Proces over oorlogsmisdaden Vukovar begonnen

Gestart door Jojo, 09/03/2004 | 16:06 uur

Jojo

BELGRADO (ANP) - In Belgrado is dinsdag een proces begonnen tegen zes Serviërs die van oorlogsmisdaden in en rond de Kroatische stad Vukovar worden verdacht. Het is de eerste grote rechtszaak in het land zelf tegen verdachten van oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië.

De zes zouden in november 1991 bij Vukovar minstens 192 gevangenen hebben vermoord. De verdachten kunnen een gevangenisstraf opgelegd krijgen van maximaal twintig jaar.

Het Joegoslavische leger en Servische milities namen Vukovar in november 1991 in na een drie maanden durende strijd. De mannen worden ervan beschuldigd de gevangenen uit het ziekenhuis van Vukovar te hebben gehaald en in een veld buiten de stad te hebben geëxecuteerd. Het bloedbad was een van de ergste wreedheden in de toen beginnende balkanoorlogen.

Het proces wordt gezien als een test voor het vorig jaar opgerichte oorlogstribunaal in Servië. De nieuwe Servische regering is zeer kritisch over het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Ze wil Servische verdachten voor het eigen tribunaal berechten. In de Vukovar-zaak zitten in Scheveningen drie Servische officieren in afwachting van hun proces voor het VN-tribunaal.

[Bron: ANP]    
"The man who makes no mistakes does not usually make anything"