Veteranenproblematiek: signaleringssysteem gewenst

Gestart door -Peter-, 26/11/2003 | 20:58 uur

zzzzzmura

Helemaal mee eens,dat deze zaken eens goed onder de loep genomen moeten worden.
Mensen zijn Idioten,daarom houd ik zo van kinderen maar helaas zijn kinderen gedoemd om op te groeien tot idioten.

-Peter-

Persbericht VBM|NOV
Datum: 26 november 2003

Veteranenproblematiek: signaleringssysteem gewenst

De (grootste) Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV wil dat er snel een systematische procedure komt voor het signaleren van problemen bij vetera-nen. Uit onderzoek van het Veteranen Instituut is gebleken dat in deze groep suïcide (zelfdoding of zelfmoord) schrikbarend vaak voorkomt.
De VBM|NOV vindt het noodzakelijk dat de signalering van deze problematiek niet alleen de aandacht krijgt van Defensie, maar ook van professionals in de reguliere maatschappelijke hulpverlening en de gezondheidszorg. Voorzitter Jean Debie: "Het zou bijvoorbeeld goed zijn als huisartsen attent worden ge-maakt via een landelijke campagne op het bestaan van de schokkende pro-blematiek zoals die in de uitzending van Nova op 25 november gemeld werd. Maar ik vind ook dat bij die campagne andere aspecten van de veteranenpro-blematiek aan de orde moeten worden gesteld."
Debie verwijst daarbij naar en brief die de VBM|NOV op 18 november naar staatssecretaris Van der Knaap van Defensie heeft gestuurd naar aanleiding van de viervoudige moord op 24 oktober in Kerkrade. In die brief vraagt de bond meer aandacht voor een tot nu toe onderbelicht aspect van de vetera-nenproblematiek.
Debie: "Voorzover wij weten is er in Nederland, maar ook elders, nooit onder-zoek gedaan naar de mogelijkheid dat de ervaringen die veteranen opdoen in gebieden waar je leven voortdurend in gevaar is en waar bovendien het recht van de sterkste geldt, ook wel eens zouden kunnen leiden tot destructief ge-drag dat op anderen gericht is. Terwijl ik zo een paar voorbeelden kan noemen van veteranen die daarin heel ver gingen, zoals Timothy McVeigh en uiteraard Paul S. in Kerkrade."
De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV wil naast de campagne meer onderzoek naar de veteranenproblematiek. Verder moet Defensie 'alarmsigna-len' van militairen met crisisbeheersingservaring doeltreffender opvangen en begeleiden. Ook de begeleiding van veteranen die de dienst verlaten, kan be-ter volgens de VBM|NOV.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...