'Milosevic-proces hoeft niet helemaal over'

Gestart door Jojo, 28/02/2004 | 06:14 uur

Jojo

vr 27 feb 2004, 23:12

DEN HAAG/BELGRADO - Een nachtmerriescenario blijft het Joegoslavië-Tribunaal mogelijk bespaard: Slobodan Milosevic maakt geen gebruik van de mogelijkheid een nieuw proces te eisen, nu voorzittend rechter Richard May wegens ziekte moet worden vervangen. Die boodschap kwam vrijdag uit Belgrado waar een van Milosevic' juridisch adviseurs, Dragoljub Ognjanovic, een interview heeft gegeven aan het Britse persbureau Reuters.

Een andere juridisch adviseur van Milosevic sprak de bewering van Ognjanovic echter tegen. Volgens Zdenko Tomanovic heeft Milosevic nog geen beslissing genomen en heeft nu vooral aandacht voor zijn gezondheidstoestand.

Zondag werd bekend dat de Brit May wegens ziekte het tribunaal verlaat. De weigering van een verdachte om in te stemmen met de vervanging van een rechter heeft in het verleden wel eens tot maandenlange vertraging geleid. Het helemaal overdoen van het proces dat al meer dan twee jaar heeft geduurd, leek de meeste waarnemers ook geen reële optie. Indien Milosevic had dwarsgelegen, was het echter tot nieuwe en tijdrovende procedurele verwikkelingen gekomen, met de mogelijkheid van een tussentijds hoger beroep.

De zaak van de VN-aanklagers is woensdag gesloten. Het proces ligt nu stil om de ex-president van achtereenvolgens Servië en Joegoslavië de gelegenheid te geven zijn verdediging voor te bereiden, waar hij op 8 juni mee moet beginnen. Milosevic (62) is al ruim twee weken ziek, maar nu aan de beterende hand.

Hij krijgt in de VN-gevangenis van Scheveningen een eigen kantoor voor de voorbereiding van zijn verdediging. Niemand zal er zonder zijn medeweten in kunnen. Er komt een systeem met dubbele sleutels, net als bij een bankkluisje: een voor Milosevic en een voor het tribunaal. Alleen met beide sleutels gaat de deur open.

In zijn kantoor kan Milosevic gesprekken met getuigen à decharge voeren en documenten bewaren en bewerken. Hij heeft er een telefoon, fax en fotokopieerapparaat en kan er video's bekijken en cd's met documenten lezen. Een internetaansluiting is voor hem niet weggelegd.

Het verbod op het geven van interviews blijft van kracht. Als Milosevic zich niet aan de regels houdt, kunnen de voorwaarden waaronder hij zijn verdediging voorbereidt, worden veranderd.


bron: (Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V.)



 
 
"The man who makes no mistakes does not usually make anything"