VN: Israël blokkeert humanitaire hulp Gaza

Gestart door Jojo, 27/03/2004 | 21:20 uur

Jojo

Uitgegeven: 27 maart 2004

NEW YORK - Israël dwarsboomt het vervoer van humanitaire hulpgoederen voor de Palestijnen in de Gazastrook. Ook wordt regelmatig de toegang ontzegd aan vertegenwoordigers van de Verenigde Naties of van niet-gouvernementele organisaties.

Hierop wijzen de VN in een vrijdag in New York uitgegeven verklaring. In de overbevolkte Gazastrook krijgen honderdduizenden Palestijnen gewoonlijk voedselhulp van buiten, maar al drie weken lang belemmert de joodse staat de VN-hulpkonvooien.

Arafat

Na de liquidatie van sjeik Yassin heeft de Palestijnse leider Yasser Arafat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA om een veiligheidsgarantie gevraagd. De Verenigde Staten hebben het verzoek niet ingewilligd, aldus de Israëlische krant Maariv zaterdag.

Volgens de krant richtte Arafat zich met zijn verzoek tot de CIA, nadat de Israëlische legerleider Moshe Yaalon had laten doorschemeren dat Arafat hetzelfde lot als Yassin zou kunnen wachten. Yassin, de geestelijk leider van de militante beweging Hamas, werd maandag door Israël gedood.

Nieuwe aanslagen

Hamas-kopstuk Abdel Aziz al-Rantissi heeft nieuwe aanslagen aangekondigd, als vergelding voor de liquidatie van Yassin. ,,Er is geen taboe, de deuren staan open'', zegt al-Rantissi in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel, dat maandag verschijnt. In het vraaggesprek zegt al-Rantissi dat hij hoopt op een nieuwe, krachtige aanslag. Hij wil prioriteit geven aan het bundelen van het Palestijnse verzet tegen Israël.

[bron: ANP]

"The man who makes no mistakes does not usually make anything"