Zr. Ms. Tromp gaat in 2024 naar het Oosten

Gestart door Harald, 03/11/2023 | 18:54 uur

Umbert

Hoop dat de politiek die beslissen hoe de vervanger er uit gaat zien lering trekt uit deze reis en de opvolger
meer dan voldoende uitrust.

Harald

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/06/14/zr.ms.-tromp-sluit-havenbezoeken-in-azie-af-in-japan-tijdens-wereldreisZr.Ms. Tromp sluit havenbezoeken in Azië af in Japan tijdens wereldreis


Zr.Ms. Tromp heeft het laatste havenbezoek in Azië afgerond. Het marineschip is vandaag vertrokken uit Nagasaki. De Tromp maakt zich nu op voor de volgende fase van de wereldreis Pacific Archer. Het schip neemt binnenkort deel aan Rim of the Pacific Exercise rondom Hawaï. Dit is de grootste marine-oefening ter wereld. 

Nagasaki was de laatste haven in Azië voor het schip. Eerder werden Mumbai, Singapore, Jakarta, Hai Phong en Busan bezocht.

Met Pacific Archer geeft Defensie invulling aan de intentie om de militaire aanwezigheid in de Indo-Pacific te versterken en de banden aan te halen met huidige en toekomstige partners in de regio. Nederland heeft grote belangen in de Indo-Pacific. Op economisch vlak geldt dat Nederland en Europa afhankelijk zijn van een vrije handel en goede betrekkingen met de landen in de regio

Maritieme veiligheid

Onderweg naar Japan nam Zr.Ms. Tromp op de Oost-Chinese Zee deel aan een internationale missie voor maritieme veiligheid. Het doel was handhaving van sancties tegen Noord-Korea. Nederland droeg daarmee voor het eerst bij aan de zogenoemde UN Security Council Resolution Enforcement Coordination Cell (ECC).

Naast de Tromp werd ook de NH90 maritieme gevechtshelikopter ingezet die zich aan boord bevindt. Dit leidde eerder deze maand tot benadering van Chinese gevechtsvliegtuigen en een Chinese helikopter.

Samenwerkingsverband
De ECC is een samenwerkingsverband van 10 landen. Ze zien er op de Oost-Chinese Zee op toe dat Noord-Korea onder meer niet kan handelen in ruwe olie. Deze sanctie werd in 2017 opgelegd nadat het land nucleaire testen uitvoerde.

De taak bestond uit het verzamelen van eventueel bewijsmateriaal zodat schepen die de opgelegde regels overtraden geweerd konden worden. Dit moet altijd gebeuren via regelgeving, dus niet doormiddel van geweld. De bemanning hoefde niet in actie te komen.

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10549882/china-waarschuwt-nederland-na-incident-met-marineschip-oost-chinese-zee

China waarschuwt Nederland na incident met marineschip Oost-Chinese Zee

Het Chinese ministerie van Defensie bestrijdt de Nederlandse lezing van afgelopen vrijdag over een incident op de Oost-Chinese Zee. Volgens Beijing was het niet China dat een 'potentieel onveilige situatie' veroorzaakte,  maar leidde juist de aanwezigheid van het Nederlandse schip tot meer de spanning. 'We betreuren het afschuwelijke karakter van de woorden en daden van de Nederlandse kant', aldus Zhang

Vrijdag meldde de Nederlandse demissionaire minister van defensie Kajsa Ollongren dat het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Tromp en een Nederlandse helikopter verschillende keren door twee Chinese gevechtsvliegtuigen omcirkeld waren. Dat laatste zorgde voor een 'potentieel onveilige situatie', aldus demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer. Het fregat is in de Oost-Chinese Zee ter ondersteuning van een VN-verband dat toeziet op sancties tegen Noord-Korea.

Provocaties
China bestrijdt de Nederlandse lezing. 'We betreuren het afschuwelijke karakter van de woorden en daden van de Nederlandse kant ten zeerste en hebben ernstige protesten bij hen ingediend', aldus woordvoerder Zhang Xiaogang van het Chinese ministerie van Defensie. Volgens Zhang heeft Nederland de 'vriendschappelijke relatie tussen de twee landen' ondermijnd door het Chinese zee- en luchtruim te schenden. China waarschuwt dat 'provocaties resoluut zullen worden beantwoord'.

China maakt in de Oost-Chinese Zee aanspraak op een aantal eilanden die ook geclaimd worden door Japan. Bovendien ligt Taiwan aan de zee, de eilandstaat die door China wordt gezien als afvallige provincie. Daardoor lopen de militaire spanningen in de regio vaak op. In een Kamerbrief van 7 juni schreef Ollongren het volgende: 'In de Oost-Chinese Zee heeft een tweetal Chinese gevechtsvliegtuigen eerder vandaag het marineschip Zr.Ms. Tromp verschillende keren omcirkeld. Ook werd de NH90-maritieme gevechtshelikopter van het schip tijdens een patrouille benaderd door een tweetal Chinese gevechtsvliegtuigen en een helikopter. Dit zorgde voor een potentieel onveilige situatie. Het voorval vond plaats in het internationale luchtruim.'

Harald

Hopelijk kan de Tromp ook zijn steentje hieraan bijdragen.

Flattop Amphibious Assault Ship Looks Set To Be Pummeled With Weapons In RIMPAC Wargames

Sinking the ex-USS Tarawa will give the U.S. and its allies experience attacking a carrier-like ship and data on the punishment it can take.

https://www.twz.com/sea/flattop-amphibious-assault-ship-to-be-pummeled-with-weapons-in-rimpac-wargames

Parera

Prachtige beelden maar kunnen we over enkele jaren na de vernieuwing van de vloot a.u.b. weer een taakgroep sturen i.p.v. 1 schip :angel:


Harald

Citaat van: Huzaar1 op 08/06/2024 | 01:50 uurDit is wat we wilden, tenslotte was deze reactie wel te voorspellen. Best betekenisvol.
Idd.
Je gaat daar bewust varen, dus weet je ook wat er kan, gaat gebeuren.

Battlestations... battlestations...

Huzaar1

Dit is wat we wilden, tenslotte was deze reactie wel te voorspellen. Best betekenisvol.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

https://nos.nl/artikel/2523585-gevechtsvliegtuigen-china-cirkelen-over-nederlands-marineschip

Gevechtsvliegtuigen China cirkelen over Nederlands marineschip

Het marineschip Zr.Ms. Tromp is eerder vandaag in de Oost-Chinese Zee door twee Chinese gevechtsvliegtuigen omcirkeld, meldt het ministerie van Defensie.

Het voorval vond volgens het ministerie plaats in het internationale luchtruim. De twee Chinese gevechtsvliegtuigen omcirkelden het schip meerdere keren. Ook werd een NH-90-gevechtshelikopter van de marine tijdens een patrouille "benaderd door een tweetal Chinese gevechtsvliegtuigen en een helikopter. Dit zorgde voor een potentieel onveilige situatie."

Onvrede China
Vorige week voer het marineschip door de Straat van Taiwan, tot onvrede van China. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen de NOS het internationaal recht te accepteren, maar "resoluut gekant te zijn tegen het in gevaar brengen van de Chinese soevereiniteit en veiligheid onder de noemer van vrije doorvaart". Het bevaren van de Straat van Taiwan ligt gevoelig, want China claimt die doorgang.

Maar volgens het internationaal recht kan China er geen aanspraak op maken. Amerikaanse oorlogsschepen doorkruisen met enige regelmaat de zeestraat, om te onderstrepen dat het internationale wateren zijn.

Zr.Ms. Tromp is bezig aan een wereldreis van een half jaar en is nu op weg naar Japan om vervolgens op Hawaï deel te nemen aan een grootschalige militaire oefening.

https://twitter.com/Defensie/status/1799122949552873738

Sparkplug

Minister en Commandant der Strijdkrachten bij Tromp-bemanning in Korea

Nieuwsbericht | 03-06-2024 | 12:06

Minister Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim hebben vandaag in de Republiek Korea (Zuid-Korea) de bemanning van Zr.Ms. Tromp bezocht. Het luchtverdedigings- en commandofregat (LC-fregat) maakt een 7 maanden durende reis en ligt nu in Busan. Verder legden de minister en CDS een krans bij de graven van Nederlandse militairen, die tijdens de Korea-oorlog zijn gesneuveld. Hun laatste rustplaats is de United Nations Memorial Cemetery.


Minister Ollongren en Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim bezochten in Korea de bemanning van Zr.Ms. Tromp.

De bemanning van Zr.Ms. Tromp is inmiddels zo'n 3 maanden van huis. Sindsdien leverde het fregat onder meer een bijdrage aan de operatie in de Rode Zee ter bevordering van veiligheid en vrije doorvaart in het gebied. Ook het aanhalen van diplomatiek banden maakt onderdeel uit van de wereldreis. Zo zijn er bijvoorbeeld havenbezoeken gebracht aan Mumbai, Singapore, Jakarta en Haiphong.

Nederland wil hiermee de partners in de Indo-Pacific laten zien dat het zich committeert aan de regio, zei Ollongren. "Niet alleen versterken we hier bestaande partnerschappen met landen. We zoeken ook naar nieuwe partners om mee samen te werken. De veiligheid van de Indo-Pacific en die van Europa zijn nauw aan elkaar verbonden. De wateren in de Indo-Pacific zijn de handelsaderen van de wereld. De veilige en vrije doorvaart in deze regio zijn dus van mondiaal belang. De aanwezigheid van de Tromp hier symboliseert de toewijding van Nederland aan de stabiliteit en veiligheid van de Indo-Pacific."

Maritieme oefening

Het marineschip vaart nog via de Stille Ocean naar het Panamakanaal. Onderweg doet het eerst nog Japan aan. Ook neemt het deel aan de Rim of the Pacific Exercise. Dit is een grote maritieme oefening, die om het jaar in de Indo-Pacific wordt gehouden. Vervolgens koerst het fregat naar het Caribisch gebied. Na een bezoek aan onder meer Curaçao, keert de Tromp terug naar Den Helder. Daar komt het fregat medio september aan.


De defensiekopstukken hadden verder verschillende meetings.

Afspraken

Het bezoek aan Korea maakt deel uit van de intensivering van de bilaterale relatie. Zo was president Yoon Suk-Yeol eind vorig jaar in Nederland, terwijl de CDS de regio enkele maanden eerder al bezocht. Nederland heeft sinds een half jaar weer een vaste defensieattaché in Seoul. Deze onderhoudt de banden met het United Nations Command (UNC) en de Koreaanse krijgsmacht.

In dit kader stond er een meeting op de agenda met de Koreaanse viceminister voor veteranenzaken Lee Hee-Wan en viceadmiraal Choi Sung-Hyeok, commandant van de Koreaanse vloot. De plaatsvervangend commandant van het UNC, de Canadese luitenant-generaal Derek Macauley, was daar ook bij. Een van de agendapunten was de huidige dreiging vanuit Noord-Korea.


De minister en CDS bezochten de graven van Nederlandse militairen.

Kranslegging

Tot slot legde de Nederlandse delegatie samen met de commandant en enkele bemanningsleden van Zr.Ms. Tromp een krans bij de graven van Nederlandse militairen op de United Nations Memorial Cemetery in Busan. Daar vonden 127 militairen van het Regiment van Heutsz hun laatste rustplaats. Dit regiment was onderdeel van de VN-missie tijdens de Korea-oorlog, begin jaren '50.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/06/03/minister-en-commandant-der-strijdkrachten-bij-tromp-bemanning-in-korea
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Harald

Nederlands marineschip koos gevoelige route door Straat van Taiwan

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Tromp is deze week door de Straat van Taiwan gevaren. Dat bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marine desgevraagd aan de NOS. Het bevaren van die zeestraat ligt gevoelig, want China claimt die.

Het bevaren van die route betekent een opvallende verandering in Nederlands beleid: in 2021 werd de Straat van Taiwan nog vermeden door het Nederlandse marineschip Evertsen. Nederland moest China niet onnodig provoceren, werd geredeneerd.

"De vaarperiode in de Zuid-Chinese Zee is goed verlopen", vertelt een woordvoerder van de Koninklijke Marine. Het marinefregat is momenteel bezig met een tocht langs verschillende havens van Aziatische bondgenoten.

Vanuit de Vietnamese havenstad Hai Phong is de Tromp nu onderweg naar Zuid-Korea, waar het een dezer dagen zal aanmeren. Daarna zal het nog een stop maken in Japan, om vervolgens op Hawaï deel te nemen aan een grootschalige militaire oefening.

Claim op Zuid-Chinese Zee ongegrond verklaard
Volgens het internationaal recht kan China geen aanspraak maken op de zeestraat. De Straat van Taiwan is een zeestraat van 130 tot 180 km breed. Zelfs als je Taiwan als onderdeel van China beschouwt, is de zeestraat breed genoeg om volgens het internationale recht beschouwd te worden als internationaal water.

De claim van Peking dat een groot deel van de Zuid-Chinese Zee van China is, werd in 2016 door het internationale Hof van Arbitrage ongegrond verklaard.

Amerikaanse oorlogsschepen doorkruisen met enige regelmaat deze zeestraat, om te onderstrepen dat het om internationale wateren gaat. "We zetten ons uit principe in voor het recht op vrije doorvaart voor alle naties", liet het Pentagon bijvoorbeeld weten toen begin dit jaar de USS John Finn deze route koos.

Grote geopolitieke spanningen in de regio
De Tromp maakt de tocht op een moment van grote geopolitieke spanning in de regio. Vorige week voerde het Chinese leger op grote schaal militaire oefeningen uit in de buurt van Taiwan.

Volgens Peking ging het om "strafoefeningen": de nieuwe Taiwanese president Lai zei eerder die week in zijn inauguratiespeech dat de twee kanten van de Straat van Taiwan "niet ondergeschikt aan elkaar" zijn. Dat vatte China op als een verklaring dat Taiwan en China afzonderlijke landen zijn.

China heeft nog niet gereageerd op de doortocht. Andere landen die onlangs de banden met Taiwan aanhalen, kregen te maken met diplomatieke consequenties. Toen Litouwen Taiwan in 2021 toestond om een kantoor te openen voor vertegenwoordiging van het eiland, reageerde China met een handelsembargo.

De Straat van Taiwan verbindt 's werelds grootste economieën met elkaar. Bijna een derde van de wereldhandel en zo'n 40 procent van de Europese handel gaat door de Zuid-Chinese Zee.

https://nos.nl/artikel/2522679-nederlands-marineschip-koos-gevoelige-route-door-straat-van-taiwan


Harald

https://nos.nl/artikel/2521496-nederland-neemt-deel-aan-oefening-met-vs-in-zuid-chinese-zee

Nederland neemt deel aan oefening met VS in Zuid-Chinese Zee

Nederland heeft vandaag voor het eerst deelgenomen aan een oefening met de VS in de Zuid-Chinese Zee. Het Marinefregat Zr. Ms. Tromp trok daarbij op met Amerikaanse schepen, meldt de Amerikaanse marine.

Eerder was al duidelijk dat de Tromp vanuit Jakarta koers zou zetten naar Vietnam en de Zuid-Chinese Zee, maar niet bekend was dat het schip zou meedoen aan een oefening met de Amerikanen.

Waar de Tromp actief was en wat er precies is geoefend, is niet bekendgemaakt, alleen dat het gaat om "complexe scenario's om de gezamenlijke paraatheid te verbeteren".

Naast de Tromp deden een Amerikaans militair transportschip, de USNS Wally Schirra, en het kleinere gevechtsvaartuig USS Mobile mee. Ook een Amerikaans squadron torpedobootjagers was bij de oefening betrokken.

Achttiende eeuw
De Amerikaanse marine houdt regelmatig oefeningen in de Zuid-Chinese Zee, vaak met partners in de regio zoals de Filipijnen. Die zijn ook bedoeld om een duidelijk signaal af te geven aan China, dat zijn invloed in de Zuid-Chinese Zee probeert te vergroten.

In een persbericht benadrukken de Amerikanen het belang van de samenwerking. "Een van onze oudste, ononderbroken bilaterale relaties is met Nederland. Die relatie gaat terug tot in de achttiende eeuw", aldus commandant Sean Lewis. "We delen onze toewijding aan het handhaven van stabiliteit en het vrije gebruik van vitale vaarroutes in de Indo-Pacific."

Na de oefening met de Amerikanen gaat de Tromp op weg naar Zuid-Korea en Japan, om daarna aan te sluiten bij een grotere oefening, samen met de VS en andere bondgenoten. Die tweejaarlijkse oefening, Rim of the Pacific (RIMPAC) genaamd, vindt plaats vanuit Hawaï. In totaal doen er 29 landen aan mee.

Harald

https://marineschepen.nl/nieuws/Tromp-onderweg-naar-Vietnam-210524.html

Zr.Ms. Tromp onderweg naar Vietnam

Zr.Ms. Tromp is onderweg naar de in het noorden van Vietnam gelegen stad Haiphong, dat schrijft de Nederlandse ambassade in Vietnam op X. Hai Phong ligt niet ver van de Chinese grens. Hoe het fregat verder door de Zuid-Chinese Zee gaat, is nog niet bekendgemaakt. Een passage door de Straat van Taiwan behoort tot de mogelijkheden