Niger en de (regionale) consequenties van de staatsgreep

Gestart door dudge, 03/08/2023 | 10:42 uur

Harald

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10543502/uraniumrijk-niger-eist-vertrek-vs-en-sluit-deals-met-rusland-en-iran

Uraniumrijk Niger eist vertrek VS en sluit deals met Rusland en Iran

Het Afrikaanse Sahelland Niger wil dat de Verenigde Staten hun militaire bases in dat land sluiten. De militaire junta van het land onder leiding van generaal Abdourahamane Tchiani heeft daarom een militaire overeenkomst met de Verenigde Staten opgeschort. Tegelijkertijd haalt Niger de banden aan met Rusland en Iran, die een direct belang hebben bij een Amerikaans vertrek uit het uraniumrijke land.

Lex

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS-

Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.
Sinds de staatsgreep in Niger van eind juli is de relatie met Frankrijk gespannen. De junta geeft Frankrijk, de voormalige kolonisator die nog steeds met troepen actief is in Niger, de schuld van de onrust in het land. Eerder gaven de coupplegers de Franse ambassadeur het bevel om het land te verlaten.

Frankrijk heeft een troepenmacht van zo'n 1500 soldaten in Niger, maar de nieuwe militaire regering van het land heeft de verdragen voor militaire samenwerking met Frankrijk opgezegd. De terugtrekking van de Franse troepen begint volgens Macron al "in de komende weken" en zal voltooid zijn "voor het einde van dit jaar".

Eerder zondag sloot de Nigerese junta het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

ANP, 24-09-2023, 21:10

Lex

Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

ANP, 24-09-2023, 19:46

NIAMEY
De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.
Air France zegt dat het sowieso niet boven Niger vloog.
Volgens de junta is het luchtruim verder open voor alle nationale en internationale commerciële vluchten. Het luchtruim was eerder ook al een maand gesloten na de staatsgreep van eind juli. Dat zou toen zijn geweest om een buitenlandse interventie te voorkomen. Op 4 september heropenden de machthebbers het weer.

Na de coup in Niger heeft de relatie met Frankrijk, de vroegere kolonisator, een dieptepunt bereikt. De Franse regering erkent de nieuwe regering niet en Niger vindt dat Parijs de onrust in het land aanwakkert. Er zijn bijvoorbeeld nog 1500 Franse militairen aanwezig. De Franse ambassadeur moet Niger daarom verlaten, maar weigert dat tot op heden.

Lex

Nieuwe regering Niger zet Franse ambassadeur het land uit na staatsgreep

De nieuwe Nigerese minister van Buitenlandse Zaken heeft de Franse ambassadeur gezegd dat hij het land moet verlaten. De ambassadeur heeft 48 uur de tijd gekregen om te vertrekken.
Vorige maand werd in Niger een staatsgreep gepleegd. Sinds de staatsgreep is er een sterk anti-Frans sentiment. Aanhangers van de coupplegers hebben meerdere keren gedemonstreerd tegen Frankrijk bij de ambassade en een militaire basis. Frankrijk is de vroegere kolonisator van het land.

De Franse regering heeft zich uitgesproken tegen de coup en wil dat de vorige president in zijn functie wordt hersteld. Net als de rest van de Europese Unie stopte Frankrijk na de staatsgreep met de ontwikkelingshulp en economische samenwerking in Niger.

Er zijn nog meer dan duizend Franse militairen in Niger gestationeerd. Die helpen met het bestrijden van jihadistische groepen, maar die militaire samenwerking werd door de nieuwe junta al snel stopgezet.

Parijs steunt de ECOWAS. Dat is het verband van West-Afrikaanse landen dat in wil grijpen als de situatie in Niger niet beter wordt. De junta verwijt de ECOWAS dat het zich voor het koloniale karretje van Frankrijk laat spannen.

Nu.nl, 25-08-2023, 21:05

Lex

West-Afrikaanse delegatie in Niger voor overleg met coupplegers

NIAMEY - Een delegatie van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS is volgens ingewijden aangekomen in Niger voor een overleg met de militaire coupplegers. Lidstaten van die organisatie eisen dat de democratie wordt hersteld en hebben gewaarschuwd dat ze militair kunnen ingrijpen om dat af te dwingen.

ECOWAS zegt de voorkeur te geven aan een vreedzame oplossing voor het conflict, maar daar moeten de militairen in Niger dan wel aan meewerken. Ze legden eerder al een ultimatum naast zich neer om de macht weer uit handen te geven en de democratisch verkozen president Mohamed Bazoum te laten gaan. Hij wordt sinds de staatsgreep van 26 juli vastgehouden door de junta.

Buurlanden voeren de druk steeds verder op. Er zou al een ,,D-Day" voor militaire interventie zijn vastgelegd voor als overleg op niets uitloopt. Het vliegtuig met de ECOWAS-delegatie is volgens bronnen van persbureau AFP aan het begin van de middag geland in de hoofdstad van Niger, Niamey. De delegatie wordt geleid door de Nigeriaanse oud-president Abdulsalami Abubakar.

Het is niet de eerste keer dat de ECOWAS het gesprek wil aangaan met de coupplegers. Begin augustus ging ook al een delegatie naar Niger, maar de vertegenwoordigers keerden toen huiswaarts zonder de coupplegers of Bazoum te hebben gesproken. Ook die groep van ECOWAS-functionarissen werd geleid door Abubakar.

Niger is het vierde West-Afrikaanse land waar sinds 2020 een militaire coup heeft plaatsgevonden. De andere landen zijn Mali, Burkina Faso en Guinee. Deze drie landen en Kaapverdië zijn de enige landen van de ECOWAS die geen militairen willen leveren voor een interventie in Niger. De elf andere landen zijn volgens een commissaris wel daartoe bereid. Niger is zelf ook lid van het samenwerkingsverband.

Telegraaf, 19-08-2023, 15:10

Parera

Troepen West-Afrikaans blok paraat voor interventie Niger, steun VS en Frankrijk

Het West-Afrikaanse economisce blok Ecowas heeft aangekondigd troepen in paraatheid te brengen om eventueel in te grijpen tegen de coupplegers in Niger. Ecowas zegt wel dat de voorkeur nog altijd ligt bij een dialoog met de Nigerese junta en een geweldloze oplossing na de staatsgreep van twee weken geleden, maar met de 'stand-by troepenmacht' is een interventie niet uitgesloten. ,,Geen enkele optie is van tafel gehaald", zei Bola Tinubu, de president van Nigeria en de voorzitter van het economische samenwerkingsverband.

https://www.ad.nl/buitenland/troepen-west-afrikaans-blok-paraat-voor-interventie-niger-steun-vs-en-frankrijk~abec3fbc/

Volgens ECOWAS zou men 25.000 troepen op de been brengen waarvan 18.000 door Nigeria geleverd worden. De voormalige president Bazoum zou gevangen genomen zijn door de coupplegers en er is gedreigd om hem om te brengen als er een militaire interventie plaats vind.

Recht tegenover deze interventiemacht zou ook ongeveer 25.000 man vanuit Niger staan (volledige sterkte van de krijgsmacht), met de buurlanden Burkina Faso (12.000 man sterkte) & Mali ( 45.000 man sterkte). Ongetwijfeld zullen deze aantallen niet ingezet (kunnen) gaan worden. Ook zouden er in de landen nog troepen van de Russische Wagner groep aanwezig zijn maar ik heb mijn twijfels hoe sterk deze nog zijn.

Daarnaast zijn er ook nog 1000 a 1500 Franse troepen in het land aanwezig, ook de VS heeft nog 1100 troepen in Niger gestationeerd.

Parera

Junta sluit luchtruim Niger om ingrijpen van West-Afrikaanse landen te voorkomen

De junta in Niger heeft het luchtruim gisteravond laat afgesloten voor al het vliegverkeer. Op de nationale televisie zei een woordvoerder van de militaire regering dat op elke poging om het luchtruim te schenden "onmiddellijk en krachtig" zal worden gereageerd.

De coupplegers in Niger hadden van West-Afrikaanse buurlanden tot gisteravond gekregen om hun staatsgreep terug te draaien en de afgezette president Bazoum opnieuw te installeren. Een week geleden gaf Ecowas, een regionaal samenwerkingsverband, een ultimatum af.

West-Afrikaanse landen dreigden met militair ingrijpen als het leger niet zou toegeven. Ecowas-lidstaten bespraken vrijdag het scenariovan een gewapende interventie. Een poging om te onderhandelen heeft nog niks opgeleverd.

Sancties
Ook werden zware economische sancties opgelegd. Zo mogen commerciële vluchten niet meer over het land vliegen en heeft Nigeria de levering van elektriciteit aan het straatarme Niger stilgelegd. De coupplegers in Niger zijn echter niet van plan te zijn om te zwichten voor de druk.

Ruim anderhalve week geleden werd de democratisch gekozen Bazoum afgezet door het leger. Sindsdien zit hij in gevangenschap. In een opiniestuk schreef Bazoum dat zijn land wordt aangevallen en vroeg hij de internationale gemeenschap om de orde te herstellen.

Geschorst
Nigeria, het machtigste land in de regio, wil militaire coups niet langer tolereren. In West-Afrika zijn de afgelopen jaren staatsgrepen geweest in Mali, Guinee en Burkina Faso. Die drie landen zijn net als Niger lid van Ecowas, maar allemaal geschorst. Zij willen Niger helpen als het wordt aangevallen.

Westerse landen hebben hun burgers inmiddels teruggehaald uit Niger. Nederland heeft de samenwerking met het land stopgezet.

https://nos.nl/artikel/2485722-junta-sluit-luchtruim-niger-om-ingrijpen-van-west-afrikaanse-landen-te-voorkomen

Benji87

Citaat van: Thomasen op 03/08/2023 | 10:47 uurDenk niet dat we deze ontwikkeling moeten onderschatten. De spanning is echt hoog, en wat er in die regio gebeurt heeft directe consequenties voor ons (Europa).

Want dit is echt een strijdtoneel, zowel voor heel Afrika als voor de global players.

Het is ook voor het eerst dat er zulke allianties instaan die de strijd met elkaar willen aangaan in Afrika.

dudge

Citaat van: Parera op 02/08/2023 | 12:58 uurMilitair overleg Ecowas-landen in Nigeria over staatsgreep in Niger
In de Nigeriaanse hoofdstad Abuja zijn de ministers van Defensie van een aantal West-Afrikaanse landen bijeen om over de staatgreep van het leger in Niger te spreken. Ze eisen dat het leger van dat land de democratische gekozen president Bazoum voor zaterdag weer in het zadel helpt. Als dat niet gebeurt, dan zullen deze landen mogelijk militair ingrijpen.

De landen zijn lid van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas. Vandaag staat in Niger ook een gesprek tussen de coupplegers en een delegatie van Ecowas gepland.

De militaire leiders van Mali en Burkina Faso hebben ondertussen de kant van de coupplegers gekozen. Ze zeggen dat ze een interventie van andere landen mogelijk als een oorlogsverklaring opvatten en in dat geval Niger te hulp zullen komen. Ook de militaire leiders van Guinee kiezen de kant van de junta in Niger.

De coupleider, generaal Tiani, heeft in een tv-toespraak gezegd dat de grenzen met bijna alle buurlanden weer open zijn. Allen de grenzen in het zuiden met de Ecowas-landen Benin en Nigeria blijven dicht.

Evacuaties
Niger is een voormalige Franse kolonie. Vannacht zijn in Parijs twee vliegtuigen met Westerse evacués uit Niger geland. De meeste passagiers hadden de Franse nationaliteit. Gisterochtend landde in Parijs ook al een evacuatievlucht uit Niger.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet aan de NOS weten dat "voor zover wij weten" tot nu toe geen Nederlanders met Franse vliegtuigen zijn geëvacueerd. "Maar misschien komen ze nog wel met de komende vluchten."

https://nos.nl/artikel/2485175-militair-overleg-ecowas-landen-in-nigeria-over-staatsgreep-in-niger