Britse krant vindt Iraakse bron voor omstreden geheimedienstrapport

Gestart door -Peter-, 07/12/2003 | 12:12 uur

-Peter-

Britse krant vindt Iraakse bron voor omstreden geheimedienstrapport
07-12-2003  


De bron voor de omstreden bewering in een rapport van de Britse geheime dienst dat Irak binnen 45 minuten massavernietigingswapens kon inzetten, was volgens de Britse krant Sunday Telegraph een dissidente luitenant-kolonel van de Iraakse strijdkrachten. De Britse regering bracht de bewering over de massavernietigingswapens vorig najaar in de openbaarheid om de voorbereidingen voor de oorlog in Irak te rechtvaardigen.

De informant was commandant van een eenheid van de Iraakse luchtafweer in woestijngebied in westelijk Irak, meldde de Sunday Telegraph. Om de man en zijn familie niet in gevaar te brengen, wil de krant alleen een deel van de naam van de man kwijt, al-Dabbagh. De man, die onder het regime van Saddam Hussein zou hebben gespioneerd voor de ballingenorganisatie INA, verklaarde dat zijn eenheid net als alle andere eenheden in de loop van 2002 kisten met chemisch of biologisch wapentuig geleverd kreeg.

De zender BBC zou later melden dat de Britse regering het gevaar van de Iraakse massavernietigingswapens moedwillig had overdreven. De bron voor dat bericht was de wapenexpert David Kelly, die na zijn ontmaskering zelfmoord beging. De regering wilde op het bericht in de Sunday Telegraph geen commentaar geven. Al-Dabbagh zelf staat nog steeds achter zijn eerdere beweringen. Het klopte voor 100 procent, zegt hij zondag in de krant. Hoewel: Vergeet die 45 minuten. We hadden binnen een half uur toeslaan met chemische en biologische wapens.


[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
[bron: www.nieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...