Kazerne Vught NBC-centrum

Gestart door Jojo, 03/04/2004 | 17:09 uur

Jojo

Uitgegeven: 27 maart 2004

De Lunettenkazerne in Vught krijgt er 280 militairen bij: ruwweg 140 man die zijn gespecialiseerd in nucleaire, biologische en chemische wapens (NBC-Beschermingscompagnieën) en 140 man van een brugcompagnie. Verder vertrekken er militairen uit Vught naar de kazerne in Wezep. Dat heeft te maken met de samenvoeging van de zogeheten machinisten- en pioniersopleiding in de Vughtse kazerne. Om hoeveel militairen het gaat is nog onduidelijk.

Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie maakte deze week de maatregelen bekend aan de Tweede Kamer. Ze zijn het gevolg van een reorganisatie in het leger. Zo zal de brigade in het Duitse Seedorf worden opgeheven, de locatie Ede-Oost worden ontruimd en komt er een omvorming tot een volledige parate Koninklijke Landmacht met eenheden die snel zijn in te zetten.
Bij de Lunettenkazerne zal nu vooral gezocht moeten worden naar ruimte voor militaire voertuigen. "Er zal meer materiaal naar Vught komen. Daardoor hebben we 4800 vierkante meter parkeerterrein nodig binnen de kazerne", zegt defensiewoordvoerster J. Schalk. Defensie moet nu volgens haar gaan 'plussen en minnen' om uit te zoeken hoe alles kan worden ondergebracht.

Nucleaire wapens
Defensie voegt de 140 nieuwe NBC-functionarissen toe aan het nationaal opleidings- en kenniscentrum van deze wapens in de Vughtse Lunettenkazerne. De NBC-school ging in 1926 alleen voor de landmacht van start, maar sinds augustus 2003 is deze school voor de hele Defensie.
Beschermen
Op jaarbasis worden in Vught ongeveer achthonderd instructeurs opgeleid. Die leren militairen hoe zij zich kunnen beschermen tegen een aanval van bijvoorbeeld miltvuur of zenuwgas. Op het terrein van de Vughtse kazerne zijn verder alle NBC-specialisten van diverse krijgsmachtsonderdelen bij elkaar geplaatst zodat Vught het kenniscentrum voor deze wapens is.
De 140 man van de brugcompagnie - inclusief opleidingen - houden zich bezig met het bouwen van bruggen. Oefenen doen zij bij Hedel. De reorganisatie op de Lunettenkazerne is naar verwachting in 2006 afgerond.

[bron: Brabants Dagblad]

"The man who makes no mistakes does not usually make anything"