ACOM eist keiharde garanties van Defensieminister Kamp

Gestart door -Peter-, 27/02/2004 | 18:47 uur

-Peter-

Persbericht

De ACOM, de CNV-bond van militairen eist keiharde garanties van minister Kamp van Defensie dat uitgezonden Nederlandse militairen die geweld gebruiken zoals aangeduid in de geweldinstructie, gevrijwaard zijn van vervolging door Justitie.

De 'Kamerbrief' van de ministers van Defensie, Justitie en Buitenlandse Zaken dd 26 februari naar aanleiding van de 'geweldinstructiebrief'van het Openbaar Ministerie, geeft hierover volgens de ACOM geen duidelijkheid.

In hun brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers onder meer 'dat het Openbaar Ministerie van oordeel is dat, gezien de geweldsinstructie, in dit specifieke geval niet geschoten had mogen worden.' Volgens de ministers beperkt het College van Procureurs-generaal zijn oordeel tot het concrete geval van marinier Erik O. maar heeft het vooralsnog geen mening over 'de inhoud van de (geweld)instructie met betrekking tot het gebruik van geweld in andere gevallen'.

De ACOM vindt dit een redenering die meer onduidelijkheid dan klaarheid schept en waarmee onrust gezaaid wordt onder de Nederlandse militairen die, in voorkomende gevallen, zou kunnen leiden tot aarzeling waar adequaat en alert optreden geboden is. Want, zijn waarschuwingsschoten om plunderaars te verjagen nu geoorloofd of niet? En in welke 'andere gevallen' zou er geweld mogen worden gebruikt zonder dat de heer De Wijkerslooth en zijn College in actie komen omdat zij de door Defensie afgegeven geweldinstructie anders interpreteren dan de minister van Defensie?

De ACOM eist dan ook dat minister Kamp voor eens en voor altijd klaarheid brengt in deze kwestie en in het bijzonder voor de Nederlandse militairen in Irak met Justitie een eenduidige interpretatie van de geweldinstructie afspreekt.

[bron: www.acom-cnv.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...