Alert State As Samawah verhoogd

Gestart door Jojo, 08/04/2004 | 19:06 uur

Jojo

Uitgegeven: 8 april 2004

De alert state in Al Muthanna is sinds afgelopen weekend verhoogd. De divisiecommandant MND South East heeft afgelopen weekend besloten de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen. Aanleiding voor deze beslissing zijn de ongeregeldheden van de afgelopen dagen buiten NL grondgebied.



Op basis van de verhoogde alert state heeft het NL detachement een aantal extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Dit betreft o.a. het direct beschikbaar hebben van de helm, het aantal voertuigen op patrouille/ in colonne, het aantal militairen per voertuig, en de bewapening van de militairen. Daarnaast staan de reserve-eenheden (Quick Reaction Force) paraat om als dat nodig blijkt snel op locatie assistentie te verlenen.



Voor buitenstaanders zijn de genomen maatregelen nauwelijks zichtbaar, om provocatie te vermijden. Zo dragen NL militairen de helm alleen als dat hoogst noodzakelijk is, aangezien het niet dragen van een helm een meer toegankelijke en vertrouwensvolle uitstraling heeft. De helm is wel op de man aanwezig.



Operationele activiteiten
De operationele activiteiten gaan onverminderd door. Het aantal patrouilles is verhoogd, waarmee de commandant zijn situatiebewustzijn vergroot (een beter beeld krijgt van de situatie in zijn regio). Niet noodzakelijke verplaatsingen worden zoveel mogelijk beperkt. Daarnaast gaan de normale werkzaamheden gewoon door, zoals het opleiden en coachen van Irakees veiligheidspersoneel in het kader van de Security Sector Reform en het uitvoeren van CIMIC-projecten.

[bron: koninklijke Landmacht]


"The man who makes no mistakes does not usually make anything"