'Londen bespioneerde Kofi Annan voor invasie Irak'

Gestart door Jojo, 26/02/2004 | 22:41 uur

Jojo

Ook Blix denkt dat hij werd bespioneerd

Het voormalig hoofd van de VN-wapeninspecteurs, Hans Blix, denkt dat hij in de periode vóór de oorlog in Irak werd afgeluisterd door Amerikaanse spionnen. Hij heeft geen harde bewijzen, zo zegt de Zweed in de Britse krant The Guardian, maar wel sterke vermoedens. Hij noemt de zaak 'walgelijk'.
Eerder zei zijn collega Richard Butler, dat zijn telefoon op het kantoor van de Verenigde Naties in New York werd afgeluisterd. Donderdag bracht de Britse oud-minister Clare Short naar buiten dat Britse inlichtingendiensten vóór het begin van de oorlog in Irak hebben gespioneerd bij VN-secretaris-generaal Kofi Annan.
Overigens noemt oud-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali het een 'traditie' dat er afluisterapparatuur gebruikt wordt bij de VN. Hij zegt dat alle lidstaten die hier de technische middelen voor hebben zich er aan schuldig maken.

bron: (RN)
"The man who makes no mistakes does not usually make anything"

Jojo

Oud-wapeninspecteur ook afgeluisterd  27-02-'04  
     
 
Richard Butler, die in de jaren negentig als hoofd van de VN-wapeninspecteurs onderzoek deed in Irak, zegt dat hij in die periode ook is afgeluisterd. Volgens Butler zou het "uitgesproken dom" zijn om te denken dat zijn telefoongesprekken níet werden afgeluisterd.

De uitlatingen van Butler volgen op de onthulling van de Britse ex-minister Clare Short. Zij beweerde gisteren dat de Britse inlichtingendiensten voorafgaande aan de oorlog in Irak de telefoongesprekken van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, afluisterden. Short zegt transcripties van Annans gesprekken te hebben gezien. Zij was ten tijde van het afluisteren minister van Ontwikkelingssamenwerking in het Britse kabinet. Ze nam later ontslag uit onvrede met de Britse deelname aan de oorlog in Irak.

Richard Butler was van 1997 tot 1999 hoofd van de VN-wapeninspecteurs in Irak. Volgens hem wisten de Irakezen exact waar hij en zijn team zouden opduiken als ze in Irak onderzoek deden. In hun kantoor in New York konden de inspecteurs niet onafgeluisterd bellen of vertrouwelijke gesprekken voeren. Dergelijke afspraken maakten Butler en zijn collega's bij voorkeur in het nabijgelegen Central Park.

Achtervolgingswaanzin
Het leidde bij Butler niet tot enige vorm van achtervolgingswaanzin: "Niemand werd er paranoia van, iedereen ging er mee om met een zwart gevoel voor humor, er waren te veel bewijzen voor". De wapeninspecteur wilde niet zeggen wie hem hadden afgeluisterd, maar eerder had hij al in de richting van vier permanente leden van de VN-veiligheidsraad gewezen: De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland en Frankrijk.

Een bron bij de Australische veiligheidsdienst heeft het Amerikaanse radiostation ABC anoniem gemeld dat ook de mobiele telefoon van de laatste VN-wapeninspecteur in Irak, Hans Blix, werd afgeluisterd. De opgenomen gesprekken zouden doorgestuurd zijn naar de Verenigde Staten, Australië, Canada, Groot-Brittannië en Nieuw Zeeland. Het zou gaan om de gesprekken die de 75-jarige Zweed in Irak voerde in de maanden voorafgaande aan de invasie van Irak.  

bron: (NOS)



"The man who makes no mistakes does not usually make anything"

-Jeroen-

Ja en Blair moet het weer ontkennen rare jongens die engelsen
doen altijd rare dingen en die komen zo lijkt het altijd na een tijdje uit
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning

Jojo

Blair verbolgen over spionagezaak rond Annan

Uitgegeven: 26 februari 2004 20:10  

LONDEN - De Britse premier Blair heeft donderdag verbolgen gereageerd op aantijgingen dat de Britse inlichtingendienst de topman van de Verenigde Naties, Annan, bespioneerde. Blair noemde de claims uiterst onverantwoordelijk. Zij zouden de veiligheid van het land bedreigen.

De premier ging niet inhoudelijk in op de onthullingen van de voormalige minister Clare Short (Ontwikkelingssamenwerking). "Dat betekent niet dat deze berichten als waar moeten worden aangenomen", zo zei hij tegen journalisten.

Kantoor

Short stelde dat agenten van de inlichtingendienst VN-secretaris-generaal Annan afluisterden in aanloop naar de invasie van Irak. "Die dingen gebeurden en in het geval van het kantoor van Kofi Annan werd dat enige tijd gedaan", verzekerde de ex-bewindsvrouwe in een interview met de Britse radio BBC. Als minister had ze destijds zelf transcripties gelezen van gesprekken die Annan had gevoerd.

Volgens Short hadden agenten van de inlichtingendiensten opdracht gekregen operaties uit te voeren binnen de VN. Ze zei niet te weten of dat legaal was. Short trad vorig jaar af als minister uit protest tegen de Irak-oorlog.

Een woordvoerder van de Britse regering zei in een reactie dat de overheid nooit commentaar geeft over zaken die de inlichtingendiensten aangaan. Volgens hem werken de inlichtingen- en veiligheidsdiensten volgens de nationale en internationale wetten.

Teleurgesteld

VN-baas Annan zelf zou 'teleurgesteld' zijn als de berichten over mogelijke Britse afluisterpraktijken waar blijken te zijn. Via zijn woordvoerder riep Annan vanuit New York op tot beëindiging van alle, nog eventueel voortgaande spionage.

De zegsman repte van illegale praktijken die het werk van Kofi Annan ondermijnen. Zij die spreken met de secretaris-generaal, hebben er recht op dat hun communicatie vertrouwelijk is, stelde de woordvoerder.

Diplomaten in het VN-hoofdkwartier in New York reageerden nauwelijk verbaasd op de mogelijkheid dat hun gesprekken worden afgeluisterd door buitenlandse inlichtingendiensten. Veel VN-functionarissen gaan er al vanuit dat ze in elk geval door Amerikaanse geheime diensten worden afgeluisterd, zo verluidde het in de wandelgangen van het VN-gebouw. Veel landen zouden maatregelen hebben genomen om hun communicatie beter te beveiligen.

bron: (ANP)
"The man who makes no mistakes does not usually make anything"

Jojo

Uitgegeven: 26 februari 2004 10:02

LONDEN - De Britse inlichtingendienst heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, bespioneerd tijdens de aanloop naar de invasie van Irak. Dat heeft de voormalige Britse minister Claire Short (Ontwikkelingssamenwerking) donderdag gezegd.

"Jazeker, absoluut. Die dingen gebeurden en in het geval van het kantoor van Kofi Annan werd dat enige tijd gedaan", aldus Short in een interview met de Britse radio BBC. Ze voegde eraan toe dat ze zelf als minister intertijd transcripties had gelezen van gesprekken die Annan heeft gevoerd. Short trad vorig jaar af als minister uit protest tegen de oorlog.

bron: (ANP)
"The man who makes no mistakes does not usually make anything"