Zwaar geschut: Defensie gaat voor de elektrische Opel Rocks Electric

Gestart door Ace1, 28/07/2023 | 18:35 uur

Ace1

Genoeg plek voor een Browning M2 op het dak, toch?

'Dit materieel is cruciaal om het gevecht te kunnen voeren én zorgt voor een geloofwaardige afschrikking. Deze forse investering maakt dat we grote stappen kunnen zetten om te bouwen aan de krijgsmacht én de veiligheid van de toekomst', zei de Defensiestaatssecretaris in het magazine van Defensie. Hij had het daarbij niet over deze Opel Rocks Electric, maar we snappen de verwarring.

Het citaat in de eerste alinea gaat over de nieuwe Scania Gryphus-vrachtwagens met rakettenwerpers achterop – die moeten ergens dit jaar arriveren. Deze elektrische Opels met een topsnelheid van 45 km/u zijn deze week al afgeleverd bij diverse kazernes in Nederland. Het gaat om een proef van vijf exemplaren met een optie om er in de toekomst meer te bestellen.

De vijf exemplaren van de Opel Adam Rocks Electric komen van Opel-dealer Broekhuis in Doornspijk en gingen eerst langs een wrapper voor een Defensie-jasje. Je gaat ze waarschijnlijk niet op het oefenterrein zien of op uitzending in het buitenland; ze worden gebruikt als vervoer binnen de kazerne. Er komt dus ook geen Browning M2 op het dak te staan.

Hoe groot is de Opel Adam Electric?

De Rocks-e is 2,41 meter lang, 1,39 meter breed en 1,52 meter hoog. Daarvan passen er dus wel wat in een Chinook. Zijn draaicirkel is niet meer dan 7,2 meter en hij weegt 471 kilo. Hij laat maar liefst 8,2 pk los op z'n voorwielen, of zelfs 12,2 pk op momenten dat ie z'n piekvermogen aanspreekt. De actieradius is ongeveer 75 kilometer en opladen duurt vier uurtjes.

Wil jij thuis kunnen zeggen dat je in een legervoertuig rijdt? Het karretje kost je 8.499 euro. Of 9.299 euro als je een uitvoering met hippe wieldoppen en gele randjes wilt. Je kunt 'm ook per maand betalen – voor respectievelijk 89 of 99 euro – en hij is online te bestellen. Alleen even zelf langs de wrapboer voor een legergroen jasje.

https://topgear.nl/autonieuws/defensie-gaat-voor-de-elektrische-opel-rocks-electric/