VBM|NOV Marinehelikopters prima op hun plek op De Kooy

Gestart door -Peter-, 09/09/2004 | 20:06 uur

Marcel1966

Compleet belachelijk, eens te meer een BEWIJS dat je niet gehinderd door enige kennis van zaken minister kunt worden. Je maakt er een zooitje van en wordt daarna burgemeester van een of ander gat. Tjakka, binnen die hap.

Mark my words, nog tien jaar en het is over met defensie.

Bedankt Den Haag. >:(


KapiteinRob

De begroting is nu eenmaal belangrijker dan de bevolking.......  :(

Ranger87

snappen ze nou niet dat dat de SAR afdeling dan steeds meer cruciale tijd zal gaan verliezen bij het redden van mensenlevens???

rocco2000

#5
zal dat zijne excellentie v/d knaap zijn?
ik wil hierbij wel zijne excellentie tussen dikke aanhalingstekens zetten..
vrijwillig, niet vrijblijvend

KapiteinRob

Dus als ik het goed begrijp:

- gaan alle Lynxen naar Gilze-Rijen;
- worden ze vervangen door 8 maritieme transporthelikopters en 12 "fregattenhelikopters";
- gaan daarna voornoemde 12 exemplaren weer vanaf MVKK vliegen en komen ze alleen voor groot onderhoud op Gilze-Rijen zoals onlangs ia afgesproken?

Logica? Welke idioot verzint dit? De vraag stellen is 'm beantwoorden......

rocco2000

CitaatDe 21 toestellen van het type Westland Lynx verhuizen mogelijk naar vliegbasis Gilze-Rijen in Brabant. Alle militaire helikopters zouden namelijk – als bezuinigingsmaatregel - vanaf één vliegveld (Gilze-Rijen) moeten gaan opereren.
wat een idioten.. ??? Als die lynxen richting zee moeten vliegen vanuit gilze, dan kunnen ze bij De Kooy al weer bijtanken.. Kortom; bullshit plan..
vrijwillig, niet vrijblijvend

Marcel1966

De minister heeft zijn zin, er gaan er een aantal naar het zuiden des Land en dat is stap een. Mark my words, de Kooy gaat dicht. En niemand doet er iets aan.

NIEMAND zet zich (meer) in.

Waar zijn de bonden nu???????????

Veel stof, weinig wol. Grote mond maar als het puntje bij het paaltje komt houden ALLE bonden hun mond en staan er weer tig defensiepersoneelsleden op straat.

Strakke actie bonden. >:( >:( >:( >:( >:( >:(

-Peter-

VBM|NOV betwijfelt voordelen verhuisplan

Peter Visser

De grootste Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV vindt dat de helikopters van de Koninklijke Marine vanuit Den Helder kunnen blijven opereren.

De 21 toestellen van het type Westland Lynx verhuizen mogelijk naar vliegbasis Gilze-Rijen in Brabant. Alle militaire helikopters zouden namelijk – als bezuinigingsmaatregel - vanaf één vliegveld (Gilze-Rijen) moeten gaan opereren.

Defensie wil met dit plan de burgersector van Vliegkamp De Kooy dwingen om meer te betalen voor de exploitatie.

Het plan is nog 'geheim'. De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV begrijpt dat er kritisch gekeken moet worden naar de Defensieuitgaven en vraagt zich af welke besparingen Defensie per saldo denkt te behalen door de verhuizing van de marinehelikopters naar Brabant.

Er wordt veel gezamenlijk geoefend met schepen en helikopters. Doordat de toestellen in Den Helder staan, is er een veel betere interactie met de vloot. Heen en weer vliegen tussen Brabant en Den Helder kost onnodig tijd en geld.

Ook zal het uitvoeren van reddingsacties vanuit Brabant waarschijnlijk veel moeilijker worden. De Lynx-helikopters worden behalve als boordhelikopter op de marineschepen (voor het opsporen vijandelijke schepen en onderzeeboten) immers ook gebruikt voor 'search and rescue' acties. Het squadron 7 dat deze acties uitvoert, redde in haar bestaan meer dan 1100 levens. Dit squadron 7 wordt ingeschakeld door de Kustwacht, die eveneens in Den Helder gevestigd is. Den Helder ligt, in tegenstelling tot Gilze-Rijen, centraal ten opzichte van het Nederlands continentaal plat.

Vorig jaar nam de Tweede Kamer bovendien met algemene stemmen de motie Bakker aan. Hierin werd afgesproken dat marinetaken zo veel mogelijk in Den Helder zouden worden geconcentreerd. Mag die motie nu zomaar worden genegeerd? Defensie zal een zeer goede reden moeten aanvoeren, om de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer nu naast zich neer te leggen.

Op het Marinevliegkamp De Kooy is sprake van een succesvolle combinatie van militair en civiel gebruik. Een vertrek van de militairen zou de civiele luchthaven, die van groot belang is voor vervoer van en naar productieplatforms in de Noordzee, mogelijk in grote problemen brengen. Bovendien werden onlangs flinke investeringen gedaan in het civiele deel van het vliegveld.

Een vertrek van de marinehelikopters zou bovendien de werkgelegenheid in Den Helder verder schaden. Den Helder heeft, door bezuinigingen bij Defensie, nu al te kampen met groot verlies aan arbeidsplaatsen. Het verdwijnen van de Groep Maritieme Helikopters uit de regio zorgt niet alleen voor direct verlies aan arbeidsplaatsen, ook de toeleverende industrie dreigt hiermee een zware slag te krijgen.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...