VBM|NOV: Commotie over verlaagde reiskostenvergoedingen.

Gestart door -Peter-, 30/01/2004 | 14:11 uur

-Peter-

VBM|NOV: Commotie over verlaagde reiskostenvergoedingen.

Naar aanleiding van de verlaging van de reiskostenvergoedingen heeft de telefoon bij de helpdesk de afgelopen dagen niet stilgestaan.

Wat is de stand van zaken tot nu aan toe.
In december 2003 is in het overleg stil gestaan is bij de reiskostenvergoeding met een "hoge" vergoeding (sommige dienstreizen en niet met OV bereikbare objecten). De parlementaire behandeling van het belastingplan 2004 was afgerond en bracht een fiscale beperking aan. Defensie wilde deze geïsoleerd van andere thema's vertalen in regelgeving. De Centrales hebben toen geroepen: stop de vergoeding van reiskosten is een onderwerp dat deel heeft uitgemaakt van arbeidsvoorwaardenoverleg en dat moet ook nu gebeuren. Met andere woorden wij kunnen niet leven met steeds opnieuw (want dit was niet het eerste voorbeeld) geïsoleerd spreken over onderwerpen waarvan jullie (defensie) vinden dat er iets moet gebeuren. Omdat de salarissystemen niet meer aan te passen waren hebben de centrales ingestemd met (voorlopige) neerwaartse bijstelling van de vergoeding op fiscaal niveau. Een voorlopige bijstelling omdat nadrukkelijk is aangegeven dat als in het kader van de arbeidsvoorwaardenonderhandeling een hogere vergoeding wordt afgesproken dan waarmee in januari 2004 is gestart een herberekening noodzakelijk wordt. Helaas is dat laatste voorbehoud in elk geval in de eerste publicaties van de Defensiekrant niet vermeld, zodat bij sommigen het beeld is ontstaan dat wij akkoord zouden zijn gegaan met een definitieve verlaging. Toen in januari bleek dat defensiemedewerkers, die in aanmerking kwamen voor een vergoeding vanwege niet met openbaar vervoer bereisbare objecten, een vergoeding zouden ontvangen, die lager ligt dan de vergoeding die collega's die eenzelfde afstand met eigen vervoer afleggen, hebben wij in de vergadering van de werkgroep AFR aangegeven dat dit niet de bedoeling kan zijn.

Conclusie:
Over de hoogte van de vergoeding zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt. Dat moet gebeuren tijdens arbeidsvoorwaardenonderhandelingen. De problematiek dat voor niet OV-locaties een vergoeding resteert die lager ligt dan bij normaal woon-werkverkeer is inmiddels opgepakt.


[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...