Amerika klaar voor nieuwe jacht Osama

Gestart door Ton de Zwart, 24/10/2003 | 10:17 uur

D819

Gaap..
Gewoon weer wat gebakken lucht..
Zo lang als de VS bondgenoten in die regio er op na denkt te kunnen houden, worden ze voor de gek gehouden.

Eigenlijk hetzelfde wat de Nederlanders in 300 jaar aan ervaring in Nederlands Indië opgedaan hebben, vertrouwen is mooi, maar controleren is beter.

De VS zit nu gewoon in een dilemma, ze hebben de militaire macht om een land in korte tijd te overrompelen, maar het ontbreekt ze aan de mogelijkheden of de motivatie om een land ook duidelijk onder controle te krijgen.

De VS kan zich alleen handhaven in bepaalde landen, omdat ze min of meer gedoogd worden.
In Duitsland bij voorbeeld, zijn de Amerikaanse bases een goede bron van inkomsten voor de burgerbevolking in de omgeving.
Dat kun je in Irak dus voorlopig vergeten!

Maar als Amerikanen met veel tamtam in Pakistan gaan opereren, dan kunnen ze ook gelijk eens gaan zoeken, waar de Pakistaanse WMD wapens liggen.
En die hebben ze wél, in tegenstelling tot Irak.

Wellicht is dit bericht een prelude van een machtsovername in Pakistan.. Het zou me niks verbazen..

Ton de Zwart

NEW YORK, vrijdag
Het Pentagon werkt in het diepste geheim aan plannen voor een grootschalige militaire operatie in het westen van Pakistan om voor eens en altijd een einde te maken aan de schuilplaatsen van Al-Qaeda. ,,We zullen ze uitroken, met of zonder hulp van de Pakistaanse president Pervez Musharraf", aldus viersterrengeneraal Jack Keane tijdens een lezing in een voorstad van New York.
In een zaaltje van de openbare bibliotheek van Scarsdale zei generaal Keane verder dat de militaire top in het Pentagon ,,zeer gefrustreerd is" over het feit dat Osama bin Laden tot op heden wist te ontkomen. Keane stelt mede daarom een grote militaire operatie in de grensstreek tussen Pakistan en Afghanistan in het vooruitzicht.
,,De meeste leiders van Al Qaeda, en misschien Bin Laden zelf ook wel, achten zich veilig in de bergachtige westelijke provincies van Pakistan. Als Musharraf niet zelf actie onderneemt, dan zullen wij dat doen. Linksom of rechtsom, dit toevluchtsoord moet verdwijnen", aldus Keane op vastberaden toon.
Generaal Keane was tot voor twee weken de vice-chefstaf van de Amerikaanse landmacht en in die functie direct betrokken bij de oorlogen in Afghanistan en Irak. Hoewel hij nu formeel met pensioen is, staat hij nog steeds in nauw contact met de legertop en minister Donald Rumsfeld van Defensie.
Een woordvoerder van het Pentagon reageerde geschrokken op de uitlating van de generaal b.d., die een van de meest gedecoreerde Amerikaanse militairen is. Zonder de nieuwe militaire plannen te bevestigen of te ontkennen werd slechts meegedeeld dat Keane op persoonlijke titel sprak.
De aankondiging voor Amerikaanse militaire actie in Pakistan komt op een moment dat minister Rumsfeld in een uitgelekt intern memo liet weten ontevreden te zijn over het verloop van de oorlog tegen terrorisme.
De bewindsman maakt zich grote zorgen over het gebrek aan informatie over het verloop van de strijd. ,,We weten niet goed of we deze oorlog aan het winnen of verliezen zijn", aldus Rumsfeld in zijn memo aan de legerleiding.
De bewindsman meent dat enerzijds goede vooruitgang is gemaakt met het oppakken van de 55 meest gezochte Irakezen uit het regime-Saddam, maar anderzijds niet hetzelfde gezegd kan worden van het oprollen van de terroristische netwerken Al-Qaeda en Ansar-al-Islam. ,,Het is mijn indruk dat wij tot op heden onvoldoende hebben gedaan. De Verenigde Staten worden op dit moment geconfronteerd met een langdurige en moeizame strijd tegen Al-Qaeda", aldus de minister.
Rumsfeld twijfelt aan de doortastendheid van het logge Amerikaanse defensieapparaat om de wereldwijde oorlog tegen terrorisme succesvol af te ronden. ,,Wellicht dat een nieuw op te richten instituut daar wel toe in staat zal zijn", schreef de bewindsman in zijn memo aan de chefs van staven.
     
Bron: de Telegraaf van 241003