31 nieuwe massagraven bij Srebrenica ontdekt 05-06-2004

Gestart door -Peter-, 05/06/2004 | 11:31 uur

-Peter-

Een Bosnisch-Servische commissie die massagraven van de achtduizend vermoorde moslim-mannen uit Srebrenica probeert op te sporen, heeft vrijdag bekendgemaakt dat het informatie heeft over 31 massagraven waar nog stoffelijke resten van slachtoffers van de slachtpartij kunnen liggen.

Commissievoorzitter Amor Masovic meldde dat minstens acht van de 31 massagraven nog niet eerder bekend waren bij de commissie. Volgens de Bosnische staatstelevisie zouden er tot 2.500 lijken kunnen liggen. Tot nog toe zijn van zo'n vijfduizend slachtoffers stoffelijke resten opgegraven. Het is niet duidelijk wanneer de nieuwe massagraven onderzocht worden.

De moslim-mannen en -jongens uit Srebrenica werden in juli 1995 weggevoerd en gedood na de bezetting van de stad door troepen van de Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic.

De zevenkoppige commissie werd vorig jaar op bevel van Paddy Ashdown, de hoogste internationale bestuurder in Bosniƫ, na lang morren van de Bosnisch-Servische autoriteiten opgericht. Ze omvat naast Bosnisch-Servische rechters en advocaten een internationale deskundige en een vertegenwoordiger van de nabestaanden - Gordon Baker van de Internationale Commissie voor Vermiste Personen en Smail Cekic, een Bosnische-moslimprofessor die aan het hoofd staat van het Instituut voor Onderzoek van Misdaden tegen de Menselijkheid en het Internationaal Recht.


[Copyright 2004, Novum Nieuws / Associated Press]
[bron: www.nieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...