VS verwachten aanslagen tijdens vakantieperiode

Gestart door -Peter-, 22/12/2003 | 10:28 uur

-Peter-

VS verwachten aanslagen tijdens vakantieperiode

Uitgegeven: 21 december 2003 19:57
Laatst gewijzigd: 22 december 2003 09:29

WASHINGTON/CAIRO - De Amerikaanse autoriteiten hebben zondag opnieuw de noodzaak alert te zijn op terroristische aanslagen opgeschroefd. In het zogeheten fasenstelsel wordt de fase geel volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid in Washington vanaf zondag oranje.

Veiligheidsminister Tom Ridge zei dat terroristen mogelijk in de vakantieperiode acties willen uitvoeren in de VS. Die zouden met de aanslagen van september 2001 in het noordoosten van het land vergeleken moeten worden of die in gruwelijkheid moeten overtreffen.

Kleuren

In de VS zijn vijf alarmfasen, aangeduid met een kleur. Oranje betekent dat de burger onder meer "de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen moet coördineren met federale en lokale overheden, de Nationale Garde en andere veiligheidstroepen". Voorts moet de burger overwegen "geplande bijeenkomsten op een andere plaats te houden dan voorzien of die helemaal af te gelasten".

Oranje is niet de gevaarlijkste fase. Die volgt op oranje en is rood. Dan moet "onverwijld personeel worden ingezet of vrijgemaakt om zich te wijden aan de noodtoestand". Belangrijk daarbij is dat "alle overheidsgebouwen worden gesloten" en "transportsystemen worden waargenomen en/of van richting veranderd of mogelijk beperkt".

Extra patrouilles

In reactie op de verhoogde waarschuwing is de politie van New York begonnen met extra patrouilles. Op strategische plaatsen rond de stad, waaronder bruggen, zijn controleposten opgezet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde een wereldwijde waarschuwing aan Amerikanen dat zij een potentieel doelwit zijn van terroristen.

In het Midden-Oosten is eind vorige week weer een bandopname opgedoken die aan de rechterhand van de voortvluchtige al-Qaeda topman Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri, wordt toegeschreven. Daarop kondigt de spreker aan dat de Amerikanen in Irak zware verliezen zullen leiden. Zaterdag was in Dubai de uitzending van een bandopname waarop mogelijk Osama bin Laden zelf elk verzet tegen de Amerikanen aanprijst.

Bin Laden en al-Zawahiri gelden als de top van een netwerk van extremisten dat tot eind 2001 met name Afghanistan als hoofdkwartier gebruikte om aanslagen op vooral Amerikaanse doelen te organiseren. Plegers van aanslagen kregen in Afghanistan een opleiding.

De VS verdreven de strijders van al-Qaeda en van het toenmalige Afghaanse Taliban-regime uit het grootste deel van Afghanistan, nadat ze verantwoordelijk werden gehouden voor de bloedige zelfmoordaanslagen in New York en Washington op 11 september 2001 en voor de noodlottig verlopen kaping van een verkeersvliegtuig dat in Pennsylvania neerstortte.

[bron: www.nu.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...