Tweede Irakdetachement klaar voor missie

Gestart door -Peter-, 25/10/2003 | 14:17 uur

-Peter-


23-10-2003

Het tweede Nederlandse detachement voor de internationale Stabilisation Force (SFIR) in Irak, gevormd door 650 militairen van het Korps Mariniers, de Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee, heeft zich de afgelopen dagen in het oefendorp Marnehuizen in Noord-Groningen voorbereid op zijn komende missie. De eenheid vertrekt op 5 november vanuit Nederland en zal in de Irakese provincie Al Muthanna het daar gestationeerde eerste Nederlandse SFIR-detachement aflossen. 1 NL Det SFIR verblijft sinds deze zomer in Irak en staat onder bevel van luitenant-kolonel der mariniers Dick Swijgman.


De tweede lichting voor Irak trainde in het oefendorp Marnehuizen in tal van scenario's zoals de militairen die ter plekke kunnen verwachten. Als leidraad daarbij golden de opgedane ervaringen van het eerste Nederlandse SFIR-contingent. Op het rijk gevulde programma stonden onder meer oefeningen in het werken met en bemannen van (mobiele) wegversperringen, het aanhouden en behandelen van verdachte personen, het veilig opereren met gevonden explosieven, het onderhouden van contact met de lokale bevolking en genieoperaties.



Volgens de commandant van het SFIR 2-detachement, luitenant-kolonel der mariniers mr. Richard Oppelaar, is de voorbereidingsfase, die ruim negen weken in beslag nam, vlot en zonder noemenswaardige tegenslagen verlopen. "We zijn er klaar voor, het sein staat op groen en ik bespeur bij alle deelnemend eenheden veel enthousiasme. Wat mij betreft is het inpakken en wegwezen."

[bron: www.mindef.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...