Bomexplosies in centrum Athene

Gestart door -Peter-, 05/05/2004 | 09:02 uur

-Jeroen-

Ik hoop maar dat er over een paar weken als de olympische spelen bezig zijn er geen aanslagen zullen worden gepleegt, het zou mij niet verbazen als dit wel het geval zal zijn. :(
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning

-Peter-

Uitgegeven: 5 mei 2004 07:05

ATHENE - Exact honderd dagen voor het begin van de Olympische Spelen zijn bij een politiebureau in het centrum van de Griekse hoofdstad Athene woensdagochtend drie tijdbommen ontploft. Dat heeft de Griekse politie bekendgemaakt. Een politieman raakte lichtgewond door de explosies.

De Griekse autoriteiten waren vooraf telefonisch gewaarschuwd dat bij het gebouw in de wijk Kalithea drie bommen zouden afgaan. De melding kwam binnen bij een krant. Agenten hadden het gebied net afgezet toen binnen vijf minuten twee bommen afgingen. Een derde explosief ontplofte een half uur later. Experts wisten een vierde bom vroegtijdig onschadelijk te maken.

Dynamiet

De daders gebruikten voor hun aanslagen dynamiet. De ontploffingen, aan de achterkant van het gebouw, zorgden voor grote schade aan het politiebureau. Over de identiteit van de daders is nog niets bekend. De politie suggereerde dat de aanslag is uitgevoerd door anarchistische groepen die tegen de Olympische Spelen zijn. De gebruikte explosieven zijn volgens een woordvoerder wel veel zwaarder dan de zelfgemaakte bommen die Griekse randgroeperingen doorgaans gebruiken.

'Zeer serieus'

Het incident, drie maanden voor het begin van de Spelen, wordt door de politie dan ook "zeer serieus" genomen, aldus een zegsman. "Je hebt drie geraffineerde tijdbommen die buiten een politiebureau afgaan, dat is ernstig genoeg voor de politie".

Griekenland organiseert de Spelen vanaf 13 augustus. Het getroffen politiebureau ligt niet ver van enkele luxueuze hotels die dan worden gebruikt om functionarissen onder te brengen.

De autoriteiten vrezen dat terreurgroepen het grootste sportevenement ter wereld willen aangrijpen voor aanslagen. Zij investeren daarom 650 miljoen euro in een veiligheidsplan, dat onder meer de inzet van 50.000 veiligheidstroepen omvat. Ook heeft Griekenland de NAVO gevraagd te helpen bij de beveiliging van de Spelen.

De Griekse autoriteiten wisten hun grootste binnenlandse bedreiging, de terreurgroep '17 november' in 2002 te ontmantelen. Eenheden die zijn gespecialiseerd in het opruimen van bommen, hebben de afgelopen tijd echter meerdere keren handgemaakte explosieven onschadelijk moeten maken. De meesten waren afkomstig van anarchistische groepen.

[bron: www.nu.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...