ACOM: ‘Alle ramen en deuren wijd open voor de samenleving’

Gestart door -Peter-, 12/02/2004 | 16:53 uur

-Peter-

'Alle ramen en deuren wijd open voor de samenleving'

Hoe hartverwarmend en attent zou het gebaar wel niet zijn? Bij alle veteranen valt in de loop van dit jaar of begin volgend jaar een uitnodigingsbrief van Defensie op de deurmat voor de eerste Veteranendag op 29 juni 2005. Een fraai epistel als persoonlijke invitatie maar ook als erkentelijkheidsbetuiging voor bewezen bijzondere diensten aan 'koningin en vaderland'.

In ons land is zoiets helaas niet mogelijk. Nederland kent immers nog altijd geen deugdelijke veteranenadministratie. Defensie noch het Veteraneninstituut in Doorn beschikt, hoe gek het ook moge klinken, over zulke adressenbestanden. Van de 45.000 meer of minder jonge uitzendveteranen is slechts zo'n 11.000 te traceren door middel van de veteranenpas. De overgrote meerderheid is zoek, althans Defensie zit met de handen in het haar als het gaat om hun huidige woon- of verblijfplaats.

Hoe anders is dat bijvoorbeeld in Noorwegen geregeld. Daar is het, bij wijze van spreken, een fluitje van een øre om, zeg maar, alle oud-Unifillers met kerst en nieuwjaar een kaartje te sturen. Sterker nog een Noorse commandant laat elk jaar bij 'zijn' vredesmissieveteranen rond de feestdagen een kaartje bestellen met de beste wensen en zijn telefoonnummer dat ze te allen tijde kunnen bellen mocht de nood aan de man komen. "Dat zouden wij ook moeten kunnen doen", vindt drs. J.M.P. Weerts, hoofd Kennis- en onderzoekscentrum van het Veteraneninstituut. "Want als je dat wil dan doe je dat toch gewoon? Dan zorg je dat er tussen nu en anderhalf, twee jaar een gedegen veteranenadministratie wordt opgezet. Maar die intentie, die houding, die zie ik nog een beetje te weinig bij onze besluitvormers."

[bron: www.acom.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...