ACOM: Zekerheid omtrent DU-besmetting

Gestart door -Peter-, 08/04/2004 | 22:42 uur

ton-soesterberg

Verarmd uranium!

Er wordt te weinig informatie gegeven over verarmd uranium aan de militairen die uitgezonden worden naar Irak.
Wanneer men bedenkt dat dit wel degelijk aanwezig is.
Veel van de afgeschoten tanks welke beschoten zijn met pantser doorborende munitie waarvan de kern vaak bestaat uit verarmd uranium (wat leuk is om als soevenier mee te nemen)en wat vaak niet bekend is, tevens kan er zich in het opwaaiende zand kleine stof deeltjes van verarmd uranium bevinden wat wel het meest schadelijk is. Daar het een klein doordringsvermogen heeft zal het niet snel door de huid binnen dringen  (dit kan wel door de porieen) bij inademing zullen deze deeltjes onze cellen blijven bombarderen met alle gevolgen van dien. Bij terug komst in nederland zouden alle militairen een bloed en urine onderzoek moeten ondergaan waaruit men de zekerheid kan halen dat de nederlandse militair niet besmet is met verarmd uranium. (maar ja de kosten)

Met vriendelijke groet,

Ton van Osch
NBC Training SSB

-Peter-

De ACOM, de CNV-bond van militairen heeft de staatssecretaris Van der Knaap vragen gesteld over de besmetting met Depleted Uranium, welke Amerikaanse militairen hebben opgelopen in de periode dat zij zijn ingezet in Samawah in Irak. De Nederlandse militairen hebben de Amerikanen in Samawah afgelost.

Voorts blijkt uit media in de V.S. dat Nederlandse militairen op het "Amerikaanse" complex metingen hebben verricht en daarbij hebben geconstateerd dat er sprake was van een hoog stralingsniveau.


De ACOM wil weten of Nederlandse militairen thans hun werkzaamheden verrichten op het complex waar de Amerikanen de DU-besmetting hebben opgelopen. Ook wil de ACOM van de staatssecretaris vernemen hoe hij wil uitsluiten dat Nederlandse militairen besmet raken en hoe hij wil onderzoeken of er sprake is van een eventuele besmetting.

[bron: www.acom-cnv.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...