Fennek MLU / vervangings ontwikkelingen Nieuw Verkenningsvoertuig

Gestart door Harald, 20/10/2023 | 08:52 uur

Harald

Citaat van: Parera op 20/02/2024 | 21:08 uurIk ben het met je eens dat we niet moeten kijken naar voertuigen zoals de AMX-10 of vergelijkbaar. Maar ik ga er vanuit dat men bij de verkenningseenheden toch wel opzoek is naar voertuigen waar meer in meegenomen kan worden zoals UAV's en/of loitering munitions (UAV + gelegenheids doelen aanvallen). Dat word lastig met de huidige fenneks en een (iets) groter voertuig is daar wel voor nodig lijkt mij. Zoals ik eerder aangaf niet als vervanging van de fennek maar juist als aanvulling op de huidige voertuigen.
Idd, zo zie ik het eigenlijk ook.
Een voertuig als de Fennek zal zeker moeten blijven, maar met wat extra toevoegingen.

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 20/02/2024 | 17:22 uurVerkes willen zo licht en lichtvoetig mogelijk zijn. Zelfde uitgangspunt als de Mariniers. Tanks en zwarte vtgn passen er simpelweg niet in.


Ik ben het met je eens dat we niet moeten kijken naar voertuigen zoals de AMX-10 of vergelijkbaar. Maar ik ga er vanuit dat men bij de verkenningseenheden toch wel opzoek is naar voertuigen waar meer in meegenomen kan worden zoals UAV's en/of loitering munitions (UAV + gelegenheids doelen aanvallen). Dat word lastig met de huidige fenneks en een (iets) groter voertuig is daar wel voor nodig lijkt mij. Zoals ik eerder aangaf niet als vervanging van de fennek maar juist als aanvulling op de huidige voertuigen.

Kornet43

Citaat van: Huzaar1 op 20/02/2024 | 17:22 uurVerkes willen zo licht en lichtvoetig mogelijk zijn. Zelfde uitgangspunt als de Mariniers. Tanks en zwarte vtgn passen er simpelweg niet in.
Zet die verkenners dan maar op een ezel, lekker licht en lichtvoetig. 🤡

Huzaar1

Citaat van: Zander op 20/02/2024 | 01:54 uurKlopt, maar gezien de complexiteit van het slagveld anno 2024 denk ik dat je wel meer moet gaan kijken naar verkenningseskadrons met mobiele verkenningspelotons en tirailleurs zoals vroegâh.

Verkes willen zo licht en lichtvoetig mogelijk zijn. Zelfde uitgangspunt als de Mariniers. Tanks en zwarte vtgn passen er simpelweg niet in.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Citaat van: Huzaar1 op 20/02/2024 | 01:24 uurNein het is niet 1988
Klopt, maar gezien de complexiteit van het slagveld anno 2024 denk ik dat je wel meer moet gaan kijken naar verkenningseskadrons met mobiele verkenningspelotons en tirailleurs zoals vroegâh.
People are sheep

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Citaat van: pz op 19/02/2024 | 18:53 uurGelijk een nieuwe generatie tank weer terug in de rol als verkenner. Klinkt misschien overdreven, maar in het verleden hadden we dit.
Wat wil je dan?

Zoiets als een AMX-10 RCR ?

Is heel wat anders dan huidige manier van verkennen


pz

Citaat van: Parera op 19/02/2024 | 17:41 uurDe vraag is of onze verkenningseenheden überhaupt genoeg voertuigen hebben met de 345 MLU fenneks. Hiervan zijn slechts 138 stuks LVB uitvoering specifiek voor verkenningstaken. Ook zijn deze voertuigen niet voorzien van extra bescherming tegen mijnen of IED's om over aanvallen van bovenaf maar helemaal niet te spreken.

Ik zou inderdaad zeggen zorg ervoor dat er naast de fennek ook een ander groter /beter beschermd voertuig komt voor deze taak. Combineer dit gelijk met het dragen van UAV's en/of loitering munitions (dual role).

Gelijk een nieuwe generatie tank weer terug in de rol als verkenner. Klinkt misschien overdreven, maar in het verleden hadden we dit.

Parera

Citaat van: Sparkplug op 19/02/2024 | 16:09 uurDan is denk ik het voorstel van mc196 een goede. De Fennek en de Boxer kunnen dan gezamenlijk alles qua taak en uitvoering afvinken.

De vraag is of onze verkenningseenheden überhaupt genoeg voertuigen hebben met de 345 MLU fenneks. Hiervan zijn slechts 138 stuks LVB uitvoering specifiek voor verkenningstaken. Ook zijn deze voertuigen niet voorzien van extra bescherming tegen mijnen of IED's om over aanvallen van bovenaf maar helemaal niet te spreken.

Ik zou inderdaad zeggen zorg ervoor dat er naast de fennek ook een ander groter /beter beschermd voertuig komt voor deze taak. Combineer dit gelijk met het dragen van UAV's en/of loitering munitions (dual role).

Sparkplug

Citaat van: Harald op 19/02/2024 | 16:01 uurKlopt, dat is ook de hamvraag. Maar los daarvan, denk ik wel dat gebruik van drone's in recon/intell enorm zal toenemen.

Dan is denk ik het voorstel van mc196 een goede. De Fennek en de Boxer kunnen dan gezamenlijk alles qua taak en uitvoering afvinken.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Harald

Citaat van: Sparkplug op 19/02/2024 | 15:28 uurMaar is de Nederlandse manier van verkennen vergelijkbaar met de Duitse manier en is hun wens qua voertuigspecificaties wel de juiste voor ons?
Klopt, dat is ook de hamvraag. Maar los daarvan, denk ik wel dat gebruik van drone's in recon/intell enorm zal toenemen.

mc196

Ik denk dat we afmoeten van het idee dat alle functies in één voertuig kunnen. De fennek is geschikt voor "zien zonder gezien te worden" (close recce). Maar heeft te weinig ruimte voor bemanning voor extra functies zoals een uav besturen of verkenning te voet op wat grotere afstand van het voertuig. Misschien een idee om per eskadron een peloton boxer met machinekanon toe te voegen. In de eerste behoeftestelling voor het voertuig wat later de boxer zou worden was ook sprake dat de tirailleurs van de verkenningseskadrons hiermee zouden gaan werken.

Sparkplug

Maar is de Nederlandse manier van verkennen vergelijkbaar met de Duitse manier en is hun wens qua voertuigspecificaties wel de juiste voor ons?
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Kornet43

Citaat van: Harald op 23/10/2023 | 22:17 uur

Ik kwam deze tegen. Ik moet zeggen dat hij best interessant is.

Cottonmouth Advanced Reconnaissance Vehicle (ARV) van Textron Systems
Goede optie om de Fennek te vervangen, net zoals de Iveco 6x6 of de Pandur evo 2, wat ik wel graag zou willen toepassen is een 25/30MM toren met Spike

Harald

Ik denk dat zo-wie-zo in de toekomst drone's e.d. een erg belangrijke rol gaan spelen.
Dus bij de MLU en/of vervanging van de Fennek, ben ik voor het idee om het voertuig uit te rusten met bijvoorbeeld :

- VTOL-drones, zoiets als de Vector https://quantum-systems.com/vector/
- loitering munitions, zoiets als de HERO90/120 https://uvisionuav.com/loitering-munitions/hero-120/

eventueel nog :
- RWS met zwaardere kanon, welke ook te gebruiken is als een anti drone wapen.
- een aantal ATGM raketten

 :hrmph:  best veel om er allemaal op te willen hebben en dan heb je ook nog je (intell) masten.
Of is dan een wat groter voertuig toch geen raar idee ?