Toch onafhankelijk onderzoek naar dreiging Irak

Gestart door kleine ellen, 02/02/2004 | 15:29 uur

kleine ellen

Toch onafhankelijk onderzoek naar dreiging Irak
01 februari 2004, 23:26:54



WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president George Bush heeft toch ingestemd met een onafhankelijk onderzoek naar de informatie die de veiligheidsdiensten leverden voorafgaand aan de oorlog tegen Irak.

Dat hebben bronnen uit de Republikeinse partij en het Congres tegen The Washington Post gezegd. Bush voelde tot nu toe weinig voor een dergelijk onderzoek, dat in de periode voor de presidentsverkiezingen als een molensteen om zijn nek zou kunnen hangen. Volgens de Amerikaanse krant probeert de president critici nu de mond te snoeren en blijft de roep om ontslagen bij de inlichtingendienst CIA door het onderzoek waarschijnlijk uit tot na de verkiezingen.

Zowel in het Huis van Afgevaardigden als het Congres hebben commissies voor de veiligheidsdiensten opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek. Ook het voormalige hoofd van de Amerikaanse wapeninspecteurs David Kay deed daartoe een oproep. Hij verklaarde woensdag dat de Amerikanen ,,er vrijwel allemaal naast hebben gezeten'' over het bestaan van massavernietigingswapens in Irak.

Het persbureau Reuters meldde zondag dat Bush begin deze week de instelling van de onafhankelijke commissie bekend zal maken. Het persbureau baseert zich op hoge functionarissen binnen de regering. Vermoedelijk rapporteert de commissie pas volgend jaar. De regering wil zo voorkomen dat het een kwestie wordt bij de presidentsverkiezingen die in november worden gehouden.

De commissie zal bestaan uit circa negen personen. Vermoedelijk nemen zowel Democraten als Republikeinen uit het Congres zitting in de commissie alsook enkele deskundigen van buiten. Volgens de anonieme zegslieden moet de commissie vooral naar de toekomst kijken hoe de verwerving van inlichtingen verbeterd kan worden.
bron:athome
Ik ben benoemd tot bescherm vrouwe van de TANKS :D :D !!!