Landmachtstaf maakt een plan voor herhuisvesten Natres in Gelderland

Gestart door Bert, 28/02/2004 | 15:50 uur

Bert

Landmachtstaf maakt een plan voor herhuisvesten Natres in Gelderland.

Sinds kort is de Landmachtstaf Sectie Infrastructuur, Ruimtelijke Ordening en Milieu bezig om een goed plan te ontwikkelen om delen van 40 Natresbataljon te herhuisvesten. Dit plan is nodig omdat, als gevolg van de bezuinigingen, een aantal militaire complexen in de provincie Gelderland worden afgestoten.

Al enige tijd was bekend dat de Vliegbasis Twente en het daaraan gekoppelde Zuidkamp dichtgaat. Hierdoor zullen de compagniesstaf en drie pelotons van de D-infcie 40 Natresbat moeten verhuizen. Ook de kazernes in Ede gaan sluiten. Het 2e peloton van de B-infcie 40 Natresbat zal hierdoor moeten verhuizen.

Het centraliseren van alle opleidingen van de Koninklijke Marechaussee heeft ook gevolgen. De locaties Apeldoorn, Vught en Eefde zullen verlaten worden en de eenheden worden verplaatst naar Nieuw- Milligen. Dit heeft voor Eefde sluiting van de kazerne tot gevolg. Hierdoor zullen het 4e en 5e peloton C-infcie moeten verhuizen.

De kazerne in Apeldoorn wordt natuurlijk nu nog gebruikt door de staf van het Operationeel Commando. Deze staf zal echter op korte termijn (mogelijk 2006) al worden omgevormd tot Commando Landstrijdkrachten. Waarschijnlijk verhuist deze staf daarna naar Utrecht. Indien de kazerne in Apeldoorn ook sluit, heeft dit gevolgen voor het 4e en 5e peloton van de A-infcie.

Als laatste staat het plan om staf RMC Oost en daaraan gekoppeld de bataljonsstaf van 40 Natresbat en de HNS-detachementen te verhuizen naar Schaarsbergen al enige jaren in de kast. Pas na nieuwbouw op Schaarsbergen gaat dit laatste plaatsvinden.

Al met al betekent dit voor 40 Natresbataljon dat alle sub-eenheden te maken krijgen met herhuisvesting in de komende jaren.

Door besprekingen met de bataljonsstaf is de Landmachtstaf overtuigd geraakt van het feit dat bij herhuisvesten niet de bedrijfsvoering het belangrijkste argument mag zijn, maar de regionale spreiding. Er wordt dus gezocht naar een oplossing binnen de regio waar ons personeel woont en werkt.

Intern de betrokken eenheden van 40 Natresbataljon wordt zal een goede inventarisatie plaatsvinden naar de wensen en mogelijkheden, om tot een passende oplossing te komen.

Eind maart moeten de onderzoeken zijn afgerond en wordt een herhuisvestingplan voorgelegd.