Iraakse ayatollah's maken VS verwijten na aanslagen

Gestart door Jojo, 03/03/2004 | 05:22 uur

Jojo

3 maart 2004

Geestelijk leiders in Irak vinden dat de Amerikanen medeverantwoordelijk zijn voor de bloedige aanslagen in Bagdad en Karbala. Daarbij vielen 182 doden en vele tientallen gewonden. Volgens ayatollah Ali al-Sistani is het de Amerikanen aan te rekenen dat terroristen Irak kunnen binnenkomen. Wie de daders zijn, is niet duidelijk, maar ze zijn in verband gebracht met al-Qaeda.
De aanslagen waren gericht tegen sjiïtische doelen, tijdens een belangrijke feestdag voor deze moslimgroep. In Bagdad was een sjiïtische moskee doelwit van een aanslag. Rond het gebouw bevonden zich op dat moment duizenden mensen. Zeker zeventig van hen verloren het leven. In Karbala vielen zeker 112 doden bij een terreurdaad in een grote mensenmenigte. In deze voor sjiïtische moslims heilige stad waren honderdduizenden mensen op de been. Onder de doden zijn ook pelgrims uit Iran.
Ook in Pakistan werd op de sjiïtische feestdag een bloedige aanslag gepleegd. In de zuidwestelijke stad Quetta vielen zeker 45 doden onder sjiïeten die meeliepen in een mars.

[bron: RNW]
"The man who makes no mistakes does not usually make anything"