Luchtmacht en Universiteit van Amsterdam ontwikkelen radarsysteem voor vogeltrek

Gestart door Airpower, 19/02/2003 | 16:52 uur

Airpower

Luchtmacht en Universiteit van Amsterdam ontwikkelen radarsysteem voor vogeltrek

19-02-2003

Commodore S. van Groningen van de Tactische Luchtmacht en dr. S.J. Noorda van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben vandaag (19 februari) een samenwerkingsovereenkomst over de ontwikkeling van een speciaal computerprogramma ondertekend. Dit programma moet de verspreiding van vogels weergeven en de vogeltrek simuleren.

Het zogenaamde Bird Avoidance Model (BAM) kan een bijdrage leveren aan de aanpak van het probleem van vogelaanvaringen met vliegtuigen. Volgens spreker dr. ir. Willem Bouten, tevens coördinator van het project namens de UvA, zijn vele vogels een potentieel gevaar voor het vliegverkeer. Militaire vliegtuigen vliegen lager dan andere vliegtuigen en lopen daardoor een verhoogd risico op een aanvaring met voornamelijk trekvogels. Dit was genoeg reden voor de Koninklijke Luchtmacht om een radarsysteem te ontwikkelen waarmee vogels zijn te traceren.

Het BAM stelt de luchtmacht in staat al tijdens de planning van oefeningen rekening te houden met de verplaatsing van vogels om zo vogelaanvaringen verder te beperken. Naar verwachting betekent de inbreng van de Universiteit van Amsterdam een doorbraak op weg naar een Europese aanpak van het probleem van vogelaanvaringen.

Bron: www.mindef.nl
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com