Mensenrechtencommissie onderzoekt wreedheden bewind-Suharto

Gestart door Jojo, 27/02/2004 | 10:49 uur

Jojo

 27-02-2004  


De Indonesische mensenrechtencommissie start een onderzoek naar wreedheden die onder het bewind van de vroegere president Suharto zijn begaan. Het onderzoek is bedoeld om de ware toedracht van gebeurtenissen boven tafel te krijgen en hoeft niet per se tot strafrechtelijke vervolging te leiden, heeft de vice-voorzitter van de commissie, Salahuddin Wahid, vrijdag gezegd.

Wij hebben behoefte aan dit onderzoek. Er zijn zoveel wandaden begaan die niet door de rechtbanken zijn aangepakt. De toekomstige generatie moet hier lering uit trekken, zei hij.

Het onderzoek zal in grote lijnen overeenkomen met die van de waarheids- en verzoeningscommissies in Zuid-Afrika en Oost-Timor. Het is nog onduidelijk of de commissie mensen zal kunnen dwingen om te getuigen.

Het regime van Suharto kwam in 1998 na wijdverbreide onlusten ten val. Het onderzoek zal zich richten op twee donkere periodes uit zijn 32-jarige bewind, zei Wahid. De ene periode betreft de detentie van twaalfduizend communisten in een concentratiekamp op het eiland Buru na de staatsgreep van 1965, de andere de 'Operatie Petrus' in 1983, waarin gemaskerde doodseskaders honderden veronderstelde misdadigers vermoordden en op straat lieten liggen om anderen af te schrikken.

Het wordt het eerste onderzoek in Indonesiƫ dat zich rechtstreeks op mensenrechtenschendingen onder Suharto richt. De Indonesische justitie heeft tot nog toe alleen maar geprobeerd hem te berechten wegens corruptie. Artsen hebben de 82-jarige Suharto medisch onfit verklaard, maar het openbaar ministerie heeft onlangs om een nieuw onderzoek gevraagd.


[Copyright 2004, Novum Nieuws / Associated Press]
"The man who makes no mistakes does not usually make anything"