AFMP: Integraal Zorgmodel

Gestart door -Peter-, 20/02/2004 | 08:41 uur

-Peter-

Integraal Zorgmodel  

Sedert jaren zijn de AFMP/FNV en de ACOM van oordeel dat ook de militair recht heeft op een echte huisarts. Dat is de reden dat zij in de afgelopen jaren zich verzet hebben tegen de invoering van het integrale zorgmodel bij de krijgsmachtdelen.

In dit integrale zorgmodel is de arts de ene keer huisarts, dan weer bedrijfsarts, keuringsarts of, bij de Klu, zelfs vliegerarts. Wij krijgen met enige regelmaat opmerkingen hierover van Klu-leden.

Helaas vonden zij geen gehoor voor hun opvatting bij de Klu en de KM. De KL echter was het eens met de opvatting van beide bonden en wenste eveneens de curatieve zorg (huisarts) te scheiden van de bedrijfsgeneeskundige zorg.

Zeer recent hebben de AFMP/FNV en de ACOM uit de achterban vernomen dat in het Politiek Beraad is besloten om het integrale zorgmodel ook in te voeren bij de KL. Uiteraard is het ook hier maar weer om één ding te doen, geld besparen.

Tot op heden is er in het overleg binnen de Sector Defensie niet gesproken over dit onderwerp. Dat is de reden waarom de AFMP/FNV en de ACOM in een gezamenlijke brief hebben gevraagd om agendering van dit onderwerp en bovendien hebben gevraagd om de correspondentie die Defensie over dit onderwerp heeft gevoerd met diverse instanties.

De AFMP/FNV en de ACOM maken zich grote zorgen om deze ontwikkelingen die enkel zijn gericht op het besparen van geld waarbij volstrekt voorbij wordt gegaan aan het feit dat ook de militair behoefte heeft aan en recht heeft op een huisarts. In het model dat Defensie voor ogen staat ontstaat een situatie waarin de militair zich moet afvragen of hij met zijn gezondheidsklachten wel naar de militaire arts gaat omdat zeer wel de volgende dag de arts kan zijn die de commandant moet adviseren over de inzet van de betreffende militair.

Ook de militaire arts wordt in het voorgestane model voor een groot dilemma gesteld, kiest hij voor het belang en vertrouwen van de patiënt of gaat hij voor het belang van de organisatie. Niet ontkend kan worden dat deze belangen in een aantal gevallen tegengesteld zullen zijn. Het kan dan in de ogen van de AFMP/FNV en de ACOM niet zo zijn dat de militair en de arts daarvan de dupe zijn omdat de minister ook hier weer geld wil verdienen.

[bron: www.afmp.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...