Spanningen in Brasilia

Gestart door Lex, 08/01/2023 | 20:47 uur

Lex

Bolsonaro-aanhangers bestormen Braziliaans parlement

BRASILIA - Aanhangers van de Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro hebben zondag het parlementsgebouw in de hoofdstad Brasilia bestormd. De Bolsonaro-aanhang beklom zelfs met succes het gebouw om het dak te bereiken. Volgens persbureau AFP zijn de aanhangers ook het parlementsgebouw binnengedrongen.


De Braziliaanse politie gebruikte traangas om vele honderden aanhangers van de rechtse oud-president te verdrijven. Het gebied was afgezet door de autoriteiten, maar de ?bolsonaristen? braken toch door de veiligheidskordons heen. Volgens lokale media gaat het om 3000 demonstranten.


Ook het hooggerechtshof en het presidentieel paleis zijn binnengedrongen. Daar veroorzaken ze veel schade, zo blijkt uit beelden die op sociale media circuleren. Volgens Braziliaanse media zijn inmiddels ordetroepen gezien bij het gebouw.

Volgens een fotograaf van AFP deden de taferelen denken aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.

Lula in Sao Paulo
De Bolsonaro-aanhangers laten zich gelden in Brasilia omdat ze de be?diging van de linkse president Luiz Inacio Lula da Silva van een week geleden niet accepteren. Zelf heeft Bolsonaro sinds hij in oktober de verkiezingen verloor vrijwel niet meer van zich laten horen. Hij heeft de winnaar niet gefeliciteerd en nooit gezegd dat hij de uitslag erkent. Hij verblijft sinds 30 december in de Amerikaanse staat Florida.

Lula verblijft dit weekend in Sao Paulo.

Telegraaf, 08-01-2023, 19:57

Het is ook hier de vraag waar dit toe gaat leiden in een politiek zwaar verdeeld land