.
Het zijn echter "verzamelnamen". Wat deze allemaal behelzen hangt puur af van wat de klant geintegreerd wil zien op zijn schepen.
Ik kan me voorstellen dat indien systemen (sterk) afwijken van wat de Fransen zelf gebruiken/reeds in het verleden geintegreerd hebben, dat dat behoorlijk wat kluiten en tijd verbruikt.

Parera

Chaos rond bouw nieuwe fregatten Maleisië nog groter dan gedacht

Het project voor de bouw van zes 'littoral combatant ships' (LCS) voor de Maleisische marine is uitgedraaid op een totale chaos. Dat blijkt uit een rapport van het Public Accounts Committee van het parlement van Maleisië. Deze maand zou het vijfde schip in de serie van zes opgeleverd moeten worden door de Maleisische werf Boustead Naval Shipyard (BNS), maar voorlopig is nog geen enkel schip ook maar in de buurt van de afrondende fase. Daarnaast was Damen aanvankelijk aangewezen als winnaar door de marine, maar werd die keuze door de werf BNS gewijzigd in Naval Group.

https://marineschepen.nl/nieuws/Bouw-nieuwe-fregatten-Maleisie-ontaardt-in-chaos-160822.html

Een interessant stuk dat duidelijk weergeeft dat de Maleisische marine geen goede ervaringen heeft met het Franse Naval Group. Ik mag hopen dat er in de toekomst nog wat werk zit voor Damen in Maleisië, ideaal gezien 4 SIGMA 10614 / 11515's & het MRSS project waarvan er 3 gepland zijn.

Parera

#1859
Here Is Our First Look At Japan's Type 12 SSM (Upgraded)
https://www.navalnews.com/naval-news/2022/08/here-is-our-first-look-at-japans-type-12-ssm-upgraded/

Een gepland bereik van 900 km met bij volledige capaciteit 1200 km. Toekomstige plannen zijn het verder uitbreiden tot 1500 km en ook land attack capaciteit.

Grond gelanceerd vanaf 2023 in gebruik (IOC), marine variant mogelijk 2024. Kan dit nog mee voor onze vHarpoon?


Poleme

Een super fregat ?

Net als het Absalon en Fridtjof Huitfeldt moest dit schip door een te nauw spreadsheet gepropt worden.
Breekt er oorlog uit, dan komt Mars alsnog met een gepeperde rekening in de vorm van een afgeborreld fregat en dito bemanning.
Ezels stoten zich nooit 2 keer aan dezelfde steen.  De Britten doen dat wel.  Zijn de lessen uit de Falkland oorlog, van de eveneens goedkope 'voor de export' bedoelde General Purpose Type 21 fregatten, weer vergeten.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.


Parera


Parera

Dat FDI schiet al aardig op, zoals ook gezegd wordt in de video verwacht ik ook nog wel een aantal export orders naast de 3 + 1 Griekse FDI's die nu gepland staan. Voor een Frans schip ziet het er niet verkeerd uit, ook beloofd het een redelijk gebalanceerd fregat te gaan worden. Uiteraard kijkend naar de taken geen frontlinie fregat maar een prachtige second line schip of voor kleinere marines.


Parera

#1853
Details emerge of Team UK's Fleet Solid Support ship proposal

The consortia competing to build three Fleet Solid Support ships (FSS) have now submitted their detailed bids to the MoD. The winner of this major shipbuilding contract is expected to be announced by the end of March 2023. For the first time, we can reveal some details of the all-British proposal entered by Team UK.

The RN needs these naval logistics vessels in service as soon as possible, primarily to resupply the carrier strike group on global operations but the project has been drawn out and highly politicised. Assuming the competition winner can deliver what the contract demands, the first ship is expected to be in service and replace RFA Fort Victoria by 2028, with all three vessels delivered by 2032.

Public information from the FSS competitors has been somewhat limited by the MoD insisting on a Non-Disclosure Agreement. Team Resolute applied the most relaxed interpretation of the NDA and their initial design concept and their build strategy are outlined in previous articles. TUK has been tight-lipped until now, but the images above and below indicate some of the main features of their design.

https://www.navylookout.com/details-emerge-of-team-uks-fleet-solid-support-ship-proposal/







De romp is gebaseerd op onderstaande Ro-Pax ferry


Parera

Amerikaanse marine haalt banden aan met Frankrijk en Italië – een trend die mogelijk verband houdt met China

Samenwerking tussen de VS en Europa, geen nieuws. Maar de spanning in Zuidoost-Azië neemt toe en er wordt daar meer verwacht van de US Navy. Ondertussen groeit de Chinese marine snel, maar heeft de Amerikaanse marine veel problemen met scheepstypes als het LCS en moet versneld afscheid nemen van oudere schepen. Europese bondgenoten zijn in dat licht nodig om de Amerikaanse focus op China en tekorten in het algemeen aan te vullen.


https://marineschepen.nl/nieuws/Amerikaanse-marine-haalt-banden-aan-met-Frankrijk-en-Italie-020822.html





Parera

Confirmation new support ships will 'mostly' be built in UK



https://ukdefencejournal.org.uk/confirmation-new-support-ships-will-mostly-be-built-in-uk/

Zeer interessant dat ook Damen mee doet met als lokale partner Serco. Hierbij nemen ze het op tegen:

- Larsen & Toubro, which includes UK company Leidos Innovations. (India & UK)
- Serco /Damen, which includes UK company Serco. (UK & NL)
- Team Resolute, which includes UK companies Harland & Wolff and BMT. (UK)
- Team UK, which includes UK companies Babcock and BAE Systems. (UK)