Nieuws: Zuid-Korea akkoord met sturen militairen naar Irak

Gestart door kleine ellen, 13/02/2004 | 16:48 uur

kleine ellen

Zuid-Korea akkoord met sturen militairen naar Irak
13 februari 2004, 12:01:20



SEOUL (ANP) - Het Zuid-Koreaanse parlement heeft vrijdag met overgrote meerderheid ingestemd met het regeringsplan om meer dan 3000 militairen naar Irak te sturen. Dat meldde een parlementsfunctionaris. De soldaten gaan helpen bij de wederopbouw van het Arabische land.

Na maanden van debatten gaven uiteindelijk 155 leden van de Nationale Assemblee hun steun aan de troepenzending. Vijftig van de 212 aanwezige volksvertegenwoordigers stemden tegen. Zeven leden van het 273 zetels tellend orgaan onthielden zich van stemming.

De ongeveer 3000 manschappen vertrekken in april naar de noordelijke stad Kirkuk, aldus regeringzegslieden. Seoul heeft al ongeveer zeshonderd niet-gevechtstroepen in Irak.

In Zuid-Korea bestaat veel verdeeldheid over de zending van troepen. De afgelopen maanden gingen zowel voor- als tegenstanders de straat op. Het Zuid-Koreaanse contingent wordt het grootste na dat van de Amerikanen en de Britten.

Verkiezingen

VN-gezant Lakhdar Brahimi denkt niet dat het haalbaar is voor eind juni directe verkiezingen in Irak te houden. Zijn woordvoerder Ahmad Fawzi zei dat vrijdag voor de Britse omroep BBC.

De religieuze leider van de sjiieten, grootayatollah Ali al-Sistani, had geƫist dat er verkiezingen worden gehouden voor 30 juni. De Amerikanen willen uiterlijk op die datum de macht aan een Iraakse autoriteit overdragen.

,,Het is geen kwestie van vertragen van de overdracht. Het is het vinden van een nieuw tijdschema'', zei Fawzi tegen de BBC-radio. ,,Verkiezingen zullen plaatsvinden wanneer het land er klaar voor is en dat zal na de machtsoverdracht zijn.''

Geactualiseerd om 12.00 uur

Bron:athome
Ik ben benoemd tot bescherm vrouwe van de TANKS :D :D !!!