VBM|NOV: Marinehelikopters prima op hun plek in Den Helder

Gestart door -Peter-, 17/06/2004 | 17:14 uur

-Peter-

Persbericht
Datum: 16 juni 2004

De grootste Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV vindt dat de helikopters van de Koninklijke Marine vanuit Den Helder kunnen blijven opereren.

De 21 toestellen van het type Westland Lynx verhuizen mogelijk naar vliegbasis Gilze-Rijen in Brabant. Alle militaire helikopters zouden namelijk – als bezuinigingsmaatregel - vanaf één vliegveld moeten gaan opereren. Defensie doet hierover nog geen mededelingen, behalve dat de verhuizing naar Gilze-Rijen 'in onderzoek' is.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV begrijpt dat er kritisch gekeken moet worden en wil het onderzoek daarom niet bij voorbaat van tafel vegen. Maar Defensie zal met heel goede argumenten moeten komen om de marinehelikopters naar Brabant te verhuizen.

Er wordt veel gezamenlijk geoefend met schepen en helikopters. Doordat de toestellen in Den Helder staan, is er een veel betere interactie met de vloot. Heen en weer vliegen tussen Brabant en Den Helder kost onnodig tijd en geld.

Ook zal het uitvoeren van reddingsacties vanuit Brabant waarschijnlijk veel moeilijker worden. De Lynx-helikopters worden behalve als boordhelikopter op de marineschepen (voor het opsporen vijandelijke schepen en onderzeeboten) immers ook gebruikt voor 'search and rescue' acties. Het squadron 7 dat deze acties uitvoert, redde in haar bestaan meer dan 1100 levens. Dit squadron 7 wordt ingeschakeld door de Kustwacht, die eveneens in Den Helder gevestigd is. Den Helder ligt, in tegenstelling tot Gilze-Rijen, centraal ten opzichte van het Nederlands continentaal plat.

Vorig jaar nam de Tweede Kamer bovendien met algemene stemmen de motie Bakker aan. Hierin werd afgesproken dat marine-taken zo veel mogelijk in Den Helder zouden worden geconcentreerd. Mag die motie nu zomaar worden genegeerd? Defensie zal een zeer goede reden moeten aanvoeren, om de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer nu naast zich neer te leggen.

Op het Marinevliegkamp De Kooy is sprake van een succesvolle combinatie van militair en civiel gebruik. Een vertrek van de militairen zou de civiele luchthaven, die van groot belang is voor vervoer van en naar productieplatforms in de Noordzee, mogelijk in grote problemen brengen. Bovendien werden onlangs flinke investeringen gedaan in het civiele deel van het vliegveld.

Een vertrek van de marinehelikopters zou bovendien de werkgelegenheid in Den Helder verder schaden. Den Helder heeft, door bezuinigingen bij Defensie, nu al te kampen met groot verlies aan arbeidsplaatsen. Het verdwijnen van de Groep Maritieme Helikopters uit de regio zorgt niet alleen voor direct verlies aan arbeidsplaatsen, ook de toeleverende industrie dreigt hiermee een zware slag te krijgen.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...