E-7A Wedgetails gaan E-3A Sentries vervangen

Gestart door Ace1, 18/11/2023 | 13:09 uur

Ace1

#1
BRUSSEL – De NAVO heeft haar volgende generatie commando- en controlevliegtuigen geselecteerd, nu de bestaande Airborne Warning and Control (AWACS) vloot bijna met pensioen gaat. Er worden de komende jaren zes nieuwe Boeing E-7A Wedgetail-vliegtuigen gebouwd, waarvan de eerste naar verwachting in 2031 klaar zal zijn voor operationele dienst.

Een consortium van Bondgenoten heeft deze maand zijn goedkeuring gehecht aan het project, een van de grootste capaciteitsaankopen van de NAVO ooit.

De op de Boeing 737 gebaseerde E-7 Wedgetail is uitgerust met een krachtige radar om vijandige vliegtuigen, raketten en schepen op grote afstand detecteren en NAVO-straaljagers op hun doelen te richten. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Turkije vliegen al met de Wedgetail of zijn dat van plan.

De NAVO beschikt sinds de jaren tachtig over een vloot van E-3A Airborne Warning and Control (AWACS)-vliegtuigen die gestationeerd zijn vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland. Deze AWACS hebben bij elke grote NAVO-operatie gevlogen, inclusief de strijd tegen ISIS en op de oostflank van de NAVO na de Russische invasie van Oekraïne. De E-7 krijgt naar verwachting eveneeens zijn hoofdbasis in Geilenkirchen, maar kan vanuit verschillende locaties in Europa opereren.

De Wedgetail zal deel uitmaken van het toekomstige surveillance- en controleproject van het Bondgenootschap, dat vanaf het midden van de jaren 2030 de volgende generatie surveillancesystemen van de NAVO zal inzetten.

https://www.pilootenvliegtuig.nl/2023/11/15/e-7a-wedgetails-gaan-e-3a-sentries-vervangen/