Turkse terroristen actief in Nederland

Gestart door -Peter-, 01/12/2003 | 09:29 uur

-Peter-

01-12-2003  

De Turkse terreurgroep IBDA-C, die de reeks aanslagen in Istanbul heeft opgeëist, is ook actief in Nederland. Dat bevestigt de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). De dienst onderzoekt enkele leden van de IBDA-C.



Er is geen concrete aanwijzing om aan te nemen dat de groep in Nederland aanslagen aan het voorbereiden is, stelt een AIVD-woordvoerder. Zondag kwam een geheim rapport van het Bundeskriminalamt, de Duitse geheime dienst, in handen van de Duitse ARD-televisie.

In het rapport zou staan dat 'het Front van het Grote Oosten' in Europa veertig actieve leden in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Zweden en Zwitserland heeft. In een reactie op het nieuws, meldt de Duitse inlichtingendienst dat de organisatie zo weinig leden heeft, dat het niet grote aanslagen zou kunnen plegen.

Afgelopen zaterdag werd in Istanbul het vermoedelijke brein achter de aanslagen op twee synagogen aangeklaagd. Hij zou hebben bekend deel uit te maken van een tien leden tellende cel van Al-Qaida. Alle zelfmoordterroristen zijn geïdentificeerd met behulp van DNA-onderzoek. Bij de aanslagen op de synagogen kwamen 29 mensen om het leven.

Het IBDA-C streeft naar een islamitische federatie en is tegen de Turkse republiek. De groep werkt in kleine cellen van drie tot vijf personen, die niet van het bestaan van andere cellen weten, wat de organisatie moeilijk grijpbaar maakt.


[Copyright 2003, Novum]
[bron: www.nieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...