VBM|NOV: Recht op rookvrije werkplek ook voor PARESTO-medewerkers

Gestart door -Peter-, 09/01/2004 | 16:20 uur

-Peter-

Recht op rookvrije werkplek ook voor PARESTO-medewerkers

Een aantal medewerkers van messes heeft te horen gekregen dat er in messes gerookt mag worden. Dit is echter niet toegestaan. De nieuwe Tabakswet geeft ook deze medewerkers het recht op een rookvrije werkplek.

Op 1 januari 2004 is de nieuwe Tabakswet in werking getreden. Deze wet geeft bijna iedere werknemer het recht op een rookvrije werkplek. Bijna iedere werknemer, omdat bijvoorbeeld horeca-inrichtingen uitgezonderd kunnen zijn van de verplichting een rookvrije werkplek te bieden. De uitzon-deringen zijn opgenomen in het besluit uitzonderingen rookvrije werkplek

Een aantal commandanten blijkt deze uitzondering aan te grijpen om roken in bijvoorbeeld messes toe te staan. Dit is echter niet mogelijk. Defensie kent namelijk geen horeca-inrichtingen zoals bedoeld in bovengenoemd besluit. Bovendien is roken volgens dit besluit slechts toegestaan in voor publiek bestemde delen van horeca-inrichtingen. Daar is bij Defensie uiteraard geen sprake van. Ook wordt expliciet in het besluit vermeld dat de uitzondering niet geldt voor bedrijfsrestaurants.

Dit betekent dat alle medewerkers in messes, bedrijfsrestaurants, koffiecorners etc  bij Defensie recht hebben op een rookvrije werkplek.

Op intranet kunt u een aanwijzing van de Secretaris-Generaal vinden over het rookbeleid bij Defensie.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...