AFMP: Slechte beveiliging militaire objecten gevolg van bezuinigingen

Gestart door -Peter-, 08/02/2004 | 16:36 uur

-Peter-

Slechte beveiliging militaire objecten gevolg van bezuinigingen  

Naar de opvatting van de AFMP/FNV is de slechte beveiliging van Defensie-objecten het gevolg van de jarenlange bezuinigingen op Defensie. Door gebrek aan financiele middelen heeft de beveiliging het in prioriteit af moeten leggen tegen de noodzakelijke uitgaven in het kader van de herstructurering van de krijgsmacht.

De Algemene Rekenkamer heeft van april tot september 2003 onderzoek gedaan bij Defensie. Het onderzoek richtte zich op de fysieke en personele beveiliging. Fysieke beveiliging houdt in: de wacht voor de poort, het slot op de deur en het elektronische alarm. Bij 19 objecten (onder andere een zend- en ontvangstation, hoofdkwartieren, een vliegbasis, een brigade van de marechaussee, een kazerne, magazijnen en kantoren) heeft de Algemene Rekenkamer praktijktests uitgevoerd. De locaties/namen van de objecten worden, vanwege de veiligheid, niet openbaar gemaakt. Personele beveiliging is de screening van eigen en ingehuurd personeel, dat met vertrouwelijke informatie in aanraking komt. Dit is defensiebreed onderzocht.

Volgens de voorzitter van de AFMP/FNV Wim van den Burg is er in de afgelopen jaren geen enkele aandacht geweest voor deze problematiek. Bij veel reorganisaties in de krijgsmacht wordt vooraf een maximum formatiesterkte vastgesteld, zonder dat gedegen onderzoek plaatsvindt of taken en (personele) middelen in evenwicht zijn. Vaak is slechts het halen van de financiele taakstelling van belang. De reorganisatie in het kader van de realistie van de Integrale beveiliging was hierop geen uitzondering. Het gevolg hiervan is onder andere dat er geen enkele rek meer zit in de formatiesterkte van eenheden.

"Het is verbazingwekkend dat de door de ambtelijke taakgroep defensie en terrorisme gedane aanbevelingen op het gebied van de beveiliging van militaire objecten op de plank zijn blijven liggen. Als uitvloeisel van het actieplan Terrorismebestrijding en Veiligheid, had je hier toch een veel actievere houding mogen verwachten. Daar staat echter tegenover dat een euro ook door Defensie maar een keer kan worden uitgegeven en het parlement dus ook bij zichzelf ten rade mag gaan", aldus Van den Burg.

[bron: www.afmp.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...