Nederlands PRT onder ISAF-commando

Gestart door -Peter-, 02/10/2004 | 15:24 uur

-Peter-

2-10-2004 12:54:00

De Plaatsvervangend Chef Defense Staf, luitenant-generaal Hans Sonneveld, droeg gisteren, vrijdag 1 oktober, in Pol-E-Khomri de Nederlandse eenheid over aan de International Security Assistance Force (ISAF). Generaal-majoor Leo van de Born nam als plaatsvervangend commandant ISAF het commando op zich. De toespraken werden simultaan vertaald voor de Gouverneur van het district Baghlan in Afghanistan en overige gezagsdragers uit die streek, die bij de ceremonie aanwezig waren.



Volgens kolonel Jan van Hoof was het Nederlandse team al vanaf 29 augustus, de tweede dag dat ze in Pol-E-Khomri aanwezig waren, bezig hun werkzaamheden uit te voeren. 'Zo hadden wij al snel goede contacten gelegd met de bevolking en de lokale autoriteiten', vertelde Van Hoof. Hij is commandant van het Nederlandse Provincial Reconstruction Team (PRT).

De Nederlandse PRT heeft drie zogenoemde Militaire Observatie en Liason Teams (MOLT). Deze MOLT's begeven zich dagelijks onder de bevolking en leggen contacten met de locale autoriteiten. Aan het hoofd daarvan staan drie majoors van de Koninklijke Luchtmacht. Jurgen van Keulen, Chris Holman en Richard Braun. Vanaf 9 oktober zorgen zij samen met andere PRT's ervoor dat de verkiezingen rustig verlopen.

[bron: www.mindef.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...