Meer weerstand in Japan tegen inzet troepen in Irak

Gestart door -Peter-, 01/12/2003 | 09:33 uur

-Peter-

#1
Meer weerstand in Japan tegen inzet troepen in Irak 01-12-2003  

Een overgrote meerderheid van de Japanse bevolking vreest dat Japan doelwit wordt van terroristische acties als premier Junichiro Koizumi zijn plan doorzet om militairen naar Irak te sturen. De moordaanslag op twee Japanse diplomaten bij de Noord-Iraakse stad Tikrit heeft de weerstand tegen het plan vergroot, blijkt uit een peiling die maandag in Tokyo is gepubliceerd.



De Japanse diplomaten waren zaterdag op weg naar een vergadering over de wederopbouw van Irak toen ze in een hinderlaag vielen. Ook hun chauffeur werd vermoord. De Japanse regering onderzoekt nog wie de aanval heeft uitgevoerd en met welk motief, maar een kabinetswoordvoerder zei zondag dat het vrijwel zeker om een terreuraanslag gaat.

Koizumi herhaalde maandag dat hij zich niet af laat brengen van zijn plan om militairen te sturen. De eenheden worden niet voor gevechtstaken ingezet en moeten humanitaire hulp verlenen en helpen bij de wederopbouw van Irak. Wij moeten niet wijken voor terreur, zei Koizumi, die de troepen naar het relatief rustige zuiden van Irak wil sturen zodra de situatie daar stabiel genoeg voor is.

De krant Yomiuri schreef in een hoofdartikel dat met de aanval op de diplomaten gebeurd is wat al werd gevreesd. Volgens de krant moet Japan zijn verantwoordelijkheden niet ontlopen, maar uit een peiling van de krant Mainichi heeft meer dan 80 procent van de bevolking bedenkingen tegen het plan om Japanse militairen naar Irak te sturen en vreest 79 procent dat Japan doelwit wordt van terroristen als het wordt doorgezet. Veertig procent wil alleen militairen sturen als de situatie in Irak stabiel is, 43 procent is hoe dan ook tegen. Uit dezelfde peiling blijkt ook dat de populariteit van Koizumi in vergelijking met een peiling van een maand geleden is gedaald van 56 naar 42 procent.


[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
[bron: www.nieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...