Leopard 1 tank in particulier bezit.

Gestart door Ace1, 21/04/2024 | 12:06 uur

Ace1

Leopard 1V tank boven verwachting verkocht op veiling aan Nederlander

De Nederlandse Leopard 1V tank die dit weekend onder de hamer ging bij veilingplatform Tracks & Trade in Nederweert is verkocht voor 325.000 euro. Aan een Nederlander, waarmee het unieke stuk militair erfgoed binnen de grenzen blijft.

De koper wil anoniem blijven, aldus Ivo Rigter sr. van Tracks & Trade. De opbrengst is ruim 75.000 euro hoger dan verwacht; de laatste uren boden twee liefhebbers fel tegen elkaar op. Rigter kocht de Leopard 1V twee jaar geleden in Griekenland van een sloperij, die het gevaarte weer had gekocht van een Griekse miljonair.

De betreffende Leopard is een oer-Hollandse tank, de hull van de gigant is zelfs gemaakt bij DAF in Eindhoven. Defensie had meer dan 500 exemplaren van dit type in het bezit. De Leopard in kwestie, de KU-94-29, was van 1963 tot 1992 in dienst bij het 43e tankbataljon Huzaren van Sytzama in 't Harde. Begin jaren negentig werden de Leopards vervangen en verkocht aan onder andere Griekenland.

Kanon onklaar
Wat de nieuwe eigenaar er precies mee gaat doen is niet bekend. Het kanon is in ieder geval definitief onbruikbaar gemaakt. De kersverse tank-eigenaar zal in ieder geval een vergunning moeten hebben van het Ministerie van Justitie. Bij de aanvraag moet worden aangetoond dat er een aanmerkelijk belang is om zo'n tank in bezit te krijgen. Musea of specialistische verenigingen hebben bijvoorbeeld zo'n aanmerkelijk belang.

https://www.telegraaf.nl/lifestyle/1711454838/leopard-1-v-tank-boven-verwachting-verkocht-op-veiling-aan-nederlander


Ace1

Staat deze tank straks bij jou op de oprit? 'Je mag er zelfs mee de weg op'

Er staat een bijzondere veiling op de planning: een Leopard-tank komt onder de hamer. Daar kan jij straks eigenaar van zijn, want de tank is ook te koop voor particulieren. Het startbod ligt op 75.000 euro.

"De tank heeft gediend in de Koude Oorlog en is daarna naar Griekenland gegaan. Het wordt in de toekomst waarschijnlijk de enige Nederlandse tank die in particuliere handen komt", zegt Ivo Rigter, die als eigenaar van een restauratiebedrijf de tank een opknapbeurt heeft gegeven.

Mocht je de tank op de kop weten te tikken, mag je er zelfs mee de weg op. Daar hangen wel voorwaarden aan. "Wat je ervoor nodig hebt, is een groot rijbewijs. En omdat er een kanon op zit, moet je verlof hebben van justitie. Dat duurt ongeveer een jaar en dan kan je er gewoon mee de weg op", aldus Rigter in Goedemorgen Nederland.

'Absoluut uniek'
Rigter kan zijn enthousiasme niet op. "Alleen al het geluid, absoluut uniek. Ook het gewicht, die hele massa. Meer dan 40 ton dat over de weg gaat. Het is ook nog eens een Nederlandse tank. Fantastisch om die in je bezit te hebben."

In de studio van Goedemorgen Nederland maken de gasten bekend dat zij niet mee zullen doen aan de veiling. "Zo'n tank kan het beste door de gemeente gekocht worden, voor een museum", zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian. Songfestivalkenner Maurice Wijnen sluit zich daarbij aan. "Dan mag je straks met zo'n kanon de weg op? Dat is toch gek?"

https://wnl.tv/2024/04/12/staat-deze-tank-straks-bij-jou-op-de-oprit-je-mag-er-zelfs-mee-de-weg-op/