Legeragent binnenkort de straat op

Gestart door Jojo, 09/07/2004 | 23:08 uur

Jojo

3 JULI 2004 - LELYSTAD - De Flevolandse politiechef Pier Eringa verwacht de eerste ex - militairen die naar een baan als agent hebben gesolliciteerd, binnen enkele weken aan het werk te kunnen zetten. De politie kreeg eind vorig jaar toestemming om in totaal veertig wegbezuinigde soldaten in dienst te nemen.

De politie heeft in korte tijd 67 aanmeldingen gekregen van overtollig defensiepersoneel, dat graag naar het blauw wil overstappen.

'Of het daarbij vooral om mensen gaat die bij de militaire politie zaten? Nee, helaas niet. Dat zou pas een koopje zijn, omdat zij dan al een agentenopleiding achter de rug hebben', zegt Eringa.

ZELF

Volgens de korpschef zijn de soldaten uit allerlei legeronderdelen afkomstig. Hij vermoedt niet dat de militaire politie, de marechaussee en de landmacht de Flevolandse politie hun beste mensen cadeau hebben gedaan. 'Natuurlijk niet. Het neusje van de zalm houden zij zelf. Dat zouden wij ook doen.'

Eringa verwacht dat alle veertig ex-militairen eind dit jaar zijn gecontracteerd.

De politie staat nu al vlak voor het afsluiten van de overeenkomsten met de eerste groep nieuwelingen. 'Er moeten nog wel een paar belangrijke details worden geregeld, zoals de medische keuring.'

OPLEIDING

De politie heeft twee mogelijkheden voor hen in petto. De helft mag in augustus aan de officiƫle politieopleiding beginnen om daarmee uit te groeien tot een volwaardige agent.

De meerderheid van deze club zal naar verwachting in Almere aan het werk gaan, omdat die steeds groter groeiende stad een stijgend tekort aan politieagenten heeft.

De andere twintig komen in aanverwante functies terecht. Eringa denkt daarbij onder meer aan de parketpolitie. Dat zijn de bewakers, die gevangenen van bijvoorbeeld hun cel naar de rechtbank vervoeren en begeleiden.

'Wij moeten op dit moment echte agenten laten bijspringen, omdat we er gewoon te weinig van hebben. Erg jammer, want voor dat soort werk heb je helemaal geen langdurige vooropleiding nodig.'

[bron: De Stentor]
"The man who makes no mistakes does not usually make anything"