Nederland niet welkom in Afghaanse provincie

Gestart door Ton de Zwart, 01/06/2004 | 09:47 uur

zzzzzmura

Citaat van: ruiz op 02/06/2004 | 18:43 uur
Inderdaad Rein, deze keer hoeven wij geen militairen te sturen. Volgens mij is Kampo door aant slaan, in het zomaar afgeven van Nederlandse militairen.
Mourning, die humanitaire organisatie zijn we nu toch (helaas) al zo'n 10jaar.

Zijn er trouwens nog militairen in Nederland op dit moment?


Nee de echte ( EX) militairen zitten momenteel in Zwitserland Groetjes vanuit Luzern mensen
Mensen zijn Idioten,daarom houd ik zo van kinderen maar helaas zijn kinderen gedoemd om op te groeien tot idioten.

ruiz

Inderdaad Rein, deze keer hoeven wij geen militairen te sturen. Volgens mij is Kampo door aant slaan, in het zomaar afgeven van Nederlandse militairen.
Mourning, die humanitaire organisatie zijn we nu toch (helaas) al zo'n 10jaar.

Zijn er trouwens nog militairen in Nederland op dit moment?

RAnger87

helemaal mee eens. Als ze het niet willen krijgen ze het ook niet. scheelt mooi weer op het defensiebudget.  :D

Mourning

Ben ik met je eens, Rein.

Laten we dus maar niet gaan. Trouwens die moffen gaan niet naar Irak dus waarom zouden wij dan een deel van hun werklast in Afghanistan overnemen? Alsof we niet al genoeg troepen hebben uitgezonden. De krijgsmacht is toch niet overnight een humanitare instelling geworden of zo?

Regards,

Mourning ;)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

D819

Dit lijkt toch wel heel erg veel op met mensen lopen te leuren!

Ton de Zwart

KABUL - Het heeft geen zin Nederlandse militairen naar de Afghaanse provincie Baghlan te sturen, zoals minister Kamp (Defensie) wil. Bijna al het werk daar is al gedaan door de Duitsers en de Afghanen werken liever met hen samen.

Dat blijkt uit een brief van de gouverneur van Baghlan, Faqir Mohd, aan de Afghaanse president Hamid Karzai en uit een gesprek met de Duitse luitenant-kolonel Joachim Spross, hoofd van CIMIC (civiel militaire samenwerking) in Kunduz.

Kamp liet half mei weten van plan te zijn honderd militairen naar de provincie Baghlan te sturen. Nederland zou daar de leiding moeten nemen over een zogeheten provinciaal wederopbouwteam (PRT) en samenwerken met de Duitsers die al een PRT in de aangrenzende provincie Kunduz hebben. Het kabinet moet nog een besluit nemen. Gouverneur Mohd schrijft echter liever te werken met de Duitsers omdat hij die kent, vertrouwt en tot nu toe goed met hen heeft samengewerkt.

Gezien de inhoud van de brief en zijn eigen ervaringen ziet overste Spross geen enkele rol voor de Nederlanders weggelegd. Hij vraagt zich af waarom de Nederlanders uitgerekend naar Baghlan willen komen: ,,Het heeft geen zin als alles al is gedaan.'' Zo zijn de Duitsers in Baghlan onder meer bezig de bevolking te helpen met het opzetten van fabrieken waar katoen wordt verwerkt. In Kunduz hebben ze geholpen scholen te bouwen en zijn er verschillende hulporganisaties actief.

Sinds begin april is al een Nederlandse helikoptereenheid van 135 militairen actief in Kabul. De Duitse en Nederlandse militairen maken deel uit van de internationale stabilisatiemacht ISAF, die in opdracht van de NAVO meehelpt Afghanistan opnieuw op te bouwen. Als Nederlanders echt willen helpen bij de wederopbouw van Afghanistan, aldus Spross, kunnen ze dat beter doen in de noordelijke provincie Badakhshan. Daar wordt op het moment 25.000 hectare papaver verbouwd, de grondstof voor opium. Afghanistan is het grootste opiumproducerende land ter wereld. ISAF probeert de teelt van opium terug te dringen.

ISAF helpt ook bij de voorbereiding van de verkiezingen in september. Miljoenen Afghanen moeten nog geregistreerd worden voor ze kunnen stemmen. Ook voor die taak komen de Nederlanders volgens Spross te laat, omdat het zeker nog een paar maanden duurt voordat de militairen geïnstalleerd zijn. ,,Het is moeilijk om dan nog het vertrouwen te winnen van de bevolking en hen te overtuigen van de noodzaak van democratische verkiezingen.''

Een woordvoerder van Defensie benadrukt dat het besluit om militairen naar Baghlan te sturen nog niet vaststaat. Volgende week gaat een verkenningsmissie van Nederlandse ISAF-militairen naar Baghlan.

Bron: Nederlands Dagblad van 010604