‘Milosevic wist vooraf van slachting Srebrenica’

Gestart door Caspar, 18/12/2003 | 20:37 uur

Caspar

Uitgegeven: 18 december 2003 18:17
Laatst gewijzigd: 18 december 2003 18:17

DEN HAAG - De voormalige Servische leider Slobodan Milosevic wist vooraf van de toen ophanden zijnde slachtingen in juli 1995 in Srebrenica. Dit heeft maandag de Amerikaanse generaal en politicus Wesley Clark begin deze week tegenover het Joegoslavië-Tribunaal verklaard.

Clarks getuigenis op maandag en dinsdag werd achter gesloten deuren gehouden om de Amerikaanse autoriteiten in staat te stellen zaken die ze als geheim of belastend zien, buiten de publiciteit te houden. Ze hebben volgens het tribunaal uiteindelijk niet verzocht om stukjes uit de opnames te knippen.


De video-opname van Clarks getuigenis wordt vrijdag voor de pers afgespeeld. Donderdag is de tekst daarvan reeds verspreid door het tribunaal.

Clark zei dat hij op een ontmoeting van topdiplomaten met Milosevic op 17 augustus 1995 Milosevic over Srebrenica hoorde zeggen dat hij (de Bosnisch- Servische generaal) Mladic nog had gewaarschuwd dat niet te doen, maar Mladic luisterde niet. Het wijst er volgens Clark op dat Milosevic al van te voren van Mladic' plannen op de hoogte was.

Milosevic ontkende zoiets te hebben gezegd tijdens zijn kruisverhoor. Hij dacht dat achter de slachtingen rond Srebrenica een soort huurlingen zaten. Hij was voorts niet in een positie om de Bosnisch-Servische generaal Mladic bevelen te geven. Mladic geldt als de hoofddader van deze oorlogsmisdaden, die aan naar schatting 7000 islamitische mannen uit Bosnië het leven kostte.


De Servische leider maakte volgens Clark de bezoekers, onder wie gezant Richard Holbrooke, zeer duidelijk dat zij voor een overeenkomst met de Bosnische Serviërs bij Milosevic moesten zijn. Clark vroeg er voor de duidelijkheid nog een keer naar: "Moeten we met u afspraken maken of met de Bosnische Serviërs (zelf)?" "Met mij natuurlijk", antwoordde Milosevic. De Bosnische Serviërs zouden niet tegen de wil van Servië handelen, zo schatte Milosevic.

De aanklagers zijn in hun nopjes met Clarks bewering over Srebrenica, omdat die ervan uitgaat dat Milosevic van de misdaden op de hoogte was en er met die wetenschap niets tegen ondernam. Bovendien bleef hij de Bosnische Serviërs steunen.

De aanklagers hebben nog naar schatting achttien zittingsdagen om hun zaak rond te krijgen. De zittingen zijn tot 13 januari geschorst. Waarschijnlijk in het voorjaar van 2004 kan Milosevic dan met zijn verdediging beginnen. Het is nog niet bekend hoeveel tijd hij krijgt om zijn zaak te bepleiten.

[Bron: www.nu.nl]